Son yüzyılda meydana gelen hayvan yok oluşlarının çoğundan insanlar olarak biz sorumluyuz. Yaşam alanlarını yok ediyoruz, ekosistemlerini kirletiyoruz, hayvancılık endüstrisine olan yüksek taleplerimizi sürdürüyoruz ve avlanıyoruz.
Üzücü gerçek ise şu ki, yaşam şeklimizi ve tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmezsek önümüzdeki yıllarda çok daha fazla hayvan aynı kaderi paylaşacak.
Nesli tükenmekte olan hayvanların kaderi bizlere bağlı.
Aşağıda yer verdiğimiz hayvanlar azımsanamayacak derecede tehdit altında ama hiçbir şey imkânsız değil. Birçok insan onları korumak için çalışıyor fakat sadece onların çalışması da yeterli olmuyor.
Bireysel olarak bir şeyler yapmak istiyorsak öncelikle avcılık faaliyetlerini desteklemememiz, hayvanların bedenlerinden yapılan (deri, kürk, fildişi vb.) ürünleri satın almaktan kaçınmamız ve hayvancılık endüstrisine olan fazla taleplerimizi azaltmamız veya tamemen bırakmamız lazım.
Hayvanların neslinin tükenmesine sebep olan en önemli etkenler şu şekilde sıralanıyor:
Hayvancılık endüstrisinin iklim krizi üzerindeki etkisi (Konuyla ilgili detaylı bilgi için Netflix'teki "Cowspiracy" belgeseline göz atabilirsiniz.)Balıkçılık ve plastik atıklar nedeniyle okyanus ve deniz kirliliğiAvcılıkHabitat tahribatıHava kirliliğiToprak kirliliğiŞimdi ise, torunlarımızın muhtemelen göremeyeceği, nesli tükenmekte olan hayvanların listesine geçelim:
1. Filler
Vahşi doğada yaklaşık 415.000 Afrika fili kaldı ve sayıları hızla düşüyor. Filler için ana tehdit ise avlanma. Yasadışı fildişi ticareti, tüm Afrika'daki fil popülasyonları üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip.
Yaşam alanları, hayvancılık için kullanılan çiftliklerle ve yaratılan şehirlerle işgal edilirken filler de yaşadıkları yerleri kaybediyor. Hâl böyle olunca, insanlarla aynı yerlerde yaşamak ve onlarla barınamamanın sonucunda öldürülüyorlar.
2. Pandalar
Panda, gezegendeki en sevilen hayvanlardan biridir. Onları ne kadar sevsek de farkında olmadan sonlarını biz getiriyoruz. Vahşi doğada sadece 1.800 civarında dev panda kaldı.
Vahşi doğada veya esaret altında panda yetiştirmek ise epey zor. Dişi dev pandalar, yılda yalnızca bir kez yumurtlar ve bir erkek 40 saatlik bir süre içinde yumurtayı döllemezse, fırsat bir sonraki yıla kadar kaçmış olur.
3. Pangolinler
Pullu memeliler olarak da bilinen pangolinler, dünyadaki en çok yasa dışı ticareti yapılan hayvanlardan biridir. Genellikle geleneksel Çin tıbbında kullanılan etleri ve pulları için avlanırlar. Ayrıca, habitat kaybı ve ormansızlaşma tehdidi altındalar.
4. Deniz kaplumbağaları
Deniz kaplumbağalarının neslinin tükenmesine; balıkçılık, kabuklarının yasa dışı ticareti, kirlilik ve kıyı gelişiminin neden olduğu kesintiye uğramış kaplumbağa yetiştiriciliği de dahil olmak üzere bir dizi insan faaliyeti neden olmaktadır.
Balıkçılığın ekosisteme verdiği zarar tahmin ettiğimizden çok daha yüksek. Her yıl milyonlarca deniz canlısı, balıkçı ağlarına takılarak yaşamını kaybediyor ve biyoçeşitlilik her geçen gün daha fazla azalıyor.
Her gün biraz daha artan vejetaryen ve vegan beslenmenin iklim krizi ve çevre üzerindeki olumlu etkisi bilimsel olarak kanıtlandı. Etçil beslenmekten tamamen vazgeçemiyorsak bile azaltarak biz de dünyamız için bir adım atabiliriz.