?>

Türkiye 32 yıllık anlaşmadan geri çekildi: Peki ne oldu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla dün yayınlanan Resmi Gazete’de “Avrupa’da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Hakkında Antlaşma”sından çekilme kararı yayımlandı. Peki Türkiye 32 yıllık anlaşmadan neden çekildi? İşte tüm detaylar.

Gündem - 9 ay önce

Resmi Gazete’de dün yayımlanan 8300 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı sosyal medyanın dikkatini çekti. NATO ülkelerinin soğuk savaş döneminde imzaladığı Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması (AKKA) için Türkiye durdurma kararı yayımlandı. 

ÖNCE RUSYA ÇEKİLDİ SONRA NATO ASKIYA ALDI

NATO, Rusya'nın çekilmesinin ardından Soğuk Savaş döneminden kalma Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması'nı geçtiğimiz yıl kasım ayında askıya aldığını açıkladı.

Merkezi Brüksel'de bulunan NATO, "Müttefik taraf devletlerin antlaşmaya uyduğu, Rusya'nın ise uymadığı bir durum sürdürülemez" diyerek açıklamıştı.

TÜRKİYE KARARI YENİ UYGULADI

İttifaktan ayrıca imzacı üyelerinin anlaşmaya katılımlarını dondurduklarını hakkında açıklama da gelmişti. NATO'nun 31 üyesinin çoğunluğu, Kasım 1990'da Soğuk Savaş'taki rakiplerinin ortak sınırlara ya da sınırların yakınına kuvvet yığmasını önlemeyi amaçlayan AKKA'yı imzalamıştı. Aradan 34 yıl geçmesinin ardından Rusya’nın hamlesiyle NATO ülkeleri antlaşmadan çekilmeye başladı. NATO’nun kararından 5 ay sonra Türkiye, Cumhurbaşkanlığı kararıyla AKKA uygulamasını durdurma kararını Resmi Gazete’de yayımladı.

TÜRKİYE 32 YILLIK ANLAŞMADAN GERİ ÇEKİLDİ 

Anlaşma ile Türkiye konvansiyonel silah kategorisindeki 5 konvansiyonel silahtan ne kadar ürettiğini artık kimseyle paylaşmayacak. Anlaşmanın üretim sınırı koyduğu silah sınırını ciddiye almayacak. İstediği silahtan, istediği kadar üretecek ve sayısını kimseyle paylaşmayacak.

AKKA  NEDİR?

1990 yılında Paris’te imzalanan ve Temmuz 1992’de yürürlüğe giren Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması (AKKA) (Treaty on Conventional Forces in Europe – CFE) NATO ve Varşova Paktı arasında imzalanmıştır. Antlaşma zırhlı muharebe araçları, muharebe tankları, savaş uçakları, toplar ve saldırı helikopterlerini içeren toplam beş konvansiyonel silah kategorisinde sayıca indirimi, karşılıklı bilgi paylaşımını ve her bir kategori için de anlaşmaya taraf olan ülkeleri bağlayacak sınırlamaları içermektedir.

Antlaşma coğrafi olarak Avrupa’nın Atlantik kıyılarından başlayıp Sovyetler Birliği’nin Ural Dağları’na kadar olan bölümü kapsamaktadır. Antlaşmaya taraf olan ülkeler, anlaşmanın uygulanması ve belirlenen hedeflerine ulaşmasından sonra da güvenlik ve istikrarın temini için birlikte çalışmayı ve her türlü çabayı göstereceklerini taahhüt etmişlerdir. Antlaşmanın 2. maddesi beş kategoride belirlenen silahların neler olduğunu açıkça ifade etmektedir. Anlaşmanın 3, 4, ve 5. bölümlerinde tarafların tabi olacağı sınırlamalar rakamlarla ifade edilirken ilerleyen bölümlerde de indirimlerin kapsamı ve nasıl yapılacağını açıklayan ifadeler bulunmaktadır.

Antlaşmanın ek protokolleri, indirime tabi olacak silahların envanterini çıkarırken, imha veya görev dışı bırakma süreçlerinin nasıl yürütüleceğini ve devletlerin tabi olacakları usulleri açıklamaktadır. AKKA Antlaşması’nın her iki taraf için toplam olarak getirdiği rakamsal sınırlamalar, muharebe tankları için 40.000, zırhlı muharebe araçları için 60.000, toplar için 40.000, savaş uçakları için 13.600 ve taarruz helikopterleri için de 4000’dir. Deniz üzerindeki tüm donanma unsurları bu antlaşma kapsamı dışında bırakılmıştır.

