?>

Tayvan Hakkında İlginç Bilgiler

Beethoven çalan çöp kamyonları, tehlikeli ölümcül olabilecek festivaller, büyüleyici doğasıyla Tayvan çok ilginç bir ülke. Aynı zamanda Tayland'la da oldukça sık karıştırılan bu ada ülkesi, dünyada sadece 13 ülke tarafından tanınıyor. Doğal güzelliklerinin yanı sıra k

Teknoloji - 1 yıl önce

‘’Tayvan’’ ismi yüksek olasılıkla sömürgeciler bu topraklara ayak bastığında güneyde Tainan kesimlerinde yaşayan ‘’Tayvoan’’ yerli kabilesinden geliyor. Hala büyük bir kesim Tayvan’ın Tayland olduğunu düşünüyor. Bu sebeple Tayvan’a gelen turistler, ‘’Kumlu sahiller nerede?’’ gibi soruları çokça sorarlar. Bu turistlerle sınırlı kalmayıp oldukça büyük bir basın kuruluşu olan CNN tarafından bile zamanında karıştırılmış.

Şimdi, eğitimin 9.5 saat olması gibi alışık olmadığımız özelliklere sahip Tayvan hakkında şaşırtıcı ve az bilinen gerçeklere geçelim. 

Muhteşem doğası ve garip kültürel yapısıyla bizi şaşırtan Tayvan hakkında 10 şaşırtıcı gerçek:

Tayvan’da eğitim tam 9.5 saat.Herkesin severek içtiği ‘’Bubble tea’’ burada icat edildi.Elektronik cihazlarımız Tayvan sayesinde var.Tayvan’da çöp kamyonları Beethoven çalıyor.Her 1.7 kişiye 1 mobilet (scooter) düşen yer.Tayvan’ın 1912’yi milad olarak kabul ettiği kendi takvimi var.Yeryüzündeki en tehlikeli festivale ev sahipliği yapıyor.Sadece 13 ülke Tayvan’ı resmi bir ülke olarak kabul ediyor.Taipei şehrinde hala aktif bir volkan var.Yeryüzünde bulunan en dağlık bölge Tayvan olarak biliniyor.

Tayvan’da eğitim tam 9.5 saat

Birçok Asya ülkesinde eğitimin çok uzun süreler olduğu biliniyor. Tayvan’da da eğitime oldukça önem verilip çocuklara küçük yaşta disiplinli yaşamı ve düzeni aşılıyorlar. Dünya medyasında bu durum sıkça eleştirilse de Asya ülkelerinin bu konu hakkında tutumu net. Üstelik bu süreye dershanelerde geçirilen süreler, özel dersler ve diğer sınıflarda geçirdikleri süre dahil edilmiyor.

Herkesin severek içtiği ‘’Bubble tea’’ burada icat edildi

Son zamanlarda Türkiye’de de çok fazla rağbet gören baloncuklu çay olarak çevirebileceğimiz bubble tea aslında Tayvan için hiç de yeni bir şey değil. 1980’li yıllarda İlk olarak Taichung’ta tatlı dükkanında çalışan bir işçinin, toplantı sırasında buzlu çayının içine jöle dökmesiyle ortaya çıktığı düşünülüyor. 

Patronu durumu farkettiğinde bunun harika bir fikir olduğunu düşünerek bu fikri geliştiriyor ve günümüze kadar bubble tea denilen lezzet ulaşıyor.

Elektronik cihazlarımız Tayvan sayesinde var

Tayvan, elektronik cihazlar için çip üretimi alanında 1. sırada bulunuyor. Hatta bu sebeple Time’a göre Tayvan, dünyanın merkezi olarak kabul ediliyor. Çoğumuz ‘’Made in Taiwan’’ cümlesini elektronik cihazlarda görmüşüzdür. Bu çiplerin petrolden sonra en çok satışı yapılan ürünler olduğunu düşününce gerçekten bu konuda Time’ı haklı bulabiliriz.

Tayvan’da çöp kamyonları Beethoven çalıyor

Ülkedeki her mahalleyi günde 2 kez gezen bu kamyonlar, insanları çöpleri yere atmamak konusunda teşvik ediyor. Çok garip gelse de bu gezintiyi Beethoven’dan Mozart’a klasik müzikler eşliğinde yapıyor.Tayvan, ayrıca %55 ile dünyadaki en yüksek geri dönüşüm oranına sahip ülkelerden biri. Tayvan’da bulunan yerel halk için müzikli kamyon olayı çok rutin olsa da turistler tarafından oldukça tuhaf karşılanabiliyor.

Her 1.7 kişiye 1 mobilet (scooter) düşen yer

Evet, mobiletlerin bu ülkede ulaşım aracı olarak arabalardan bile yaygın olduğunu söyleyebiliriz. Yaklaşık olarak 14 milyon mobiletin bulunduğu Tayvan’da toplam nüfusun 23.9 milyon olduğunu düşününce bu durum, mobiletlerin Tayvan’da yaşayan yerel halk için ne kadar önemli bir ulaşım aracı olduğunu bizlere gösteriyor.

Bu durumun sebebinin Tayvan'ın Konya’dan bile küçük bir ada ülkesi olmasından kaynaklandığı söylenebilir. Neyse ki Tayvan çevre ve ciğer dostu bir ülke olduğundan çoğunluk elektrikli mobilet kullanıyor.

