?>

Türkiye'nin ticaret ağı güçleniyor

Ekonomi - Yürürlükte bulunan 23 serbest ticaret anlaşmasının yanı sıra Ukrayna, Katar, Lübnan ve Sudan ile yapılan anlaşmaların iç onay süreçleri devam ediyor.

Ekonomi - 4 ay önce

Türkiye, bazı ülkelerle sürdürdüğü serbest ticaret anlaşması (STA) görüşmelerinin yanı sıra belirli sektörlerde karşılıklı avantajlar elde etmeyi amaçlayan tercihli ticaret anlaşmaları (TTA) ile ticaret hacmini güçlendirmeyi hedefliyor.

AA muhabirinin, Ticaret Bakanlığından edindiği bilgiye göre, Türkiye sanayicinin rekabetçiliğini güçlendirmek ve ihracatçılara diğer ülkelerde pazar avantajı sağlamak amacıyla kapsamlı STA'lar imzalanmasına yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor.

Bu kapsamda halihazırda Türkiye'nin imzaladığı 23 STA yürürlükte bulunuyor. Ayrıca bazı ülkelerle STA'ların onay ve müzakere süreci devam ediyor.

Bunların yanı sıra İran, Azerbaycan, Özbekistan ve Pakistan ile belirli sektörlerde karşılıklı avantajlar sağlayan TTA'lar önemli katkılar sağlıyor.

Maldivler ile yeni bir TTA'nın yürürlüğe konulmasına ilişkin çalışmalar sürdürülüyor. Cezayir ile bu anlaşmanın imzalanmasına yönelik müzakerelere başlanması için görüşmeler devam ediyor.

Türkiye, dünyada en çok STA'sı bulunan ilk 10 ülke arasında yer alıyor. 

KATAR İLE E-TİCARETTE KARŞILIKLI YATIRIM İMKANLARININ ARTIRILMASI HEDEFLENİYOR

Türkiye'nin Ukrayna, Katar, Lübnan ve Sudan ile yürüttüğü STA'ların iç onay süreçleri devam ediyor. Bu kapsamda Ukrayna'nın başkenti Kiev'de 3 Şubat 2022'de imzalanan Türkiye-Ukrayna STA'sına ilişkin düzenlemenin bu ay başında Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla yeni bir dönem başladı. Ukrayna Meclisinden geçmeyi bekleyen anlaşma, iç onay sürecinin tamamlanmasıyla yürürlüğe girecek.

Anlaşmayla Ukrayna menşeli tarım ve sanayi ürünlerinin önemli bir bölümünde büyük ölçüde serbestleşme sağlanması hedefleniyor.

Türkiye-Katar Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması (TEOA) ise 2018'de imzalandı. Katar ile nota teatisi (diplomatik yollardan yapılan resmi yazışma) devam eden anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle iki ülke hizmet ticaretinin serbestleştirilmesi, elektronik ticaret faaliyetinde bulunan hizmet sağlayıcılarının pazara giriş ve yatırım imkanlarının karşılıklı artırılması amaçlanıyor.

e-Ticaret alanında düzenlemeye yönelik işbirliğinin güçlendirilmesini de hedefleyen anlaşmayla Türk iş dünyasına mal ticaretinden telekomünikasyon hizmetlerinde kadar çeşitli alanlarda avantaj sağlanması bekleniyor. 

SUDAN İLE 10 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HEDEFİ

Türkiye ile Lübnan arasındaki STA'nın yürürlüğe girmesi için Lübnan'ın iç onay sürecini tamamlaması bekleniyor. Anlaşmayla karşılıklı sanayi ürünlerine uygulanan gümrük vergilerinin kaldırılması hedefleniyor.

Türkiye-Sudan Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın ise Türkiye'deki iç onay süreçleri devam ediyor. Söz konusu anlaşmayla Sudan'ın mevcut gümrük vergilerini ilk aşamada yüzde 30'a indirmesi ve kademeli şekilde kaldırması bekleniyor. Ayrıca Türkiye'nin tarım ve sanayi ürünlerinin Sudan pazarına daha avantajlı giriş koşullarından yararlanması öngörülüyor.

