Şehirler arası yolculukların vazgeçilmezleri arasında yer alan otobüsler, pek çoğumuz tarafından hala aktif olarak kullanılıyor. Ancak otobüs ile şehirler arası yolculuk yapmak pek de konforlu değil.
Sorunların başında da diz mesafesi gelir. Yeterince geniş olmayan bölümler, özellikle de uzun süreli yolculuklarda vücudunuzun tutulmasına yol açar. İşin bir de mola ve tuvalet tarafı var. Bazen 4-5 saat boyunca kesintisiz yolculuk yapmak durumunda kalabilirsiniz. Bu süreçte tuvaletinizi tutmanız gerekmektedir.
Peki otobüslere tuvalet konulsa güzel olmaz mıydı?
Aslında, bir zamanlar Türkiye'de "tuvaleti olan otobüsler" vardı!
*Bir otobüsteki tuvalet böyle görünüyor.
Aslına bakacak olursak Volvo ve Mercedes-Benz gibi markalar, otobüslerinde tuvalet bölümünü opsiyonel olarak sunuyorlar. Üstellik bu otobüsler, zamanında Türkiye'de de bulunuyordu. Özellikle de 90'lı yıllarda hizmet veren bazı şehirler arası otobüs firmaları, tuvaletlere sahip otobüsler kullanıyorlardı. Ancak şimdilerde, tuvaleti olan otobüs bulmak pek de kolay değil.
Peki ne oldu da Türkiye'deki otobüslerde tuvaletlerden vazgeçildi?
Yaptığımız araştırmalar doğrultusunda; şehirler arası yolculuk yapılan otobüslerde tuvalet olmamasının birkaç nedeni olduğu sonucuna ulaşıyoruz. Bu nedenlerin ilki, yolcuların bu hizmeti benimseyememiş olması. Forumlarda konuyla ilgili paylaşımlar yapan muavinler, tuvaletlerin yolcular tarafından oldukça nadir kullanıldığı konusunda hemfikirler.
İşin bir de hijyen ve koku boyutu var!
Eğer şehirler arası yolculuklar sırasında otobüs yerine tren tercih ettiyseniz, tuvaletlerin ne durumda olduğunu muhtemelen görmüşsünüzdür. Nedendir bilinmez ancak insanımız, tuvalet temizliği konusunda ne yazık ki pek de hassas değil. Kirli tuvaletlerin hem insan sağlığına olan risklerini hem de yaydığı kokuyu düşünecek olursak, aslında bir otobüste tuvalet olmamasının daha doğru bir tercih olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Otobüslere tuvalet konulması, teknik anlamda da zorluk oluşturuyor!
Bir otobüste tuvalet olması demek, o otobüsün projesinin tuvalete uygun bir şekilde hazırlanmış olması demek. Bu da haliyle maliyeti artıran bir durum. Bir de bu olayın teknik bir boyutu var. Malum tuvalet atıklarının bir şekilde boşaltılması, boşaltılan haznenin temizlenmesi, su depolarının doldurulması gerekiyor. Peki bunu yapabilecek firma var mı? Ne yazık ki otobüs firmalarının otogar ve şehirler arası dinlenme tesislerindeki altyapısı, tuvaletler için pek de yeterli değil.
Esas mesele: Türkiye'deki otobüsler sık sık mola veriyor!
Tuvaletli otobüslerin ABD ve Avrupa gibi bölgelerde daha çok tercih edilmesinin esas nedeni, şehirler arası yolculukların işleyişi ile ilgili. Bilirsiniz; Türkiye'deki şehirler arası otobüsler, güzergah üzerindeki hemen her otogara uğrarlar. Ayrıca en fazla 4-5 saat arayla molalar verilir. Yolcular da bu molalarda tuvalet ihtiyaçlarını giderirler. Acil durumlarda ise rica edilmesi durumunda bulunan ilk tuvalette zaten durulmaktadır.
Yurt dışında ise durum biraz daha farklı. Otobüsler, iki lokasyon arasında Türkiye'deki kadar mola vermiyor. Hal böyle olunca da tuvalete duyulan ihtiyaç artıyor ve tuvaletli otobüsler daha fazla tercih ediliyor...