Tayvan’ın 1912’yi milad olarak kabul ettiği kendi takvimi var

Tayvan’da en yaygın kullanılan takvim, Çin Cumhuriyeti takvimidir. Bu takvim, Çin Cumhuriyeti’nin kuruluş yılını yani 1912’yi milad olarak kabul ediyor. Şuan 2023’te olduğumuzu düşünürsek Tayvan’ın takvimine göre 112 yılındayız diiyebiliriz.Tayvan’daki turistler için bu durum karışıklık yaratabilir. Haliyle tayvanla aramızda 2000 yıl var (!). Şaka bir yana Tayvan, Ay Yeni Yılı gibi özel festivalleri kutlamak amacıyla Ay Takvimini de kullanıyor.

Yeryüzündeki en tehlikeli festivale ev sahipliği yapıyor

Havai fişek, Asya ülkelerinde kutlamaların vazgeçilmezi olarak biliniyor. Fakat farklı bir eğlence anlayışı olan Tayvan’da, sadece havai fişek üzerine kurulu bir festival var. İlk başta kulağa dostane gelse de havai fişeklerin gökyüzüne değil de insanlara atıldığını düşünürsek çok tehlikeli olabiliyor. 

Bu festivalde her yıl 100’lerce yaralı olmasına rağmen insanlar kaslarını ve kalın kıyafetlerini giyip birbirlerine havai fişek atmaktan hoşlanıyorlar, dediğimiz gibi Tayvan değişik bir ülke.

Sadece 13 ülke Tayvan’ı resmi bir ülke olarak kabul ediyor

Tayvan’ı resmi bir ülke olarak tanıyan sadece 13 ülke var. Türkiye bile diplomatik olarak Tayvan’ı bir ülke olarak değilde Çin Cumhuriyeti olarak tanıyor. Tayvan olimpiyatlara ‘’Çin Taipei’’ olarak katılmaya zorlanıyor. Her ne kadar kendilerine ait bir pasaportları bile olsa ne yazık ki bu durum dünya genelinde bu şekilde kabul ediliyor.

Taipei şehrinde hala aktif bir volkan var

Taipei şehri, Tayvan’ın başkenti olarak biliniyor. Kulağa ilginç gelse de hala Tayvan’ın merkezinde aktif bir volkan var. Merkeze 15 km uzaklıkta olan bu volkan yer halk tarafından umarsanmasa da şehrin 15 km ötesinde aktif bir volkanın olmasının düşüncesi bile kulağa korkunç geliyor.

Yeryüzünde bulunan en dağlık ada Tayvan olarak biliniyor.

Yeryüzünde ki en dağlık adalardan biri olan Tayvan’ın 2/3‘ünün dağlarla kaplı olduğu biliniyor. Her ne kadar tropikal bi iklime sahip olsa da kışın bu dağların tepesi kar tutuyor. Tayvan’da 3 bin metrenin üzerinde 268 dağ var, yani yarısından çoğunun dağlarla kaplı olmasının yanı sıra bu dağların yüksekliği de oldukça fazla.

Haftanın Öne Çıkanları

24 milyon takipçiye ulaşan oyuncu Salma Hayek, bornozla dans ederken defalarca kez frikik verdi

2023-05-17 16:27 - Magazin

Merve Dizdar, Türkiye'ye dönüşte uçağa alınmadı

2023-05-22 10:23 - Magazin

Süleyman Hilmi Tunahan cemaatinin Kılıçdaroğlu’nu destekleme kararına cemaat içinden tepki

2023-05-21 13:18 - Gündem

1. tur sandık görevlisi ücretleri ödeme takvimi YSK açıklaması kaç para ödenir?

2023-05-22 14:33 - Gündem

Cannes Film Festivali'nden Meryem Uzerli geçti! Zarafetiyle herkesi büyüledi

2023-05-18 11:03 - Magazin

HKP'den '28 Mayıs akşamı silahlarınızı ayarlayın' diyen İmam Murat Gündoğdu hakkında

2023-05-22 23:18 - Politika

Yalı Çapkını dizisine veda eden oyuncu geri dönüyor!

2023-05-20 23:52 - Gündem

HÜDA PAR bekar ve dul kadınları sahiplendirecek! Nasıl sahiplendireceklerini açıkladılar

2023-05-18 15:27 - Politika

Köy ve mezralarda müşahit çağrısı

2023-05-23 04:37 - Politika

Kurbanlık fiyatları belli oldu! 2023 yurtiçi ve yurtdışı hisse bedelleri

2023-05-24 10:44 - Yaşam

İlgili Haberler

Bilgisayarlar Saati Nasıl Doğru Biliyorlar?

12:27 - Teknoloji

Baykuşlar Nasıl Bu Kadar Sessiz Uçuyor?

11:18 - Teknoloji

EA SPORTS FC 25, PlayStation ve Xbox İçin İndirime Girdi

10:47 - Teknoloji

Sarımsak Kokusu Neden Çok Zor Geçer?

10:17 - Teknoloji

NASA'dan Yapay Zekâ Destekli Sohbet Botu: Earth Copilot

09:42 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Kanuni Sultan Süleyman kaç yıl tahtta kalmıştır? Milyoner'de özel soru

12:42 - Gündem

Bütçe 186 milyar lira açık verdi

12:37 - Ekonomi

Beşiktaş'ta kulübe alarm veriyor

12:32 - Spor

İHH arama kurtarma köpeği ve eğitmeni 122 ekip arasında birinci oldu

12:28 - Gündem

Eşin cimri olması ve büyü boşanma nedeni sayıldı

12:22 - Gündem