?>

Tromboz hastalığı kanserin işareti olabilir!

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İhsan Alur, Tromboz hastalığının kanser işareti olabileceğini belirterek; “Özellikle son 3 yılda koronavirüs pandemisine bağlı olarak Tromboz vakalarında artış gözlemlenmiştir” dedi.

Sağlık - 1 yıl önce

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İhsan Alur, Tromboz hastalığının kanser işareti olabileceğini belirterek; “Özellikle son 3 yılda koronavirüs pandemisine bağlı olarak Tromboz vakalarında artış gözlemlenmiştir” dedi.Abone ol

Denizli Özel Egekent Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İhsan Alur, 13 Ekim Dünya Tromboz Günü’nde topluma Trombozu hatırlatarak, Trombozdan korunma yolları hakkında bilgi verdi.

Op. Dr. Alur, “Kan hücrelerinin, damarların iç yüzeyine yapışması ve kan akışının önünde engel oluşturarak damarların tıkanmasına ‘Tromboz’ denir. Genellikle toplardamarlarda oluşmakla beraber atardamarda da Tromboza rastlanmaktadır. Derin toplardamarlarda oluşan Tromboza ‘Derin Ven Tromboz’, yüzeysel toplardamarlarda oluşan Tromboza ise ‘Tromboflebit’ denir. En sık karşılaşılan belirtilerin, ani bir şekilde başlayan bacakta şişlik, kızarıklık, hassasiyet, ciltte sıcaklık artışı, yanma ve ağrıdır. Bacaktaki şişlik sebebiyle çap artışı olur, hareket esnasında ağrı ve hassasiyet gelişir. Yürürken veya ayakta sabit dururken bacakta şişlik ve ağrı daha da artar. Renkli doppler ultrason ile damar içindeki pıhtının görüntülenmesi ile kesin tanı konulabilir” dedi.

“Kanser hastalığı başlangıcı olabiliyor”

Derin Ven Trombozu ya da Tromboflebiti tetikleyen durumlara değinen Op. Dr. Alur, “Bunlar uzun süre yoğun bakımda yatma sonucu hareket kısıtlılığı olması, kalça kırığı ve protez gibi büyük ortopedik ameliyatlar, morbid obezite, ileri yaş, kan yağlarının yüksek olması, ileri evre kalp yetersizliği, aktif sigara içiciliği, özellikle akciğer, karaciğer, pankreas, kolon kanseri, meme ve prostat gibi kanser hastalığı varlığı, kemoterapi tedavisi, kalıcı santral venöz kateterler, genetik pıhtılaşma bozuklukları ve hareketsiz yaşam stili ve uzun süren uçak yolculuğu sayılabilir. Bazen Derin Ven Trombozu ya da Tromboflebiti tetikleyen belki de tek neden kanser hastalığı başlangıcı olabilmektedir. Mesela hasta hekime ani başlayan bacak şişliği, ağrı şikayeti ile başvurur. Hekim fizik muayene yapar. Bacakta çap artışı, şişlik, ödem veya hassasiyet tespit eder. Kanda pıhtılaşma testi (D-dimer) ister. Bir de renkli doppler ultrason görüntüleme yaptırır. Eğer damar içerisinde pıhtı tespit edilirse Tromboz tanısı konur. Kan sulandırıcı ilaç tedavisi başlanır. Eğer Trombozu açıklayacak bir neden yoksa ve beraberinde kanser belirtileri olan spontan kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk, kan değerlerinin düşmesi, nedeni bilinmeyen ateş, idrarda veya gaitada kan görülmesi gibi belirtiler varsa kanserden şüphelenmek gerekir. Böyle hastaları ilgili bölümlere yönlendirmek ve bazı ileri tetkikleri yaptırmak gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

“Son 3 yılda Tromboz vakaları arttı”

Derin Ven Trombozundan korunmak için hareketli bir yaşam tarzı oluşturulması gerektiğinin altını çizen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İhsan Alur, şu önerilerde bulundu:

“Dünya’da ve Türkiye’de ortalama insan ömrünün uzaması, genç nüfusa oranla yaşlı nüfusun artması, kanser hastalıklarının sıklığının artması, özellikle son 3 yılda koronavirüs pandemisine bağlı olarak Tromboz vakalarının artmasına sebep olmuştur. Derin Ven Trombozundan korunmak için her gün düzenli olarak yürüyüş veya egzersiz yapmalı, sigara içiyorsak sigarayı bırakmalı, yağlı yemeklerden ve besinlerden uzak durmalı, düzenli olarak sağlık kontrolünden geçmeli, doktorumuzun tavsiyelerini uygulamalıyız. Kısacası, Tromboza karşı harekete geçmeli, sağlığımızı önemsemeliyiz”

Haftanın Öne Çıkanları

Türk doktorun ilginç hobisi! NASA'nın uzay fotoğraflarını renklendiriyor

2023-10-07 10:13 - Teknoloji

Şenol Güneş sessizliğini bozdu! Ayrılık sonrası ilk açıklama: Makamlar gelip geçicidir!

2023-10-07 20:03 - Spor

Yeni Opel Corsa, yeni logosu ve elektrikli versiyonuyla Türkiye’de!

2023-10-12 17:52 - Teknoloji

Tesla'dan İstanbul taksisi olur mu? İşte 320 bin kilometredeki Tesla!

2023-10-06 10:10 - Teknoloji

Fabrikadan yeni çıkan Tesla Model Y'ler, İstanbul'da alev aldı! (Video)

2023-10-06 17:07 - Teknoloji

EKSA, Dubai GITEX Teknoloji Fuarında - Webtekno

2023-10-09 14:27 - Teknoloji

Sıra otobüslerde: Scania elektrikli otobüs platformunu tanıttı

2023-10-11 12:02 - Teknoloji

Tesla Araçları Sosyal Medyada Viral Yapan Aykırı Özellikleri - Webtekno

2023-10-06 20:13 - Teknoloji

Sıfır Araba Fiyatları - 2023 [Güncel] - Webtekno

2023-10-06 13:22 - Teknoloji

Oyuncu Özge Özpirinçci'nin babası hayatını kaybetti

2023-10-12 15:28 - Magazin

İlgili Haberler

Prof. Dr. Şahiner safra kesesi taşı hakkında uyarıyor: Vakalar arttı

14:52 - Sağlık

7 saniyelik hafıza: Enfeksiyonların beyin sağlığı üzerindeki etkileri

12:37 - Sağlık

Dr. Karan Raj'dan uyarı: Bacak ağrısını hafife almayın!

16:43 - Sağlık

Yeni aile hekimliği yönetmeliğiyle acil servislerdeki yığılma azalacak

16:12 - Sağlık

Kahvaltı saatinizi değiştirin: Ömrünüzü 20 yıl uzatın!

14:32 - Sağlık

Günün Manşetleri

Asgari ücret artışını fırsat bilenler yandı! 'Göz açtırılmayacak'

04:38 - Ekonomi

Kerem Aktürkoğlu'nun mutlu günü! Söz yüzüğü taktı

04:23 - Spor

İETT otobüsüne çarpan otomobildeki yolcu yaşamını yitirdi!

04:18 - Gündem

Yeni asgari ücrete işveren kesiminden ilk yorum geldi! 'Dengeli' enflasyon vurgusu

04:12 - Ekonomi

Devlet Memurları Kanun Teklifi Meclis'ten geçti! 2015 öncesi GSS borçları silindi

02:13 - Gündem