?>

Türkiye yerli elektrolizör üretimini başlattı! Güney Marmaray'a kurulacak

Ekonomi - Türkiye enerjideki stratejik hamlelerine bir yenisini ekledi. Geleceğin petrolü olarak bilinen hidrojen için çalışmalarını yoğunlaştıran Türkiye, üretimde anahtar rol oynayan elektrolizörü yerli olarak geliştirdi.

Ekonomi - 2 ay önce

Enerjide arz güvenliğini sağlamaya yönelik yeni projeleri devreye alan Türkiye, stratejik bir adım daha atarak, yeşil hidrojen üretiminde anahtar rol oynayan elektrolizörü yerli olarak üretti.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, iklim değişikliği ve savaşların en çok etkilediği alanlardan biri de enerji sektörü oldu. Son yıllarda petrolden doğal gaza, rüzgardan güneşe kadar çeşitli enerji kaynaklarını artırmaya odaklanan Türkiye, yeşil enerji kaynaklarından hidrojen için de çalışmalarını yoğunlaştırdı.

GÜNEY MARMARAYA KURULACAK

Bu kapsamda Balıkesir'in Bandırma ilçesi merkez olmak üzere Güney Marmara'da Hidrojen Vadisi kurma çalışmaları sürerken ihtiyaç duyulan teknolojilerin yerli ve milli olarak üretilmesi için de projeler geliştiriliyor.

Son olarak, bu adımlardan biri de yeşil hidrojen üretiminde anahtar parçalarından "elektrolizör"ün yerli olarak üretimi oldu.

Bu doğrultuda, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Hidrojen ve Yakıt Pili Teknolojileri Araştırma Grubu tarafından yüzde 99,9 saflıkta hidrojen elde edilmesini sağlayacak Türkiye'nin en yüksek kapasiteli ilk yerli proton değişim membran (PEM) tipi elektrolizörü geliştirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da yaptığı açıklamada, temiz enerji kaynaklarına yönelik çalışmaları hızlandırdıklarını belirterek, "Güney Marmara Kalkınma Ajansımızın desteğiyle sürdürülen yeşil hidrojen üretimi projesinde ilk yerli elektrolizör üretimini TÜBİTAK enstitülerimizde gerçekleştirdik. Önemi yeniden artan ve temiz enerji kabul edilen nükleer enerji teknolojilerine yönelik AR-GE programı başlatacağız." ifadelerini kullanmıştı.

TÜRKİYE İÇİN ÖRNEK UYGULAMA

TÜBİTAK'tan edinilen bilgiye göre, Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Enerjisa Enerji Üretim AŞ'den eş finansmanla desteklenen "Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu Yeşil Hidrojen Üretim Tesisi Projesi" kapsamında Türkiye'nin ilk yeşil hidrojen üretim teknolojisinin saha uygulaması hayata geçirilecek.

Bu kapsamda söz konusu PEM elektrolizörün modül ve sistem bazında tasarım ve imalat çalışmaları tamamlandı. PEM elektrolizör sisteminin tasarımı, imalatı, montajı ve kurulumu, minimum saat başı 5 standart metreküp kapasiteli yeşil hidrojen üretim sisteminin saha uygulaması yapılacak. Üretilen yeşil hidrojen depolanacak ve Enerjisa'nın Bandırma'daki Doğalgaz Güç Santrali'nde kullanılacak. Böylece Türkiye için örnek bir uygulama hayata geçirilmiş olacak.

Proje sonucu, Türkiye'de yapılmış herhangi bir muadili olmayan PEM elektrolizör sisteminden elde edilecek yeşil hidrojen, EnerjiSa Doğalgaz Güç Santrali'ndeki türbin jeneratörlerinin soğutulmasında kullanılacak. Benzer şekilde diğer enerji santrallerindeki (>200 megavat) türbin jeneratörlerinin soğutulmasında geliştirilen sistem devreye girebilecek. Ayrıca sistemden elde edilecek hidrojenden, sanayide ve medikal amaçlı uygulamalarda yararlanılacak.

