?>

Taze ve kuru hünnap meyvesi faydaları nelerdir? Hünnap çayı nasıl yapılır?

Oldukça uzun ömürlü bir meyve olarak bilinen hünnap, tam bir sağlık deposu. Yapılan araştırmalar ve incelemeler sonucu, hünnap meyvesi içeriğinde yok yok… İşte, hünnap meyvesinin faydaları!

Sağlık - 5 ay önce

Vitamin deposu hünnap, içerisinde kalsiyum ve potasyum elementlerini de barındırır. Limondan 20 kat daha fazla C vitamini içeren hünnap meyvesinin kullanım alanları da oldukça geniş. Kurutulmuş hali atıştırmalık olarak tüketildiği gibi şeker yerine de kullanılabilen hünnap, marmelat veya sirke formunda da oldukça lezzetli. Gelin, taze ve kuru hünnap faydalarını yakından inceleyelim!

En güçlü bitkisel antibiyotik kaynakları: Enfeksiyon için doğal bitkisel antibiyotikler!

HÜNNAP NEDİR?

Çin hurması olarak da bilinen hünnap meyvesi, Güney Asya'ya özgüdür ancak günümüzde dünya çapında da popüler hale gelen oldukça faydalı bir meyvedir.

Tohum içeren bir çukura sahip bu küçük yuvarlak meyveler, büyük çiçekli çalılar veya ağaçlarda (Ziziphus jujuba) büyür. Olgunlaştıklarında koyu kırmızı veya mor olurlar ve hafif kırışık görünebilirler. Tatlı olmaları ve çiğneme gerektiren dokuları nedeniyle, genellikle kurutulurlar ve Asya'da yaygın olarak yetiştikleri kısımlarda şekerlemelerde ve tatlılarda kullanılırlar.

Dipçik gibi yapan o ikili; İbn-i Sina’dan en güçlü şifalı bitkisel karışımı!

Beyaz sirke neyden yapılır ve nerelerde kullanılır? Beyaz sirkenin faydaları nelerdir, vücuda sürülür mü?

Bu haberimizde hünnap meyvesinin nerede yetiştiği, besin olarak değeri, faydaları ve kullanımları da dahil olmak üzere hünnap meyvesi hakkındaki tüm detaylara değineceğiz. 

HÜNNAP MEYVESİ NEREDE YETİŞİR?

Geleneksel hünnap kullanımı, Çin kayıtlarında 2.500 yıl öncesine dayanmaktadır. Meyve, tohum ve kabuk, Korece, Hintçe ve Japon geleneksel yazılarında da anlatılmıştır. Eski zamanlarda, stresi ve uykusuzluğu hafifleten, iştah açıcı, sindirim yardımcısı, antiaritmik ve doğum kontrol hapları olarak kullanılmıştır. Meyveler taze olarak tüketilmekte veya kurutulup şeker haline getirilmektedir. Ayrıca meyvelerden çay ve şurup da yapılmaktadır.

HÜNNAP MEYVESİNİ İÇERİĞİNDE NELER VAR?

Hünnap meyvesinin kalorisi düşüktür ancak lif, vitamin ve mineral bakımından zengindir.

100 gramlık çiğ hünnapta:

Kalori: 79

Protein: 1 gram

Yağ: 0 gram

Karbonhidrat: 20 gram

Lif: 10 gram

C Vitamini: günlük değerin % 77'si

Potasyum: günlük değerin % 5'i bulunmaktadır.

Yüksek lif içeriği ve düşük kalorisi nedeniyle, hünnap mükemmel ve sağlıklı bir atıştırmalıktır. Özellikle antioksidan ve bağışıklık artırıcı özelliklere sahip, önemli bir vitamin olan hünnap C vitamini bakımından zengindir. Ayrıca kas kontrolü ve elektrolit dengesinde hayati rol oynayan makul miktarda potasyum da içerirler. Bunların yanında hünnap meyvesi, vücudunuza enerji sağlayan doğal şeker formunda karbonhidrat içerir.

HÜNNAP MEYVESİNİN FAYDALARI

Antioksidanlar açısından zengindir

Hünnap meyvesi, başta flavonoidler, polisakkaritler ve bazı yararlı asitler olmak üzere çeşitli antioksidan bileşikler açısından zengindir. Aynı zamanda antioksidan görevi gören yüksek düzeyde C vitamini içermektedir.

Antioksidanlar, serbest radikallerin neden olduğu hasarı önleyebilen ve tersine çevirebilen bileşiklerdir. Serbest radikal hasarının, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve bazı kanserler de dahil olmak üzere birçok kronik duruma sebebiyet verdiği düşünülmektedir. Serbest radikallerle savaşma yeteneklerinden dolayı, antioksidanlar önemli yararlar sağlamaktadır.

