?>

Telefondan, Bilgisayardan Sildiğimiz Dosyalara Ne Oluyor?

Bugüne kadar bir kere bile olsa da silinen dosyalarınızı geri getirmeye çalıştıysanız illaki silinen dosyaların akıbeti ne oluyor diye merak etmişsinizdir. Sildiğiniz dosyalar sihirli bir şekilde ortadan kayıp mı oluyor? Gelin bu sorunun cevabını basitçe anlatalım.

Teknoloji - 2 yıl önce

Bu sitede daha önce gerek Android cihazınızda olsun gerek bilgisayarınızda olsun gerekse SD kartınızda olsun silinen dosyaları geri getirmekten bolca bahsetmiştik. Bu yazılarımızı yazarken bizim de birçoğunuz gibi aklımıza şu soru geldi: Silinen dosyaları geri getirebiliyorsak bunlar gerçekten silinmiş oluyor mu?

Eğer geri getirebiliyorsak bu dosyalar gerçekten silinmiş olmuyor demektir. ‘Peki bu durumda silme işlemi uyguladığımız dosyaların akıbeti ne oluyor?’ diye merak etmiş olabilirsiniz, biz de ettik. Bu konuyu teknik terimlere çok fazla bulaşmadan basitçe anlattık.

Önce bir şeyi anlamamız lazım: Veriler bilgisayarlarımızda nasıl depolanıyor?

Normalde bilgisayarımızdan bir veriyi sildiğimiz zaman çöp kutusuna taşınır. Eğer 30 gün boyunca çöp kutusunu temizlemezseniz oradaki veriler otomatik olarak silinir. Peki bu işlem gerçekleştiği zaman dosyalar tamamen ortadan kayıp mı oluyor? Bu soruyu cevaplayabilmek için önce veriler bilgisayarlarımızda nasıl depolanıyor, onu anlamamız gerekiyor.

Bilgisayarlarımızda uçucu (RAM) ve yardımcı (ROM) hafıza olmak üzere iki adet hafıza çeşidi bulunuyor. Bunlardan uçucu hafıza, adı üstünde kısa süreli cihazınızda tutulan verilerdir. Bilgisayarınızın güç kaynağına giden elektriği kestiğiniz anda RAM’de tutulan veriler ortadan kaybolur.

ROM dediğimiz şey ise bir USB, DVD veya HDD gibi depolama birimleridir. Bunlar, kullanıcının verilerinin büyük bölümünü depolayabileceği birer bellek biçimleridirler. Çoğu ROM, içerisinde ferromanyetik elementler barındırır ve bir ferromanyetik element, içinde dağınık manyetik kutuplar içerir.

Veriler, belleğe manyetik dipollerin belirli bir oryantasyonda manyetize edilmesiyle depolanır. Bu sayede bilgisayar, kullanıcının ihtiyaç duyduğu her zaman bu kalıcı verileri kullanıcıya gösterebilir.

Gelelim asıl soruya: Bir dosyayı sildiğimiz zaman ne olur?

Tahmin ettiğinizin aksine bir veri, sildiğiniz zaman ortadan kaybolmaz. Bunu en basit haliyle anlatabilmemiz için PlayStation 2 döneminden örnek verebiliriz. PlayStation 2’nin efsane Memory Card’larını hatırlıyorsunuz değil mi?

Bu Memory Card’ların boyutu en fazla 128 MB olabiliyordu ancak birçoğumuz sadece 8 MB’lık Memory Card’lar ile yetinmek zorunda kalıyordu. Bu durumda oyunlardaki ilerlememizi kaydedebilmek için çoğu zaman çoktan oynayıp bitirdiğimiz oyunların kayıtlarının üzerine yazıyorduk.

Dijital bir cihazda bir dosyayı ‘sildiğiniz’ zaman tam olarak bu olay yaşanıyor. Windows, sabit sürücüde bulunan tüm dosyaların kaydını tutar. Bu kayıt işlemi ise "işaretçiler" olarak bilinen araçların yardımıyla yapılır. Sabit diskteki her dosya veya klasör, Windows'a belirli bir dosyanın sabit diskte nerede bulunduğunu bildiren bir işaretçiye sahiptir.

