Tarihsel olaylar, popüler tarihsel dönemler ve dönemlere ait dokular, arabalar ve karakterler birçok oyunda karşımıza çıkabiliyor. Her ne kadar geçmiş dönemlerde geçen her oyun mükemmel bir tarihsel doğruluğa sahip olmasa da bazı tarih oyunları, hikâyesinin geçtiği dönemi hem tarihsel olaylar hem de modellenen dokular ile oldukça doğru bir şekilde yansıtabiliyor.
Hikâyesinin geçtiği döneme ait birçok detayı gerçekten doğru bir şekilde sunan bazı tarihsel oyunlar, tarih severleri de kendine çekmeyi ve oyunu daha eğlenceli bir hâle getirmeyi başarıyor. Bu içeriğimizde tarihi olayları, tarihi dokuları, karakterleri ve şehirleri en doğru şekilde işleyen tarih oyunlar nelermiş? Yakından bir göz atıyoruz.
En doğru detaylara sahip en iyi tarih oyunlar:
L.A. NoireBrothers in ArmsIL-2 Sturmovik: 1946The Oregon TrailTotal War: ATTILAAssassin’s CreedKingdom Come: DeliveranceCrusader Kings IIVerdunGhost of TsushimaPolis olup vakaları çözmeye çalıştığımız: L.A. Noire
En beğenilen dönem oyunlarından biri olan L.A. Noire, 1947 Los Angeles’ında bizlere bir cinayet masası dedektifini canlandırma fırsatı tanıyor. Bulmaca benzeri cinayetleri çözdüğümüz, silah çatışmasına girdiğimiz ve şüphelileri sorguladığımız bu oyun; asıl olarak başarılı bir şekilde oluşturduğu 1947 Los Angeles dokularıyla tanınıyor.
1940’ların arabaları, yapıları ve şehir yaşamı L.A. Noire’da başarılı bir şekilde bizlere yansıtılıyor. Gerçek dünyadan birebir modellenen The Bradbury Building, LA Public Library, Chinatown ve LA Union Station gibi tanınmış Los Angeles mekanları ve yapıları oyunu tarihsel olarak daha gerçekçi bir hâle getiriyor. 1940'ların polis teşkilatının nasıl işlediğine dair çok gerçekçi işleyişe sahip olan L.A. Noire, hikâyesinin geçtiği dönemi en iyi yansıtan oyunlardan biri.
İkinci Dünya Savaşı'nı anlatan: Brothers in Arms
Eğer İkinci Dünya Savaşı’nı konu alan bir oyun geliştiriyorsanız, ana hedeflerinizin arasında tarihsel olarak bir doğruluk yaratmak vardır. Özellikle birçok önemli ve büyük olaya ev sahipliği yapan savaş dönemleri, aynı zamanda kendine ait bir tarih kolu oluşturan silahlara ve popüler mekanlara da sahip. Brothers in Arms serisi de İkinci Dünya Savaşı mekanlarını, çatışmalarını ve silahlarını gerçeğe en yakın modelleyen oyun serilerinden biri.
Gerçek İkinci Dünya Savaşı silahları ile çalışan Brothers in Arms geliştiricileri, oyundaki silah seslerini de gerçek savaş silahlarını ateşleyerek elde ediyor. İkinci Dünya Savaşı’nın geçtiği şehirlere gidip bu şekilde oyun içi modellemeleri oluşturan Brothers in Arms serisi, gerçek savaş gazileri ile de görüşerek oyunda yer alan hikâyeleri ve cephelerde çarpıştığımız savaş görevlerini, bu görüşmeler üzerine gerçeğe en yakın şekilde kuruyor.
Gerçekçi savaş uçağı simülatörü: IL-2 Sturmovik: 1946
Belki de oyun dünyasının en gerçekçi savaş uçağı simülatör oyunu olan Sturmovik: 1946, İkinci Dünya Savaşı’nın ortasında bir uçak pilotu olmanın nasıl bir his olduğunu sizlere yaşatabiliyor. İkinci Dünya Savaşı uçaklarından birebir modellenen uçak içi tasarımlarının yanı sıra oyunda tarihsel olarak tamamen doğru olan 100’ün üzerinde görev de bulunuyor.
Oyun dünyasının en zor uçuş simülatörlerinden olan Sturmovik: 1946, tarihsel olarak doğru İkinci Dünya Savaşı’nda kullanılan tüm uçak modellemelerine de sahip. Sturmovik: 1946 geliştiricileri hatta simülasyon konusunda bir adım öteye giderek uçakları kullanırken başımıza gelebilecek G kuvveti sorunlarını da tek tek oyuna eklemiş.