Sudan'a yönelik kapasite geliştirme ve teknik destek konularını da kapsayan anlaşmanın, Türk yatırımlarının Sudan'a artarak devam etmesine katkı sağlaması bekleniyor. Anlaşmanın ikili ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarması da hedefleniyor. 

ANLAŞMALARIN İKİLİ TİCARETİ KOLAYLAŞTIRMASI HEDEFLENİYOR

Ülkenin ticaret politikası öncelikleri doğrultusunda söz konusu anlaşma ağlarının genişletilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda Japonya, Endonezya ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile STA müzakereleri sürdürülüyor.

Japonya ile Ekonomik Ortaklık Anlaşması müzakerelerine ilişkin teknik düzeydeki görüşmeler devam ediyor.

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo'nun Türkiye ziyareti kapsamında 2017'de Ankara'da başlatılan ve 4'üncü turu tamamlanan Türkiye-Endonezya Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (KEOA) müzakerelerinin, Kovid-19 salgını nedeniyle ertelenen 5'inci turuna devam edilebilmesi için de teknik görüşmeler yapılıyor.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve KİK Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi ile bu yıl Ankara'da başlatılan ve ilk tur müzakereleri tamamlanan Türkiye-KİK Serbest Ticaret Anlaşması ile de Türkiye'nin mal ihracatının tarımdan teknoloji yoğun sanayi ürünlerine kadar birçok sektörde artması amaçlanıyor.

Tüm bu anlaşmaların ikili ticareti kolaylaştırarak güçlendirmesi, böylelikle ticaret hacmini artırmaya katkı sunması bekleniyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Turgut Doman 3. kez Kayserispor maçı yönetecek

2024-08-16 10:57 - Spor

Başakşehir tur atladı! Anında TFF'ye başvuru geldi

2024-08-16 00:37 - Spor

Bilime Göre Bir İnsanda Olması Gereken En Önemli Özellik Ne?

2024-08-12 22:48 - Teknoloji

Nagehan Alçı'dan boşanan Rasim Ozan Kütahyalı sevgilisiyle sarmaş dolaş poz verdi

2024-08-11 17:17 - Magazin

Arda Turan'dan 'Berkay' itirafı! 'En yanlış olduğum konu' diyerek anlattı

2024-08-16 11:58 - Magazin

Ünlü oyuncu Aydemir Akbaş hayatını kaybetti

2024-08-17 07:03 - Magazin

Sivasspor - Trabzonspor maçı (CANLI YAYIN)

2024-08-11 19:28 - Spor

Demet Akalın'dan kiracı isyanı: Adam evime çöktü

2024-08-16 14:57 - Magazin

CZN Burak, çocukluk hayali olan Ferrari marka aracına kavuştu

2024-08-16 20:58 - Magazin

Konyaspor - Galatasaray maçı (CANLI YAYIN)

2024-08-16 21:07 - Spor

İlgili Haberler

Suriyeliler yeni yaşamları için altınlarını bozduruyorlar!

22:02 - Ekonomi

MOSFED Başkanlığı görevine yeniden Ahmet Güleç seçildi!

18:23 - Ekonomi

Türkiye 2024'te elektrik üretiminin yüzde 22'sini hidroelektrik santrallerinden karşıladı

18:07 - Ekonomi

Türkiye'nin dijital Gelir İdaresi vizyonu gerçek oldu

16:27 - Ekonomi

Gümrüksüz limit düşürüldü! Ücretsiz kargo dönemi sona eriyor!

16:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

3 bölgemize son dakika uyarısı! Vatandaşlara peş peşe çağrı

23:48 - Gündem

Hatay'da müstakil evde çıkan yangın söndürüldü

23:42 - Gündem

Beyoğlu'nda izinsiz gösteri yapmak isteyen 59 kişi gözaltına alındı

23:37 - Gündem

Naci Görür'den 4.7'lik deprem sonrası ilk uyarı

23:33 - Gündem

Şanlıurfa Valiliği gösteri ve yürüyüşleri 5 gün yasakladı

23:28 - Gündem