?>

Tedavi edilmezse işitme kaybına kadar götürüyor! Kulakta sıvı birikmesi nasıl geçer?

Kronik orta kulak sıvısı; grip, nezle, sinüzit gibi üst solunum yolu hastalıkları ile beraber gelişebilen orta kulak enfeksiyonları tedavi edilmediğinde tehlikeli bir hal alabiliyor. Erken teşhis edilmediği takdirde işitme kaybına kadar yolu var. Peki, kulakta sıvı birikmesi nasıl g

Sağlık - 10 ay önce

Özellikle okul çağındaki çocuklarda daha sık görülen ve erken teşhis edilmemesi yüzünden işitme kaybıyla sonuçlanabilen kulakta sıvı birikmesi ciddi bir rahatsızlık. Çocuğunun kendisini dinlemediğinden, soruları yanıtsız bıraktığından ve televizyonu daha yakından izlediğinden şikayetçi olan aileler, soluğu KBB yerine Psikiyatride alıyor. İşte, kulakta sıvı birikmesine ne iyi gelir ve orta kulakta sıvı birikmesi nasıl geçer?

KULAKTA SIVI BİRİKMESİ NEDİR?

Orta kulakta yer alan boşlukta normalde hava vardır. Orta kulak boşluğunda herhangi bir enfeksiyon bulgusu ve inflomasyon bulgusu olmaksızın bu boşlukta sıvı toplanması durumudur. Bu duruma Efüzyonlu Otitis Media, Seröz Otitis Media veya kısaca EOM ya da SOM da denebilmektedir.

KBB Uzmanı Opr. Dr. Ali Rıza Gökduman’ın yaptığı açıklamalara göre; uzun süre tedaviye yanıt alınamadığı takdirde, orta kulakta biriken sıvının operasyonla alınması gerek. Daha sona ise hastalığın tekrar etmemesi için kulak zarlarına ventilasyon tüpü denilen havalandırma tüpleri konulur. Konulan tüpler sayesinde orta kulakta normalde olması gereken hava sağlanmış olur.

Tek taraflı sıvı birikmelerine eşlik eden işitme azlığı veya kulak zarında incelme gibi durumlarda en kısa zamanda operasyon yapılması gerekiyor. Kişide bulunan mevcut enfeksiyon tedavi edilmezse orta kulaktaki bu sıvı, iç kulağı da etkisi altına alarak kalıcı işitme kaybı oluşturabilir veya kulak zarında incelme veya çökme yapması yüzünden kulak zarı yırtılabilir.

ORTA KULAKTA SIVI BİRİKİMİ BELİRTİLERİ: TEDAVİ EDİLMEZSE İŞİTME KAYBINA KADAR YLLU VAR!

Kulakta sıvı birikimi belirtileri genellikle çocuklarda görülen ve sinsi seyreden bir durumu işaret eder. Kulakta sıvı birikimi belirtileri şunları içerebilir:

İşitme Kaybı: Çocukta işitme kaybı, genellikle en belirgin belirtidir. Çocuğunuzun konuşulanları net bir şekilde duyamaması veya sık sık "ne?" demesi bu duruma işaret edebilir.

Kulakta Dolgunluk Hissi: Çocuk, kulakta bir tıkanıklık veya dolgunluk hissi yaşayabilir. Kulaklarını karıştırma, çekme veya sık sık eğme gibi davranışlar bu belirtiyi gösterebilir.

Sık Sık Konuşulanları Tekrar Etme: Çocuk, çevresindekilerin söylediklerini anlamakta zorlanabilir ve sık sık tekrar etmeleri veya cümleleri doğru bir şekilde anlamamaları mümkündür.

Dikkat Dağınıklığı ve Okul Performansında Düşüş: İşitme kaybı, çocuğun sınıf içinde dikkatini toplamakta zorlanmasına ve dolayısıyla okul başarısında düşüşe neden olabilir.

Seslenildiğinde Cevap Vermeme: Çocuğunuzun adını çağırdığınızda veya konuştuğunuzda beklenen tepkiyi göstermemesi, işitme sorununa işaret edebilir.

