?>

TCG Anadolu’da dikkat çeken detay: 'Böylesini ancak Türkiye yapabilir'

Ekonomi - Dünyanın ilk SİHA gemisi ve Türkiye’nin en büyük savaş gemisi TCG Anadolu'nun ıslak bölümlerinde SİDA taşıyabileceğine değinen uzmanlar, böyle bir kullanımı dünyada ilk kez Türkiye'nin yapabileceğini belirtiyor.

Ekonomi - 2 yıl önce

Savunma sanayiinin önemli projelerinden biri olan dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı (SİHA) gemisi TCG Anadolu geçtiğimiz günlerde düzenlenen törenle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın hizmetine sunuldu.

Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma ve TB3 SİHA'lar, TCG Anadolu’nun uçuş güvertesine konuşlandı.

DİKKAT ÇEKEN SİDA AYRINTISI

TRT Haber'de yayınlanan Sertaç Aksan imzalı haberde TCG Anadolu için Tuzla tersaneler bölgesinde düzenlenen törende dev platformun hemen önüne konuşlanan yerli/milli insansız deniz araçlarına dikkat çekildi.

Türkiye’yi bugüne kadar NATO Tatbikatında temsil eden ilk ve tek insansız deniz aracı olan Marlin ve yine Türkiye'ye önemli kabiliyetler kazandıracak MİR İDA ile Sancar da oradaydı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in özellikle yerli/milli SİDA’ların gelişimi konusunda ortaya koyduğu yol haritası bu noktada daha da anlamlı hale geliyor. İnsansız deniz araçları konusunda kritik bir eşikte olan Türkiye’nin doğru adımlar atılması durumunda bu alanda dünyada direkt 1 numaraya oynaması işten bile değil.

“İYİ BİR POZİSYON YAKALADIK”

Kozan Selçuk Erkan, süreci en yakından takip eden isimlerden biri. SİDA meselesine girmeden önce TCG Anadolu ile son derece değerli bir tek cümle kuruyor ve bu geminin sadece Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) taşıyan bir platform değil aynı zamanda bir güç merkezi olduğunu söylüyor.

Daha net bir ifadeyle TCG Anadolu’nun, içinde bir tabur asker, çok sayıda tank ve zırhlıyı taşıyarak dünyanın her yerinde operasyon yapabilmek için inşa edildiğinden bahsediyor.

Erkan burada bir parantez açıyor ve “Teknoloji çok hızla gelişiyor. İnsansız sistemlerde global ölçüde çok iyi bir yer yakaladık. İHA'lardan sonra Silahlı İnsansız Deniz Araçları’nda (SİDA) da iyi bir yere gelmek üzereyiz. Sürekli yeni konseptler geliştirip tersanelerimizde bunlara göre modeller üretiyoruz” bilgisini paylaşıyor. Değişen harp konseptinde rolleri büyük olacak.

Türkiye’nin TCG Anadolu ile artık açık denizlerde görev grubu olarak seyir yapacak bir güce ulaştığına dikkati çekiyor Kozan Selçuk Erkan ve devam ediyor:

"HARP KONSEPTLERİNDE SİDA'LAR ÖNEMLİ BİR YER ALACAK"

“Bu grubun içinde en büyük ikinci gemimiz Derya Lojistik Destek Gemisi de bu yıl devreye alınacak. Onun da üzerinde insansız deniz araçları göreceğiz. Bununla beraber sadece Derya gemimiz değil TCG Anadolu da ıslak güvertesinde bu tip silahlı insansız deniz araçlarından birkaç tane taşıyabilir.

Günümüz gelişen ve hızla değişen harp konseptlerinde SİDA'lar önemli bir yer alacak. Şu anda dünyada TB-2 ile Anka'nın SİHA alanında imza attığı başarıyı SİDA'lar ile de yakalayacak bir konumda ve becerideyiz. Bunu bir an önce kullanarak da dünyaya göstermemiz gerek.

Şu anda küçük sınıf SİDA’larda ‘dünya lideri’ olacak potansiyelimiz var. TCG Anadolu, içinde SİDA'lar ile göreve başlarsa, dünyada denemeler hariç tam anlamda operasyonel olarak bu konsepti kullanan ilk ülke olarak adımızı tarihe yazdırırız.”

TORPİDO KOVANLARI MİLLİ SİDA’LARDA

Kozan Selçuk Erkan’a törende dikkatimizi çeken bir durumu da soruyoruz… TCG Anadolu’nun hemen önünde konumlanan MİR SİDA’da daha önce görmediğimiz torpido kovanlarının eklendiğini görüyoruz. Sabit ve hafif torpido atabilecek şekilde konumlandırılan bu yuvaların ne gibi kazanımlar sağlayacağını merak ediyoruz.

