Gördüğünüz gibi "donuk zekalı-sınır zeka" aralığındayız. Bunun bir altındaki aralık ise "eğitilebilir zihinsel engelli".
0-24 puan aralığı zihinsel engelli25-44 puan aralığı öğretilebilir zihinsel engelli45-75 puan aralığı eğitilebilir zihinsel engelli76-89 puan aralığı donuk zeka-sınır zeka90-110 puan aralığı normal zeka111-129 puan aralığı parlak zeka130-160 puan aralığı üstün zeka160 ve üstü puan aralığı dahilik77.yiz demiştik. Listede biraz daha altta yer alan ülkeler hangileriymiş bir bakalım: Evet, ada yerlileri!
Kuş uçmaz, kervan geçmez yerler. Eğitim, bilim, teknoloji konusunda epey geride olan toplumlar.
Solomon Adaları yerlileri .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }
Zaten biraz daha aşağılara inersek Amazon yerlileriyle karşılaşırız muhtemelen.
Bir de üstümüzdeki ülkelere bakalım: Irak, Vietnam vb. ülkeler bulunuyor.
Bu ülkelerin tamamı da çeşit çeşit sorunlarla boğuşuyor.
En zeki ülkelere baktığımızda ise -şaşırtıcı olmayan bir şekilde- eğitim, ekonomi gibi konularda gelişmiş olan ülkeleri görüyoruz.
Böylece "Bizim onlardan neyimiz eksik?" sorusunun cevabını kısmen almış bulunuyoruz.
"Benim IQ seviyem 140, düşük olanlar düşünsün." diye hemen sevinmeyin, etrafınızdakilerin düşük IQ'lu olması ve toplumsal şartlar sizin de zekâ seviyenizi düşürüyor.
Yani 150 IQ'nuz olacakken, şartlardan dolayı 140 IQ'ya sahipsiniz(tahmini bir değer bu, daha az veya çok da etkileyebilir). Buradan da anlıyoruz ki yazar Jim Rohn'un "İnsan, en çok vakit geçirdiği 5 kişinin ortalamasıdır." sözünün doğruluk payı varmış demek ki.
İçinde yaşadığımız ülke, yönetim sistemi, ekonomik faktörler, eğitim şartları, yeterli ve sağlıklı beslenip beslenmediğimiz, genetik yapımız, çevreden alınan uyaranın zenginliği gibi birçok faktörün etkisiyle zekâ seviyemiz adeta bir oyuncak hamuru gibi şekillenir.
Bağcılar, İstanbul (Uydu görüntüsü) .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }
İşte temel sorun da bu faktörlerin bazılarının yetersiz olması. Ancak buna geçmeden önce Flynn Etkisi denen bir çalışmadan bahsedelim ki ileride anlatacaklarımız kafanıza daha iyi otursun.
Ahlak filozofu James Flynn; her neslin, IQ testlerinde bir öncekine göre daha yüksek skorlar aldığını öne sürüyor. Daha sonra yapılan araştırmalarda da gerçekten 1950'lerden beri IQ puanlarının arttığı görülmüş.
Peki bu artışın sebebi neydi? Aslında cevap gayet basit: Refah seviyesinin artması.
Örneğin sağlık, bilim, teknoloji, beslenme alanındaki gelişmeler arttığında; hamilelikte sigara kullanımında azalma, hastalıkların daha kolay önlenmesi, zararlı kurşun boyaların yasaklanması gibi çok sayıda etkisi oluyor ve bu da yıllar içinde IQ seviyesinin artmasına neden oluyor.