Bir deney araştırması, hünnap flavonoidlerinin antioksidan aktivitesinin, karaciğerde serbest radikal hasarının neden olduğu stresi ve iltihabı azaltmaya yardımcı olduğunu bulmuştur. Aslında, hünnap meyvesinin faydalarının çoğu, işte bu antioksidan içeriğinden kaynaklanmaktadır.

Uyku ve beyin fonksiyonlarını iyileştirir

Hünnap, uyku kalitesini ve beyin fonksiyonunu iyileştirmek için alternatif tıpta yaygın olarak kullanılmaktadır. Ortaya konan araştırmalar, antioksidanların bu etkilerden sorumlu olabileceğini öne sürmektedir.

Hünnap meyvesinin ve tohum özlerinin, sıçanlarla yapılan deneylerde, uyku süresini ve kalitesini artırdığı belirlenmiştir. Ayrıca, bu meyve genellikle anksiyeteyi azaltmak için alternatif tıp uygulayıcıları tarafından reçete edilmektedir.

Dahası hayvan deneyleri ve diğer test çalışmaları, hafızayı geliştirebileceğini ve beyin hücrelerine, sinirleri tahrip eden bileşiklerden koruma konusunda yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Bağışıklığı artırır ve kanser hücreleriyle savaşır

Hünnap bağışıklığı artırabilir ve kanser hücrelerinin büyümesine engel olabilir. Antioksidan özelliklere sahip, doğal şekerler olan hünnap polisakkaritlerinin, tehlikeli hücreleri etkisiz hale getirebileceği ve iltihabı azaltabileceği belirtilmiştir. Azalan iltihap ve serbest radikal seviyeleri sayesinde, tip 2 diyabet gibi kronik hastalıklar da önlenmiş olur.

Bunun yanında, antioksidan özelliklere sahip bir lif türü olan hünnap ligninleri de, bağışıklık hücrelerinin üretimini teşvik ederek ve bu hücrelerin, zararlı bileşikleri etkisiz hale getirme oranını artırarak insan sağlığına önemli bir katkı daha yapmaktadır.

Hünnap özü ise, zararlı istilacı hücreleri yok edebilen, doğal öldürücü hücreler olarak adlandırılan bağışıklık hücrelerini güçlendirmektedir. Yapılan bazı bilimsel çalışmalar, yine hünnap özlerinin yumurtalık, rahim ağzı, göğüs, karaciğer, kolon ve cilt kanseri hücreleri dahil olmak üzere çeşitli kanser hücrelerini öldürdüğünü ortaya koymuştur.

Sindirimi iyileştirir

Hünnap'ın yüksek lif içeriği sindirimi iyileştirmeye yardımcı olur. Meyvede bulunan karbonhidratların yaklaşık % 50'si, faydalı sindirim etkileri ile bilinen liften gelir. Bu besin, dışkınızı yumuşatmaya ve hacim kazandırmaya yardımcı olur. Sonuç olarak, yiyeceklerin sindirim sisteminizdeki hareketini hızlandırır ve kabızlığınızı azaltır.

Dahası hünnap özleri midenizin ve bağırsaklarınızın güçlenmesine yardımcı olur. Ülser, yaralanma ve bağırsaklarınızda bulunabilecek kötücül bakterilerden zarar görme riskinizi azaltır.

Son olarak hünnabın içindeki lif, faydalı bağırsak bakterileriniz için yiyecek görevi görür. Bu durum zararlı bakterilerin büyümelerine engel olup, bağırsak florasında yararlı bakterileri güçlü konuma getirir.

HÜNNAP MEYVESİNİN ZARARLARI

Çoğu insan için hünnap meyvesinin yenmesi güvenlidir.

Buna rağmen, antidepresan ilaç olan venlafaksini veya diğer serotonin-norepinefrin geri alım inhibitörlerini (SSNRI'ler) alıyorsanız, bu ilaçlarla etkileşime girebileceğinden hünnaptan uzak durmalısınız.

Ek olarak, hünnap meyvesinin özünün fenitoin, fenobarbiton ve karbamazepin dahil olmak üzere belirli ilaçların etkilerini güçlendirebileceği bulunmuştur.

Bu ilaçlardan herhangi birini alıyorsanız, diyetinize hünnap meyvesi eklemeden önce olası endişelerinizi sağlık uzmanınızla görüşmek, sizin için yararlı olur.

HÜNNAP NASIL YENİR, TÜKETİLİR?