“MİR SİDA özelinde yerli ve milli insansız deniz araçları ciddi bir denizaltı harbi becerisine hazırlanıyor” diyor Erkan.

Daha önce açıklandığı üzere MİR SİDA gövde altında yine yerli ve milli imkanlarla üretilen bir sonar taşıyacak. Bu kabiliyetle birlikte MİR SİDA, ana gemiden uzakta TCG Anadolu ve görev grubunu koruma amaçlı denizaltı savunma harbinde çok etkin olarak kullanılabilecek.

Bu noktada kritik bir bilgi daha paylaşıyor Erkan ve “Dünyada ana gemilerde uzakta en etkin olarak kullanılan antidenizaltı aracı helikopterdir. Gemiden uzak mesafelerde helikopter kendi sonarını daldırır ya da küçük sonar verici şamandıraları döşeyerek gemiye yaklaşmadan denizaltıları bulmaya çalışır. Ancak helikopterlerin havada kalış süreleri sınırlıdır. Bu sürenin önemli kısmını sonar daldırıp dinleyip çıkarırken geçirdikleri için de görev alanları kısıtlanır” ifadesini kullanıyor.

“UZUN SOLUKLU GÖREV YAPABİLİR"

Helikopterlerin dezavantajından bahsettikten sonra konuyu SİDA’lar üzerinden ele alıyor Erkan ve Türkiye’nin yerli/milli SİDA’larıyla nasıl işlere imza atabileceğini anlatıyor:

“Buna karşılık antidenizaltı görevindeki SİDA’lar çok çok daha uzun süreler, günlerce ve yüzlerce deniz mili ana gemiden uzakta görev yapabilir. Deniz üzerinde oldukları için fırtına ve zorlu deniz şartlarında helikoptere göre daha güvenli olarak bu görevi yerine getirirler.

Bu konuda ilk denemelerden biri Portekiz’de NATO tatbikatında gerçekleşmişti. Türkiye’nin gurur projelerinden biri olan MARLİN SİDA kendisine verilen görevi başarıyla tamamlamış, tatbikatta attığı sonar şamandıraları ile sualtı hedeflerini başarıyla bulan dünyadaki ile SİDA olmuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Evlilik kredisi şartları 2023 150 bin nasıl alınır? Başvuru şartları neler?

2023-04-12 12:52 - Gündem

Hollanda mahkemesi, porno sitesi xHamster'ın izinsiz görüntüleri kaldırmasına hükmetti

2023-04-13 11:38 - Gündem

Survivor 2023 yarışmacısı Yusuf Yıldız kimdir? Yusuf Yıldız kaç yaşında, nereli?

2023-04-11 15:33 - Gündem

Küçük yatırımcılara borsa dersi veren piyasa dolandırıcısı!

2023-04-10 07:57 - Ekonomi

AK Parti'de liste mesaisi! Milletvekili aday listesi bugün teslim edilecek

2023-04-09 03:17 - Politika

Işık Ökte’nin cezası neden SPK Bülteni’nde yayınlanmadı?

2023-04-10 07:53 - Ekonomi

23 Nisan pano örnekleri okul süslemesi nasıl yapılır? Farklı pano örnekleri

2023-04-13 12:48 - Gündem

Camdaki Kız Türkan'ı kim oynuyor Hivda Zizan Alp'in gerçek hali olay!

2023-04-13 19:28 - Gündem

Üç Büyüklerin Simgeleri Neden ‘Kartal, Kanarya, Aslan’?

2023-04-08 21:14 - Teknoloji

Abur Cubur Markalarının Başka Ülkelerdeki Çeşitli Ürünleri

2023-04-11 20:15 - Teknoloji

İlgili Haberler

Araç yakıt tüketimi nasıl düşer? Aracım ne yaparsam daha az yakar?

20:07 - Ekonomi

Bakanlık duyurdu! Çiftçileri sevindiren haber

19:48 - Ekonomi

Bakanlıktan çiftçileri sevindiren haber! Hesaplara yatırıldı

19:23 - Ekonomi

BİST'ten 2 hisse için tedbir kararı

19:13 - Ekonomi

Koç Holding, Yapı Kredi'nin satışıyla ilgili iddiaları yalanladı

19:08 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Abdullah Avcı'dan Fenerbahçe itirafı!

20:43 - Spor

Antalyaspor-Sivasspor! CANLI

20:32 - Spor

Gaziantep'te ev yangını: Acı haber geldi

20:23 - Gündem

Son dakika! Bahçesaray Belediyesi'ne kayyım atandı... DEM'li Ayvaz Hazır görevden alındı

20:17 - Gündem

Meteoroloji’den azot dioksit uyarısı: İstanbul dahil birçok şehir kötü kokacak…

20:12 - Gündem