TÜSİAD’ın hazırladığı“Türkiye’de İklimKrizi ile MücadeledeOrman Ekosistemleri veYutak Alan Yönetimi”raporunun tanıtımındakonuşan Turan, politikageliştirme süreçlerindeiklim ve biyolojikçeşitlilik krizlerininberaber ele alınmasınınstratejik önemdeolacağını vurgulayarak“İklim krizi ile mücadeleve ülkemizin 2053Net Sıfır Emisyonhedefine ulaşılması içinönümüzde kritik bireşik bulunuyor. Ekolojikdengeyi, toplumunsosyo-ekonomikfaydasını, biyoçeşitliliğinkorunmasınımerkeze alarakyapılacakçalışmalar bütüncülkatkıyı sağlayacak.Ormanları dasağladıkları bütünfayda ve hizmetlerleberaber, bütüncülolarak ele almalıyız” dedi.
Rapora göre ormanalanı azalmasınadoğrudan yol açanyasal düzenlemelerkaldırılmalı, ormanalanlarının ormancılıkdışı kullanımlara tahsisigözden geçirilmeli.Orman Yasası ve MilliParklar Yasası baştaolmak üzere ulusalormancılık mevzuatındaiklim değişikliği veormanların karbondepolaması konularınınyer alması sağlanmalı.
Raporkapsamındayapılan birmodellemeçalışmasıile karaçamağacınınülkemizdekiyaşam ortamıuygunluğunda yüzde90’dan fazla orandabir azalma olacağıöngörülmektedir.Bu öngörü, yutakalanlarımızda daralma,yutak kapasitesindeazalma ve ağaçlandırmaile yeni yutak alanoluşturmanın giderekzorlaşacağına işaretetmekte.
TARIMDADEĞİŞİM İÇİNKADINLARAÇAĞRI
Gıda ve tarımda değişimyaratan kadın girişimciprogramına başvurularbaşladı. Tamamı kadın birekip tarafından düzenlenenve küresel iklim krizineTürkiye’den çözüm getirenkadın girişimcilerin gelişiminekatkıda bulunan AB fonudestekli EmpoweringWomen in Agrifood (EWA)programına son başvurutarihi 16 Haziran.AvrupaBirliği’nin Gıda İnovasyonFonu (EIT Food) tarafındandesteklenen EWA programıTürkiye’de Impact Hubİstanbul’un gıda ve tarımgirişimcilik platformuFoodback ve Topraktanortaklığıyla gerçekleşiyor.
Başvurular arasındanseçilecek 10 kadın girişimci,altı ay boyunca çevrimiçieğitimler ve etkinliklerekatılıp, hem bire bir hem deuzman mentorluk alacaklar.Ülke finalinin birincisi 10 binAvro, ikincisi ise 5 bin Avroödülün sahibi olacak.
KİT İZMİR,SIFIR KARBONHEDEFLİYOR
İzmir Büyükşehir Belediyesi,377 şehir arasından AB’ninİklim Nötr ve Akıllı ŞehirlerMisyonu’na seçilmesininardından çalışmalarınıhızlandırdı. İzmir’in İklim Nötrve Akıllı Şehirler Misyonuçalışmalarını yürütmek içinkurulan Küresel İklim Topluluğu(KİT) İzmir çalışmalarınabaşladı.
Yürütülecek çalışmalarkapsamında İklim ŞehirSözleşmesi hazırlanacak.Şehrin iklim nötr hedefineyönelik eylem planı, yatırımçalışmaları belirlenecek. İklimŞehir Sözleşmesi’nin ardındanMisyon Etiketi alınacak.Misyon Etiketi’nin alınmasıİzmir’deki projelere dahafazla finansman sağlayacak.Çalışmalar, İzmir BüyükşehirBelediyesi iştirak şirketiİZENERJİ AŞ koordinasyonundasürdürülecek.
KADIKÖY’DEÇEVRE İÇİNFESTİVAL
KadıköyBelediyesi’nin“2023KadıköyÇevreFestivali”,2-4 Hazirantarihleriarasında, SelamiçeşmeÖzgürlük Parkı’ndadüzenlenecek.“KentselDirençlilik-Doğaya Emek Ver!”temalı Kadıköy Çevre Festivali2023’te çevre dostu şehirlerininşası, sürdürülebilir bir gelecekyolunda atılacak adımlar elealınacak ve dirençli bir gelecekiçin işbirliği daveti yapılacak.Festivalde bu yıl deprem,iklim değişikliği kaynaklıdoğal afetlerle mücadeledekentsel dirençliliğin önemi önplana çıkarılacak. Festivale;sivil toplum kuruluşları,vakıflar, topluluklar, uzmanlar,akademisyenler, sanatçılar,öğrenciler, aktivistler, kentpaydaşları ve tüm yurttaşlarkatılabilecek. Festivalde,paneller, söyleşiler, atölyeler,konserler ve farklı etkinliklerdüzenlenecek.