Hünnap meyveleri küçük ve tatlıdır. Kurutulmuş, çiğ bir dokuya ve hurmaya benzer tada sahiptirler.

Çiğ olduklarında, bu meyveler tatlı, elma benzeri bir tada sahiptir ve besleyici bir atıştırmalık olarak yenebilir. Yemeden önce çıkarılması gereken iki tohumlu bir çukur içerirler.

Kurutulmuş hünnaplar genellikle tatlılarda kullanılmak üzere veya özellikle Asya'da, şeker gibi kendi başlarına yenmek üzere satılmaktadır. Yine de, kurutulmuş meyvelerin, taze meyvelerden daha yüksek kalorili olduğunu unutmamalısınız. Ayrıca konsantre bir şeker kaynağıdır. Bu nedenle diyetinizde kurutulmuş hünnap meyvesini sınırlandırmalısınız.

Hünnap sirkesi suyu, marmelatları Asya'nın bazı bölgelerinde yaygındır. Pazar yeri ve marketlerde bulmanız mümkündür.

HÜNNAP ÇAYI YAPILIŞI!

1-2 yemek kaşığı kuru hünnap meyvesini bir kâseye alın ve üzerine kaynar su ekleyin, meyveleri tamamen kaplayacak şekilde su dökün

Kâsenin üstünü kapatıp 10-15 dakika demlemeye bırakın.

Süre sonunda, çayı süzgeçle süzerek bardağınıza alın.

İsteğe göre bal veya doğal tatlandırıcı ekleyebilir, dilerseniz limon dilimi ya da nane yaprağı ekleyerek lezzet katabilirsiniz.

Sıcak ya da soğuk olarak tüketebilirsiniz. Afiyet olsun!

NOT: Uygun günlük hünnap dozu, kullanıcının yaşı, sağlığı ve diğer bazı koşullar gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Şu anda, hünnap için uygun doz aralığını belirlemekte yeterli bilimsel bilgi bulunmamaktadır. Doğal ürünlerin her zaman mutlaka güvenli olmadığını ve dozajların önemli olabileceğini unutmamak gerekir. Ürün etiketleri ile ilgili talimatlara uyduğunuzdan emin olun ve kullanmadan önce eczacınıza veya doktorunuza mutlaka danışın.

Haftanın Öne Çıkanları

Bilime Göre Bir İnsanda Olması Gereken En Önemli Özellik Ne?

2024-08-12 22:48 - Teknoloji

Söz Konusu İddialar Asılsız Çıktı

2024-08-07 21:21 - Gündem

Nagehan Alçı'dan boşanan Rasim Ozan Kütahyalı sevgilisiyle sarmaş dolaş poz verdi

2024-08-11 17:17 - Magazin

Sivasspor - Trabzonspor maçı (CANLI YAYIN)

2024-08-11 19:28 - Spor

Tahliye talebi reddedilmişti! Mahkemeden Dilan Polat'a ikinci şok

2024-08-08 10:43 - Magazin

OLED Ekranlı iPad Air ve Mini Ne Zaman Gelecek?

2024-08-09 21:38 - Teknoloji

Ankaralı Turgut hastaneye kaldırıldı! Son hali görenleri üzdü

2024-08-09 12:38 - Magazin

Türk Telekom paket fiyatlarına zam yaptı

2024-08-12 12:52 - Gündem

Kılıçdaroğlu'ndan Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu'na gözdağı!

2024-08-12 00:42 - Politika

Duygu Özaslan lahmacuna verdiği parayı söyleyip 'keriz gibi hissediyorum' dedi

2024-08-08 16:07 - Magazin

İlgili Haberler

Uykuya geçişi kolaylaştıran basit esneme rutini

14:58 - Sağlık

Bolu'daki otel yangını! Bakan Kemal Memişoğlu yaralıların son durumu hakkında bilgi verdi

12:52 - Sağlık

Geceleri geçmeyen baş ağrısı glokomun habercisi olabilir!

11:43 - Sağlık

Airfryer’da pişirilmemesi gereken 2 yiyecek: Kanser tehlikesi!

11:02 - Sağlık

Kemik kanserini eklem ağrısıyla karıştırdı: Bacağından oldu!

18:52 - Sağlık

Günün Manşetleri

Şişli’de restorana silahlı saldırı

01:18 - Gündem

Fenerbahçe Beko, Yunanistan'da 10 sayıyla kazandı

01:03 - Spor

İsmail Kartal'dan Fenerbahçe'nin mesajına yanıt!

00:07 - Spor

Thomas Reis: Bugün itibarıyla ligde kaldık

00:03 - Spor

Selçuk İnan: Puansız ayrıldığımız için üzgünüm

23:58 - Spor