?>

Türkiye karşıtı cephe yarıldı! İmzalanan anlaşma temel referans noktası olacak

Ekonomi - Türkiye ve Libya arasında imzalanan deniz yetki anlaşmasının iki ülke arasında yapılan anlaşmanın ötesinde etkiler ortaya çıkardığına uzmanlar dikkat çekti.

Ekonomi - 1 yıl önce

Türkiye, Libya ile 27 Kasım 2019'da imzaladığı Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması ile, bölgede dışlanma ve yalnız bırakılma politikalarına karşı hukuki ve siyasi açıdan güçlü duruş sergiliyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) Akdeniz'deki tek taraflı adımlarına cevap niteliği taşıyan anlaşma Türkiye'nin hukuki tezlerinin tamamına destek sağlıyor.

27 Kasım 2019'da imzalanan ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından BM Şartı'nın 102. maddesi gereğince onaylanan anlaşma, Libya'da kalıcı barış, istikrar ve güvenliğin sağlanmasına katkıda bulunma ve karşılıklı yarar temeline dayanarak iki ülkenin ilişkilerini geliştirme amacı taşıyor.

Odak noktası Libya ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki hak ve çıkarlarını korumak olan anlaşma, iki ülkeye de Akdeniz'de belirlenen sınırlar içinde doğal kaynaklarda hak talep etme imkanı tanıyor.

Anlaşma, Türkiye'nin, bölgede dışlanma ve yalnız bırakılma politikalarına karşı hukuki ve siyasi açıdan güçlü duruş niteliği taşıyor.

Her iki ülkenin Akdeniz'deki hakları konusunda hukuki ve meşru zemin elde ettiği anlaşmayla Libya, öncesine göre deniz alanı kazancı sağladı.

DOĞU AKDENİZ'DE BULUNAN HİDROKARBON KAYNAKLARI

Türkiye ile Libya arasında Ekim 2022'de yapılan hidrokarbon anlaşması, Türkiye'ye hem Libya'nın münhasır ekonomik bölgesinde hem de ana karasında hidrokarbon arama yetkisi veriyor.

Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki deniz yetki alanlarının Batı sınırlarını netleştirirken, iki ülkenin de haklarını ihlal edecek olası Yunanistan-Mısır ve Yunanistan-GKRY anlaşmalarının önüne geçti.

Doğu Akdeniz'de hidrokarbon kaynaklarının bulunması, Türkiye dışında Suriye, Lübnan, İsrail, Mısır, Libya, Yunanistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve GKRY'nin deniz yetki alanlarının sınırlandırılması konusunda önem arz ediyor.

Anlaşma, GKRY'nin, 2003'te Mısır, 2007'de Lübnan, 2010'da da İsrail ile KKTC'yi düşünmeden ana kara gibi kendi çıkarları doğrultusunda yaptığı anlaşmaların aksine uluslararası hukuk, adalara ana karalardan daha az münhasır ekonomik bölge ve kıta sahanlığı veriyor.

"BU MUTABAKAT MUHTIRASI NET ŞEKİLDE BUNDAN SONRAKİ SÜREÇTE DE TÜRKİYE'NİN TEMEL REFERANS NOKTASI OLACAK"

Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, Türkiye ve Libya arasında imzalanan deniz yetki anlaşmasının iki ülke arasında yapılan anlaşmanın ötesinde etkiler ortaya çıkardığına dikkati çekti.

Anlaşmanın Türkiye'nin aksiyoner dış ve güvenlik politikasında önemli dönüm noktalarından birini teşkil etiğini dile getiren Pirinççi, "Bu sayede Türkiye, birden fazla amacına hizmet eden kazanımlar elde etti." dedi.

Pirinççi, iki ülke arasında imzalanan anlaşmayla, Libya'daki ulusal mutabakat hükümetinin çok dar alanda kalan etkisinin muhafazası ve yeniden canlandırılmasının sağlandığını belirtti.

Anlaşmayla Türkiye'nin, Kuzey Afrika ve Doğu Akdeniz denkleminde etkili aktör olduğunu net şekilde bütün taraflara gösterdiğine işaret eden Pirinççi, "Libya ile imzalanan bu deniz yetki anlaşması ile beraber Türkiye özellikle Yunanistan'ın çeşitli aktörlerle oluşturmaya çalıştığı Türkiye karşıtı cepheyi yarma imkanı elde etti, dolayısıyla o karşı cephe çok ciddi bir şekilde sarsıldı." diye konuştu.

Pirinççi, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki hak ve çıkarlarını açıkça ifade ettiğini vurgulayarak, "Türkiye net bir şekilde Doğu Akdeniz'deki egemenlik haklarının çerçevesini çizdi." dedi.

Libya ile yapılan anlaşmanın bu çerçevenin oluşturulmasında çok kritik öneme sahip olduğunu kaydeden Pirinççi, "Bu mutabakat muhtırası net bir şekilde bundan sonraki süreçte de Türkiye'nin temel referans noktası olacak." ifadesini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Yemekteyiz Nalan Toprak kimdir, kaç yaşında? Masterchef Nalan Toprak kaç hafta kaldı?

2023-11-21 15:58 - Spor

Yeşilçam oyuncusu Leyla Somer, köpeklere torpil atan çocuğa tokat attı

2023-11-21 20:58 - Magazin

Şeyma Subaşı ile İzzet Antebi öpüştü mü? İş insanından jet yalanlama geldi

2023-11-20 08:38 - Magazin

Ödül konuşmasında Gazzeli çocukları hatırlatan Gülben Ergen ayakta alkışlandı

2023-11-21 13:03 - Magazin

ABD'de 11 ev aldığı konuşulan Eylül Öztürk sessizliğini bozdu! Sözleri kimseyi ikna etmedi

2023-11-21 11:07 - Magazin

Yıldız Çağrı Atiksoy ve Berk Oktay çiftinden bebek müjdesi

2023-11-25 08:17 - Magazin

Sosyal Medya Fenomeni Cansu Yeğin, köpeğinin saldırısına uğradı

2023-11-24 16:28 - Magazin

En fazla para girişi olan hisseler (22/11/2023)

2023-11-22 23:13 - Ekonomi

Galatasaray - Alanyaspor maçı (CANLI YAYIN)

2023-11-25 18:28 - Spor

Erzincan’da koyun sürüsü ve çoban tipiye yakalandı

2023-11-21 08:52 - Gündem

İlgili Haberler

2025'in trafik cezaları belli oldu! Yetkisiz çakar lamba kullanan rekor ceza ödeyecek

12:58 - Ekonomi

Yatırım araçlarının yıllık performansı! 2024'ün en fazla kazandıranı belli oldu

12:13 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu: 1 milyondan fazla emekli ulaştırma hizmetlerini indirimli kullandı

12:12 - Ekonomi

Araçların yeni nesil güvenlik sistemlerine ilişkin test prosedürleri belirlendi

12:07 - Ekonomi

Türkiye'nin avroyla dış ticareti yaklaşık 5 yılda 1 trilyon dolara dayandı

12:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Receb ayının ilk gecesi: Regaip Kandili yarın idrak edilecek!

13:27 - Gündem

2025'in trafik cezaları belli oldu! Yetkisiz çakar lamba kullanan rekor ceza ödeyecek

12:58 - Ekonomi

Üç aylar başladı! Ne zaman oruç tutulur, nasıl niyet edilir?

12:48 - Gündem

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan, Regaip Kandili mesajı

12:43 - Gündem

Alışveriş yapacaklar merakla bekliyor: 1 Ocak'ta (Bugün) AVM'ler açık mı?

12:37 - Gündem