?>

TÜBİTAK, desteklediği deprem projelerini açıklıyor... Marmara depremi de ele alınacak!

TÜBİTAK, 30 Mart'ta gerçekleştireceği konferansta olası Marmara depremi için hazırlanan projeler başta olmak üzere, İzmir ve 6 şubat depreminde gerçekleşen saha çalışmalarının çıktılarını kamuoyuna paylaşacak.

Teknoloji - 2 yıl önce

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, İzmir ve 6 Şubat depremleri özelinde destekledikleri projelerin saha çalışmaları çıktıları ile olası Marmara depremine yönelik araştırma projelerinin detaylarının 30 Mart Perşembe günü kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi.

Mandal, "Bilimle Birlikte Başaracağız" mottosuyla gerçekleştirilecek olan "Deprem Araştırmaları Sanal Konferansı"nı TÜBİTAK Başkanlığı'nda düzenlenen basın toplantısıyla tanıttı.

TÜBİTAK'ın 20 yıldır deprem konusu özelinde 900 projeyi desteklediğini, bunlara 1,8 milyar lira kaynak ayırdığını vurgulayan Mandal, "Şu an Türkiye'deki canlı fay hatlarının belirlenmesinin ve birtakım sismik izolatörler dahil çözümlerin üretilmesinin arkasındaki geliştirilen teknolojilerde TÜBİTAK'ın destekleri bulunuyor." diye konuştu.

ŞİMDİYE KADAR 79 PROJE DESTEKLENDİ

İzmir depremi sonrasında deprem özel çağrısını açtıklarını ve sanal konferans gerçekleştirdiklerini hatırlatan Mandal, burada 79 projenin desteklendiğini, bunların ileri dönemli araştırma projeleri olduğunu ve 500 üzerinde araştırmacının projede görev aldığını aktardı.

Mandal, 6 Şubat'taki depremler sonrasında kurum olarak yeni bir süreç izlediklerini belirterek, sahaya gitmek ve sahada bilimsel, teknolojik veri ve analiz odaklı çalışma yapmak isteyen bilim insanlarını göreve davet ettiklerini söyledi.

Bu kapsamda 600 bilim insanının sahaya inerek, depremi tüm boyutlarıyla ele aldığını dile getiren Mandal, 124 projenin 24 saat içerisinde desteklendiğini ve bunların tümünün de saha araştırması olduğunu ifade etti.

TOPLANTIYA BAKANLAR DA KATILACAK

Mandal, 30 Mart'taki konferansta söz konusu projelerin detaylarının ilgili hocalar tarafından kamuoyuyla paylaşılacağını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Sadece yaşadığımız sürecin üstesinden gelmeye değil, depremle yaşamaya alışmalıyız. Bu katılımcılardan soruların da alınacağı etkileşimli bir toplantı olacak. Bakanlarımızın ve AFAD Başkanı'mızın katılımıyla gerçekleşecek bir açılış oturumumuz olacak. Ardından 9 paralel oturum yapılacak bunlarda 6 Şubat depremlerine ilişkin saha çalışmaları paylaşılacak. Öğleden sonra da 2021'de başlattığımız ileri araştırma projelerimiz aktarılacak."

Mandal, depremlerde sismik izolatörler gibi teknolojilerin kullanılmasının, yapay zeka ile önceden depremin lokasyon, büyüklük ve zamanının tespitine yönelik çalışmaların tüm dünyada sürdüğünü anlattı.

Perşembe günü bunların tümünün bilim ve teknoloji temelli paylaşılacağının altını çizen Mandal, tüm vatandaşları konferansı izlemeye davet etti.

GELECEKTE KARŞILAŞILABİLECEK GÜÇLÜKLER İÇİN ÇÖZÜM ARANACAK

Mandal, etkinliğin YouTube üzerinden takip edilebileceğine işaret ederek, "TÜBİTAK'ın YouTube kanalından bu panelleri sonradan da takip etmek mümkün olacak. Bu işin kalıcı temeli bilim insanlarının bizzat kendileri tarafından sunulacak. Verilerin, fiziki olarak yapılan gözlemlerin, zemin sıvılaşması konuları, yüksek gerilim hatlarında, heyelan oluşabilecek bölgelerde, çadır-konteyner kentlerde vatandaşların buna uyum noktaları, gelecekte karşılaşılabilecek güçlüklere çözüm oluşturulması noktalarının tümü konunun uzmanları tarafından ayrıntılı şekilde paylaşılacak." diye konuştu.

