İnsanlık çok uzun zamandır gökyüzüne bakıyor ve uzayın gizemlerini çözmeye çalışıyor. İlk toplulukların yıldızları izlediği günlerden bu yana keşif araçlarımız sürekli olarak gelişirken, uzayın daha da derinlerini görebilmeyi mümkün hale getirdi. Yeni bir çalışma ise bildiğimiz evreni parmak uçlarımıza getiriyor.
John Hopkins Üniversitesi’nden araştırmacılar, son 20 yılda Sloan Dijital Gökyüzü Gözlemi’nden gelen verileri inceleyerek bilinen evrenin interaktif bir haritasını oluşturdu. Daha önce yalnızca bilim insanlarının erişebildiği bu veriler yayınlanan internet sitesiyle artık herkesin erişebileceği bir hale gelmiş oldu.
Tüm evreni tek bir ekrana sığdırabilirsiniz
Yeni interaktif haritada 200 bin galaksinin gerçek konumlarını ve renklerini görebilme şansına sahip oluyoruz. Çevrimiçi olarak gezilebilecek bu haritayı kullanılan cihaza indirebilmek de mümkün.
Haritayı oluşturan Brice Menard, kendisinin çocuklukta gökyüzü fotoğraflarından çok etkilendiğini ve yeni insanlara ilham verebilmek için böyle bir çalışmaya imza attığını ifade etti. Bilim insanlarının yıllardır yeni galaksiler keşfettiğini söyleyen araştırmacı, daha önce hiç kimsenin bir harita oluşturmak için çalışmadığını da belirtti.
Sloan Dijital Gökyüzü Gözlemi, Meksika’da bulunan bir teleskop yardımıyla uzayı keşfetmeyi amaçlıyor. Bu istasyonda bulunan teleskop, her seferinde görülebilen uzayda biraz daha farklı bir noktaya odaklanarak yıllardır veriler topluyor. ,