MONTAJ KISIMLARI GEBZE'DE YAPILIYOR

Hidrojen Vadisi Proje Koordinatörü Mehmet Volkan Duman da AA muhabirine, Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Projesi'nde TÜBİTAK'ın yerli olarak, Eti Maden'in üreteceği sodyum borhidrür kimyasalını kullanarak yeni bir güç sistemi geliştireceğini söyledi.

Bunun da Balıkesir AFAD'ın lojistik deposuna koyacakları ilk prototip olduğunu belirten Duman, şunları kaydetti:

"Bu ürünün ticari olarak üretimi ve yurt dışına satılması da hedefleniyor. Vadi projesine entegre olarak geliştirdiğimiz Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu Güdümlü Projesini ise Güney Marmara Kalkınma Ajansı destekledi, buraya fon kaynağı ayırdı. TÜBİTAK da ilk defa PEM teknolojisini odağına alan yerli elektrolizör geliştiriyor. Proje henüz tamamlanmadı yani sahaya götürülmedi. Montaj kısımları TÜBİTAK'ın Gebze yerleşkesinde yapılıyor. Tamamlandığında Enerjisa Üretim'in Balıkesir'deki sahasına taşınacak."

Haftanın Öne Çıkanları

OpenAI, ChatGPT’yi Sabit Telefona Entegre Etti

2024-12-19 00:07 - Teknoloji

Google, Akıl Yürütebilen Yeni Yapay Zekâ Modelini Tanıttı: OpenAI o1’e Rakip Oldu

2024-12-20 00:32 - Teknoloji

Huawei FreeBuds Pro 4 Resmen Tanıtıldı

2024-12-14 00:02 - Teknoloji

ChatGPT'nin Arama Motoru, Herkes İçin Yayımlandı

2024-12-17 08:53 - Teknoloji

Facebook İsrail lehine haberleri öne çıkarmış

2024-12-18 13:32 - Teknoloji

ChatGPT Nasıl 6 Yaşındaki Bir Çocuğun Hayatını Kurtardı?

2024-12-16 21:57 - Teknoloji

Meta'nın Akıllı Gözlüğüne Güncelleme Geldi: Anlık Çeviri Özelliği Eklendi

2024-12-17 20:02 - Teknoloji

Elon Musk'tan Sonra Meta da OpenAI'ya Savaş Açtı!

2024-12-15 21:23 - Teknoloji

Hamile olduğunu açıklamıştı! Survivor Sahra'dan üzen haber geldi

2024-12-19 11:27 - Magazin

Eski Bir OpenAI Çalışanı İntihar Etti

2024-12-14 10:53 - Teknoloji

İlgili Haberler

Gabar'dan sonra şimdi de Muradiye! Petrol kulesi dikiliyor

09:23 - Ekonomi

Borsa İstanbul'da manipülasyon iddiası: Yapı Kredi Bankası'ndan açıklama

23:52 - Ekonomi

Cevdet Yılmaz'dan enflasyon yorumu: Bu senenin sonlarına geldiğimizde...

23:23 - Ekonomi

Fırıncı 12,5 liralık ekmeği 7,5 liraya satıyor!

21:47 - Ekonomi

Türkiye’de borçluluk oranı yüzde 57’ye yükseldi! En çok böyle borçlandık

20:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İptal olan uçak seferleri nasıl öğrenilir? 23 Şubat 2025 Hangi uçuşlar iptal?

11:28 - Gündem

İzmir'de feci kaza: 2 ölü, 2 yaralı!

11:23 - Gündem

AK Parti'de büyük kongre heyecanı! Yeni dönemin kapıları açılıyor

11:18 - Gündem

Gabar'dan sonra şimdi de Muradiye! Petrol kulesi dikiliyor

09:23 - Ekonomi

Derbi için Fenerbahçe'de dev prim! Böylesi görülmedi

09:18 - Spor