?>

Türkmen gazının Türkiye'ye ulaşma tarihi belli oldu

Ekonomi - Türkmen gazı 1 Mart 2025 tarihinden itibaren Türkiye’ye ulaşacak.

Ekonomi - 3 saat önce

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz yaptığı açıklamada "Enerji alanında, BOTAŞ ve Türkmengaz arasında imzalanan anlaşma ile Türkmen gazının 1 Mart 2025 tarihinden itibaren Türkiye'ye ulaşmasını planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE, ENERJİ TRANSİTİNDE KİLİT ROLÜNÜ GÜÇLENDİRİYOR"

Washington merkezli Orta Doğu Enstitüsü Enerji Uzmanı Rauf Mammadov, Türkmenistan'dan Türkiye'ye gaz tedarikinin, ülkenin enerji kaynaklarını çeşitlendirme ve bölgesel enerji ticaretinde merkezi oyuncu olma hedefiyle uyumlu olduğunu söyledi.

Mammadov, "Bu yöntem, Türkiye'nin enerji arz güvenliğini güçlendirirken, aynı zamanda Rus gazına bağımlı olmayan ve maliyet açısından rekabetçi bir tedarik imkanı sunuyor. Türkmen gazı, Türkiye'nin artan enerji ihtiyacını karşılamada önemli bir alternatif oluşturuyor." dedi.

Bu gelişmenin Türkiye'nin ithalat portföyünü çeşitlendirme sürecinde kritik bir adım olduğunu vurgulayan Mammadov, "Bu anlaşma, Türkiye'nin enerji güvenliğini sağlamlaştırmakla kalmayıp, aynı zamanda Türkmenistan'ın batıya gaz ihracatında Rusya'yı baypas eden alternatif bir güzergah oluşturması açısından da stratejik önem taşıyor. Bu durum, Avrupa'nın uzun süredir hedeflediği enerji çeşitlendirme politikalarıyla da örtüşüyor." diye konuştu.

Rauf Mammadov, söz konusu anlaşmanın, Türkiye'nin bölgesel enerji merkezi olma hedefini pekiştireceğini, Türk dünyasında ekonomik işbirliklerini artırma yönünde önemli bir adım olacağını dile getirdi.

Türkiye'nin doğudaki enerji zengini ülkeler ile enerjiye ihtiyaç duyan Avrupa pazarı arasında kritik bir köprü görevi üstlendiğine dikkati çeken Mammadov, yeni bir tedarik kaynağının devreye girmesinin piyasada likiditeyi artıracağını ve fiyat istikrarına olumlu yansıyacağını ifade etti.

Mammadov, "Yıllardır diplomatik ve lojistik engeller nedeniyle ilerleme kaydedemeyen Trans-Hazar Boru Hattı (TCP) projesi belirsizliğini korurken, Türkiye proaktif bir hamle yaparak İran'ı transit ülke konumuna getirdi ve Türkmen gazının kesintisiz akışını güvence altına aldı." değerlendirmesinde bulundu.

"ANLAŞMA, TÜRKİYE'NİN ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ AÇISINDAN KRİTİK ÖNEMDE"

Caspian Barrel Petrol Araştırmaları Merkezi Başkanı İlham Şaban da Türkmen gazının mevcut boru hattı üzerinden altyapı maliyeti olmadan aktarılacak olmasının önemli avantaj sunduğunu belirterek, "Bu gelişme, yalnızca Türkiye'nin enerji arz güvenliğini sağlamlaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda küresel enerji krizinde Türkiye'nin attığı stratejik adımları gösteren önemli bir dönüm noktası olarak da öne çıkıyor." diye konuştu.

Şaban, Türkiye'nin doğrudan olmasa da swap yöntemiyle boru hattı üzerinden alternatif bir tedarik kaynağını devreye soktuğunu, bu adımın ülkenin enerji arz güvenliği açısından kritik önem taşıdığını aktardı.