Öte yandan, kuvvet indirimi sürecinde bahsi geçen askeri ekipmanın satılması yasaklanmış, yok edilmesi veya barışçıl amaçlarla kullanılabilecek hale getirilmesi karara bağlanmıştır. AKKA Antlaşması sadece rakamsal sınırlamalar üzerinde durmamış ve Antlaşmanın uygulanacağı birbirine geçen dört bölge belirlemiş ve bu sayede taraf ülkelerin kuvvet indirimleri neticesinde yapacakları kaydırmaların belli bir alanda toplanmasının önüne geçmek hedeflenmiştir. 1996 yılında AKKA Anlaşması’nın kanat bölgeleri üzerinde düzenlemeler yapılarak Rusya’nın arttırım talepleri karşılanmıştır. Fakat yakın çevresinde yaşanan istikrasızlıklar ve silahlı çatışmaların yanı sıra NATO’nun coğrafi alanını genişletmeye başlaması, Rus tarafında konvansiyonel üstünlüğün yeniden tesis edilmesinin gerekliliğini göstermiştir. Rusya’nın şikâyet ve taleplerini dikkate alan NATO ülkeleri 1996 ile 1999 arasında AKKA’nın yenilenmesi görüşmelerini sürdürmüşlerdir.

İstanbul Zirvesi’nde NATO üyelerinin karşı çıktığı üç önemli konu bulunmaktaydı. Bunlar Rusya’nın kanat bölgelerinde belirlenen sınırların üzerinde sayılarda güç bulundurması, Rus Silahlı Kuvvetlerinin Gürcistan topraklarında Gürcü hükümetinin onayladığı rakamların üstündeki mevcudiyetleri ve Rusya’nın Moldova’daki askeri mevcudiyeti konularıydı. NATO bu konuda çok diretmiş ve Rusya İstanbul Zirvesi’ndeki taahhütlerine uyana kadar revize Antlaşmayı onaylamayacağını bildirmişti. Mart 2015’te Rusya’nın Antlaşmadan tamamen çekildiğini açıklaması, NATO tarafından tepkiyle karşılanmış ve bu hadise yeni bir konvansiyonel silahlanma döneminin başlangıcı olmuştur.    

NATO, Rusya'nın çekilmesinin ardından Soğuk Savaş döneminden kalma Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması'nı askıya aldı. Türkiye’de NATO kararına bağlı olarak bu anlaşmayı durdurdu.

Haftanın Öne Çıkanları

Japonya, 2026 FIFA Dünya Kupası elemelerinde Kuzey Kore'ye karşı hükmen galip

2024-04-03 10:05 - Spor

İftar vakti feci kaza: Anne ve ikiz oğullarından biri hayatını kaybetti

2024-03-30 23:17 - Gündem

Seçim günü ilk poz geldi! Ceyda Düvenci aşkını ilan etti

2024-04-01 16:57 - Magazin

Konyaspor - Trabzonspor maçı (CANLI YAYIN)

2024-04-03 20:22 - Spor

Otomobil kullanan kız arkadaşının boğazını bıçakla kesti

2024-04-04 23:03 - Gündem

Pendik'te büyük skandal! Oy pusulasında AK Parti'nin bölümünü kesmişler

2024-03-31 09:28 - Gündem

Güneş Tutulmasının Dünya'yı Yok Edeceği İddiası Gündem Oldu

2024-03-29 12:48 - Teknoloji

Sivas'ta renkli görüntüler! Oy kullanmaya yöresel kıyafetle gittiler

2024-03-31 16:52 - Gündem

Günün önemli şirket haberleri 01/04/2024

2024-04-01 08:43 - Ekonomi

Aziz Mahmut Hüdayi Aşkın Yolculuğu dizisinin setinde yangın

2024-03-31 13:23 - Magazin

İlgili Haberler

CHP, MEB ile Ülkü Ocakları arasındaki protokolün iptali için dava açtı

15:58 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mescid-i Aksa İmamı Sabri'yi kabul etti

15:48 - Gündem

Citroen'den ocak ayı kampanyası

15:47 - Gündem

15 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı

15:32 - Gündem

Türk sporcular 9. Dünya Yoga Şampiyonası'nda tarih yazdı!

15:22 - Gündem

Günün Manşetleri

Ak Yatırım’dan Yeni Adım: Diyarbakır Şubesi Açıldı

16:13 - Ekonomi

Kira öder gibi ev sahibi olma imkanı! Bakan Şimşek duyurmuştu

16:08 - Ekonomi

Galatasaray ayrılığı resmen açıkladı

16:03 - Spor

İtalyan devinin kaptanı için Galatasaray iddiası!

15:57 - Spor

Merkez Bankası'nın toplam rezervleri açıklandı!

15:52 - Ekonomi