Geçtiğimiz yıllarda ülkemizde çok sayıda internet sitesine erişim engellenmişti. Geçtiğimiz aylarda Instagram'a getirilen erişim engeli sonrasında da pek çok kişi VPN aramaya başlamıştı. Geçmişte de ülkemizde Facebook, X, ekşi sözlük, Wikipedia gibi platformlara erişim engellenmişti.
Bu tür sorunları aşmak için pek çok kişi VPN yazılımları kullanıyor olsa da bu yazılımların gerçek anlamda etkili olması gerekiyor. Top10VPN, Türkiye'de mağazaya açık olan 61 VPN'i test etti. Yapılan incelemede bu VPN uygulamalarının sadece yüzde 7'si engelleri aşabiliyor.
VPN'ler neye göre seçildi:
Erişim engellerini aşabilme becerileriAES-256 ve ChaCha20 şifrelemeOpenVPN ve WireGuard protokolleriTürkiye'den hızlı erişimTürkiye ya da yakınlarındaki ülkelerde sunucuİşte Türkiye'deki VPN'lerin Karşılaştırmalı Tablosu
Astrill VPNPrivateVPNWindscribe FreePuan (10 üzerinden)9.48.36.4GizlilikEvet (Stealth VPN)Evet (Stealth VPN)Evet (Stealth VPN ve WTunnel)Türkiye Sunucusu1 (İstanbul)1 (İstanbul)0Engel Aşma Oranı9.98.38.5Gizlilik Teknolojisi Puanı9.89.19.4Gizlilik ve Loglama Politikası8.39.38.9Hız7.89.18.8Türkiye Sunucu Konumları8.85.51.0Güvenlik ve Teknik Özellikler9.49.18.1Giriş PolitikasıBazı kullanıcılar giriş yapıyorGiriş YokTanımlayıcı veri yokUluslararası İndirme Hızı75Mbps (25% kayıp)82Mbps (18% kayıp)87Mbps (13% kayıp)Tabloya göre Türkiye'nin en iyi VPN'leri şu şekilde:
Astrill VPNPrivateVPNWindscribe FreeExpressVPNNordVPNVyprVPNProton VPNUrban VPNTürkiye'de VPN kullanımı yasak değil ancak kullanımı kısıtlanmış durumda. Türkiye'de VPN kullanarak yasaklı sitelere erişmek suç teşkil etmiyor. Öte yandan VPN kullanımı hâlâ yasalarla düzenlenmiş durumda. Ayrıca Tor ve Hotspot Shield, Psiphon gibi uygulamalara erişim de yasaklı durumda.