Mandal, depremin yan etkilerinin ve sanayinin ayağa kalkması için yapılabileceklerin de toplantıda ele alınacağını bilgisini verdi.

Geçici de olsa bir göçün söz konusu olduğunu vurgulayan Mandal, "Hangi teşviklerle bu insanların dönmesi sağlanabilir. Bunlar konuşulacak. Bu bir bitiş değil, sürecin bir sonraki aşamasına geçiştir. Sahadaki çalışmalar devam ediyor. Çalışmalar, Cumhurbaşkanımız tarafından ilan edilen benim de danışman olarak içinde yer aldığım Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Programı'na katkı sağlayacak." değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE'NİN FAY HATTI HARİTASININ GÜNCELLENMESİNİ ÖNERDİ

Mandal, çalışmaların, gelecekte yaşanabilecek sorunlara karşı kalıcı bir veri oluşturabilmesi açısından da AFAD ile birlikte oluşturdukları bir veri tabanı olduğunu anlattı.

Bu veri tabanına tüm çalışmaları görselleriyle dahil ettiklerini ve bunun dünyaya açık olduğunu kaydeden Mandal, sözlerini şöyle tamamladı:

"Birçok bilim insanı Türkiye'ye gelip çalışmalara dahil olmak istiyor. Depremin büyüklüğü ve kapsamı noktasında dünyada yaşanabilecek depremlere girdinin sağlanacağı veriler bu çalışmalardan çıkacak. Türkiye'nin bir fay hattı haritası var. Bunun güncellenmesi gerekiyor. Bu doğrultuda da TÜBİTAK koordinasyonunda, MTA, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ve Türkiye Belediyeler Birliği ile bir çalışma başlatıldı. Bu konferansta olası Marmara depremine ilişkin araştırma projelerine yönelik çalışmalar da konuşulacak."

Haftanın Öne Çıkanları

Emekli maaşına zam geldi mi? Emekli maaşı zamları ne kadar olacak?

2023-03-23 00:28 - Gündem

Biz Kimden Kaçıyorduk Anne kitap özeti sonu nasıl bitiyor ters köşe yapacak

2023-03-26 11:14 - Gündem

Kızılcık Şerbeti'nin Buket'i Aslı Öbekçi kimdir? Aslı Öbekçi nereli, kaç yaşında?

2023-03-23 10:37 - Gündem

Nursema ve Pembe Hanım kıyafetleri Kızıcık Şerbeti nereden giyiniyorlar, markaları

2023-03-24 18:48 - Gündem

Bomba iddia: Afra Saraçoğlu ve Çağatay Ulusoy aşk yaşamaya başladı

2023-03-27 13:03 - Magazin

Biz Kimden Kaçıyorduk Anne Bambi kim oynuyor gerçek adı nedir?

2023-03-26 14:27 - Gündem

Komedyen Doğu Demirkol, Levent Kırca'nın kızı Ayşe Kırca ile aşk yaşamaya başladı

2023-03-23 15:03 - Magazin

Ahmet Genç'in eşi Cahide Genç Hakk'ın rahmetine kavuştu

2023-03-23 13:53 - Gündem

45 bin atama Fizik Öğretmenliği kontenjanı kaç? 2023 Fizik öğretmeni kaç kişi atanacak?

2023-03-27 20:53 - Eğitim

Sinan Oğan kiminle evli eşi Gökçen Oğan kimdir, ne iş yapıyor?

2023-03-28 10:57 - Gündem

İlgili Haberler

Samsung'un XR Gözlüğü Kanlı Canlı Görüntülendi

09:37 - Teknoloji

Tumblr, TikTok Rakibi Tumblr TV'yi Kullanıma Sundu

09:12 - Teknoloji

Google, HTC'nin Karma Gerçeklik İşine Ortak Oldu

09:08 - Teknoloji

Duş Alırken Neden Telefonu Yanınıza Almamalısınız?

08:48 - Teknoloji

Samsung Galaxy S25 Edge Kanlı Canlı Görüntülendi

08:38 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Fransız ekibinden Trabzonspor'a dev teklif!

09:48 - Spor

Adana'da ele geçirildi: Tam 7 milyon 50 bin adet!

09:42 - Gündem

Skriniar'ın Fenerbahçe'de kazanacağı dev rakam belli oldu!

09:37 - Spor

Tek tek yakalandılar: 77 ilde dev operasyon!

09:33 - Gündem

Dolar "Merkez" gününe yatay başladı

09:27 - Ekonomi