Türkiye'nin tedarik kaynaklarını çeşitlendirme çabasının bölgesel enerji güvenliğine önemli katkı sağladığını vurgulayan Şaban, bu hamlenin Avrupa için de yeni bir tedarik alternatifi oluşturduğunu kaydetti.

İlham Şaban, "Türkiye, farklı ülkelerden gelen gazı kendi altyapısında toplayarak Avrupa'daki alıcılara sunmayı hedefliyor. Halihazırda 4 ülkeden boru hattıyla doğal gaz tedarik eden Türkiye, LNG terminalleri aracılığıyla deniz yoluyla taşınan gazı da ithal edebiliyor. Bu da Türkiye'yi Avrupa için stratejik bir tedarik noktası haline getiriyor." sözlerini sarf etti.

Avrupa'daki enerji tüketicilerinin talebinin belirleyici bir faktör olacağına işaret eden Şaban, "Avrupa ülkeleri bu gazı satın almak isterse, Türkiye bunu sağlayabilecek güçlü bir altyapıya sahip. Stratejik coğrafi konumu, gelişmiş boru hatları ve enerji altyapısı, Türkiye'nin bölgesel enerji ticaretinde kilit bir aktör olma konumunu pekiştiriyor." ifadesini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

ChatGPT'nin Yeni Yapay Zekâ Aracı "Operator" Daha Fazla Ülkeye Açıldı!

2025-02-21 22:47 - Teknoloji

Google ve Meta uyardı! Avrupa'daki yapay zeka gelişimi sınırı aştı...

2025-02-21 18:58 - Teknoloji

Galatasaray, Abdülkerim Bardakcı ile yeni sözleşme imzaladı

2025-02-22 21:48 - Spor

İmamoğlu'nun diplomasındaki usulsüz "yatay geçiş" bilmecesi!

2025-02-23 00:22 - Gündem

Günay Güvenç, AZ Alkmaar maçına damga vurdu! Muslera'yı geride bıraktı

2025-02-21 00:23 - Spor

Yapay zeka derbi oynanmadan Süper Lig şampiyonunu açıkladı! Puan farkını bile verdi

2025-02-18 19:02 - Spor

ChatGPT'nin Haftalık Kullanıcı Sayısı Açıklandı

2025-02-21 15:13 - Teknoloji

Konyaspor, Kayserispor maçının tekrarı için başvurdu

2025-02-22 00:58 - Spor

Ukrayna Devlet Başkanı'nın eşi Zelenska'dan Emine Erdoğan'a teşekkür paylaşımı

2025-02-18 23:53 - Gündem

Mourinho bizzat istedi! Tadic, yıldız ismi Fenerbahçe'ye getirmeye çalışacak

2025-02-18 22:33 - Spor

İlgili Haberler

Sanayici Kazım Sertdemir ve eşinden üzen haber

16:28 - Ekonomi

Hacıların Riyal çilesi

16:18 - Ekonomi

Rusya'dan nadik toprak elementi açıklaması

16:12 - Ekonomi

Emekli bayram ikramiyesi 2025! Emekli bayram ikramiyesi ne kadar olacak?

15:47 - Ekonomi

Akbank'ta dolar cinsi borçlanma hazırlığı

15:33 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İzmir'de dehşet: Kahvehanede babasına kurşun yağdırdı!

16:52 - Gündem

Xiaomi 15 Ultra'nın lansman tarihi açıklandı: İşte beklenen özellikler

16:47 - Teknoloji

Xiaomi'nin HyperOS 3 güncellemesi alacak modelleri belli oldu

16:42 - Teknoloji

'Irkçılık' konusunda karşı hamle! Mourinho ve Galatasaray mahkemelik oluyor

16:38 - Spor

Bu sefer Apple kopyalayacak! İşte iPhone 17'nin sızdırılan tasarımları...

16:32 - Teknoloji