Bir dosyayı çöp kutusuna gönderip çöp kutusunu temizlediğinizde Windows, işaretçiyi kaldırır ve dosya konumu durumunu ‘kullanılabilir’ olarak değiştirir. İşletim sisteminde dosya artık sabit sürücüde bulunmuyor olarak görünür ve dosyayı içeren sektör boş alan olarak kabul edilir. Yeni dosyalar ise bu eski verilerin kapladığı alan üzerine yazılır.

Peki o zaman silinen dosyaları nasıl kurtarabiliyoruz?

Aslında bu sorunun cevabı çok basit. Bahsettiğimiz gibi Windows, bir dosyayı sildiğiniz zaman onu hala bellekte tutmaya devam ediyor, kapladığı yeri boş alan olarak gösteriyor. Tabii bu durum sadece üzerine yeni bir dosya yazılana kadar geçerli oluyor.

Eğer Windows, sildiğiniz dosyanın üzerine yeni bir veri yazmamışsa sildiğiniz dosyaları kolayca geri getirebiliyorsunuz. Hatta bu yüzden birçok veri kurtarma programı sadece son zamanlarda sildiğiniz dosyaları tam haliyle sıkıntısız bir şekilde geri getirebiliyor.

www.idrak34.com

Haftanın Öne Çıkanları

A101 Michael Kors çanta satışıyla akılları baştan aldı! 15 Eylül kataloğundaki fiyatlar olay

2022-09-16 01:29 - Gündem

Pınar Altuğ'un hiçbir yerde olmayan gençlik fotoğrafı bomba: Tüm göğsün açık

2022-09-17 21:55 - Magazin

Ethereum Madenciliğinin Bitişinin İlk Etkileri Açıklandı

2022-09-17 10:45 - Teknoloji

Kadın olan Çukur'un Timsah Celil'inden önce sütyensiz sonra da bikinili poz geldi

2022-09-21 13:08 - Magazin

Tiyatro ve sinema oyuncusu Başak Özel hayatını kaybetti

2022-09-20 15:28 - Magazin

Ünlü isimler Mahsa Amini'nin ölümüne, saç şeklindeki bayrağı paylaşarak tepki gösterdi

2022-09-22 13:22 - Magazin

Sedat Peker'in avukatından 'Emre Olur' açıklaması

2022-09-18 23:04 - Gündem

Hakan Balta'nın eşi kim? Hakan Balta'nın eşi Derya Balta kimdir?

2022-09-21 15:31 - Spor

Evlilik yolunda giden aşklarını bakın ne için bitirmişti! Melisa Aslı Pamuk meğer fallara inanamış

2022-09-21 16:53 - Magazin

Mısır’ın Mitolojisinin Güneş Tanrısı: RA Aslında Kimdir?

2022-09-22 12:49 - Teknoloji

İlgili Haberler

Güneş'e İlk Kez Bu Kadar Yaklaşılabildi

21:03 - Teknoloji

Bazı Kadınların Hamilelikte Neden Dişleri Dökülüyor?

20:48 - Teknoloji

118 Yıldır Kazılan Devasa Çukur: Bingham Kanyonu

20:42 - Teknoloji

Rusya, Kripto Para Madenciliğini 2031'e Kadar Yasakladı

20:33 - Teknoloji

Fiyatıyla Dudak Uçuklatan "Uçan Araba" Görücüye Çıkacak

20:27 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Süper Lig'de 5 haftalık program açıklandı!

21:18 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Noel mesajı

21:07 - Politika

RTÜK'ten Narin Güran uyarısı!

20:48 - Gündem

Süper Lig'den Portekiz'e! Benfica'ya bir Türk daha...

20:37 - Spor

Valencia'nın yeni hocası belli oldu!

20:18 - Spor