Televizyonu Yakından İzleme: Çocuk, televizyonu normalden daha yakından izlemeye çalışabilir, çünkü sesleri net bir şekilde duyabilmek için daha yakın olmaya ihtiyaç duyar.

Yoğun Oyunlara Dalma: İşitme sorunu yaşayan çocuklar, çevrelerine daha az duyarlı olabilirler ve bu nedenle oyunlarına daha fazla odaklanabilirler.

KULAKTA SIVI BİRİKİMİNE NE İYİ GELİR, TEDAVİSİ NEDİR?

Orta kulakta sıvı birikimi bulunan çocuklarda, başlangıçta genellikle ilaç tedavisi tercih edilir ve oral antibiyotik tedavisi uygulanır. Ancak, kulak damlalarının etkisiz olduğu durumlarda, diğer tedavi seçenekleri değerlendirilmelidir.

Öncelikle, risk faktörlerinin azaltılması önemlidir. Örneğin, bebeklerde dikey emzirme yöntemi tercih edilmeli, evde sigara içilmemeli ve üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmaya özen gösterilmelidir.

Medikal tedavi ile düzelme sağlanamayan durumlarda cerrahi müdahale düşünülebilir. Günümüzde en sık tercih edilen cerrahi yöntem, kulağa ventilasyon tüpü yerleştirilmesidir. Bu işlem sırasında geniz eti de alınabilir. Yeni bir çalışma olarak, çocuklarda balon tuboplasti uygulaması da yapılmaktadır.

Ameliyat genellikle 45 dakika sürer ve hastalar aynı gün taburcu edilir. Ameliyat sonrasında çocuklar, kulaklarını daha iyi duymaya başlarlar. Bu cerrahi müdahale, işitme kaybını azaltarak çocuğun yaşam kalitesini artırabilir.

Haftanın Öne Çıkanları

İsrail dostu firmalardan pişkinlik: ‘Boykot listesindeki markalar hala suçlunun safında!’

2024-02-27 19:08 - Ekonomi

Ünlü oyuncu Tolga Savacı hayatını kaybetti!

2024-02-26 18:43 - Gündem

Beyin kanaması geçiren Settar Tanrıöğen'den üzen haber!

2024-02-28 22:17 - Gündem

Kasımpaşa - Sivasspor! CANLI

2024-03-01 20:38 - Spor

Trabzonspor - Başakşehir kupa maçı: (CANLI YAYIN)

2024-02-28 18:12 - Spor

Bahçeli'den emekli maaşı açıklaması: Gerekli iyileştirmeler cömertçe yapılacak

2024-02-29 19:07 - Gündem

TÜİK açıkladı! İşte il olması beklenen 25 ilçe: '8 kriter' ayrıntısı...

2024-02-27 18:37 - Gündem

Çaykur Rizespor - Kayserispor! CANLI

2024-03-02 16:18 - Spor

Murat Kurum ve Ekrem İmamoğlu arasında fark açıldı: İşte son anket sonuçları

2024-02-29 11:12 - Gündem

Sivasspor - Pendikspor! CANLI

2024-02-25 14:07 - Spor

İlgili Haberler

Prof. Dr. Şahiner safra kesesi taşı hakkında uyarıyor: Vakalar arttı

14:52 - Sağlık

7 saniyelik hafıza: Enfeksiyonların beyin sağlığı üzerindeki etkileri

12:37 - Sağlık

Dr. Karan Raj'dan uyarı: Bacak ağrısını hafife almayın!

16:43 - Sağlık

Yeni aile hekimliği yönetmeliğiyle acil servislerdeki yığılma azalacak

16:12 - Sağlık

Kahvaltı saatinizi değiştirin: Ömrünüzü 20 yıl uzatın!

14:32 - Sağlık

Günün Manşetleri

Meclis'te Topal Osman Ağa tartışması... Sakık: Atatürk neden idam etti?

18:08 - Politika

Galatasaray'dan 17 milyon Euro'luk dev teklif!

18:02 - Spor

AK Parti'den CHP'li Yankı Bağcıoğlu'nun emekli askerleri sokağa çağırmasına tepki

17:58 - Politika

Muud’da 2024 favorileri belli oldu

17:53 - Teknoloji

Fenerbahçe Beko'da beklenmeyen ayrılık

17:48 - Spor