2000 millik göç yolculuğu: The Oregon Trail
Orijinal olarak 1971 yılında geliştirilen ve 90’larda okullarda eğitim amaçlı kullanılan The Oregon Trail, belki de Amerikan tarihini en doğru şekilde yansıtan oyunlardan biri. Missouri’den başlayan ve Oregon’da son bulan 2.000 millik yolculuğa verilen isim olan Oregon Trail, büyük kağnılar ve yüzlerce insanla aylar süren ve birçok insanın yolda açlıktan, susuzluktan ve hastalıktan ölebildiği acılı bir göç yolculuğuydu.
1800’lü yılların ortalarında oldukça meşhur olan bu göç yolculuğu, The Oregon Trail oyununda da neredeyse gerçeğe yakın olarak simüle ediliyor. Oregon Trail’i başarılı bir şekilde tamamlamaya çalıştığınız oyunda, ölmemeye ve kafileyi Oregon’a sağ salim ulaştırmaya çalışıyorsunuz.
Baş kahramanı bir Türk olan: Total War: ATTILA
Total War serisi, tarih sever birçok oyuncunun keyifle oynadığı ve tarihsel olarak genelde doğru olan oyunlara sahip. Total War serisinin ise tarihsel olarak en doğru anlatıma sahip oyunu Total War: ATTILA. Milattan önce 395-800 yılları arasında bulunan Geç Antik Çağ’ı anlatan ATTILA, bu dönemi oldukça başarılı bir şekilde bizlere anlatıyor.
Tam anlamıyla bir geçiş dönemi olan Geç Antik Çağ Roma’sında yaşanan politik, kültürel, sosyal ve çevresel değişiklikleri tarihe neredeyse birebir uygun bir şekilde anlatan Total War: ATTILA, oynanış yönünden de genel olarak tarihsel savaş taktiklerine uyumluluk sağlıyor. Tüm bu elementleriyle ATTILA, Batı Roma İmparatorluğu'nun çöküşünü gerçeğe en uygun şekilde anlatan oyun olarak karşımıza çıkıyor.
Damdan dama atladığımız seri: Assassin’s Creed
Tarihsel olayları işleyen oyunlardan bahsettiğimizde neredeyse hepimizin aklına ilk olarak Assassin’s Creed serisi geliyor. Bunun nedeni ise tarihsel olayları bir derecede çarpıtsa da serinin, tarihsel karakterleri oldukça başarılı bir şekilde bizlere göstermesi ve tarihsel mekanları neredeyse gerçeğe yakın bir şekilde modellemesi olarak düşünülebilir. Asssassin's Creed 3 ile birlikte Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nı konu alarak, Boston Tea Party gibi önemli olaylara yer veren seri, tarih anlatımı konusunda yeni bir dönüm noktası oluşturuyor.
Tarihi ve tarihsel olayları genel olarak hikâyenin tabanı olarak kullanan Assassin’s Creed serisi yine de her zaman bir derece tarihsel olaylara sadık kalıyor. Örnek verecek olursak; Fransız Devrimi dönemi Fransa’sını oldukça gerçeğe yakın bir şekilde anlatan Assassin’s Creed Unity sayesinde şu an, geçtiğimiz yıl yanan Notre Dame Katedrali tekrar restore ediliyor. Eğer Unity’nin mükemmel detaylı Notre Dame tasviri olmasaydı, şu an tarihçilerin ve mimarların elinde Notre Dame Katedrali’ni restore edecek düzgün bir plan olmayacaktı.
Orta çağ temalı oyunları sevenlere: Kingdom Come: Deliverance
Orta Çağ temalı rol yapma oyunu olan Kingdom Come: Deliverance’ın en beğenilen noktaları tarihsel doğruluğu ve oynanışa kattığı gerçeklik duygusu oluyor. Hayatta kalma oyunu derecesinde gerçekliğe sahip olan Deliverance, tarihsel doğruluk konusunda da bir hâyli iyi iş çıkarıyor.
Oyunda kullanılan silahlar, zırhlar ve mekanlar Orta Çağ tarihçileri ve alanında uzman kişiler tarafından özel olarak tasarlanmış ve bilinen gerçeklerinden birebir kopyalanmış. Oyundaki kılıç savaşlarında karakterimizin kılıcı savurma mekaniği bile gerçek tarihçiler tarafından yeniden canlandırılmış ve bu şekilde oyuna işlenmiş. Ayrıca daha önce belirttiğimiz üzere hayatta kalma öğelerine sahip olan oyunda, Orta Çağ yaşantısı, tarih kitaplarının el verdiği en mümkün derecede gerçeğe yakın olacak şekilde işleniyor.
Tarihsel dönemi anlatan strateji oyunu: Crusader Kings II
1066 ila 1337 yılları arasında genel olarak Avrupa’da geçen Crusader Kings II, bu dönemi belki de en doğru şekilde yansıtan strateji oyunu. Dönemin tüm eski imparatorluklarını tarihsel olarak en doğru şekilde haritaya yerleştiren oyunda, tarihsel olaylar ve karakterler de gerçeğe en uygun şekilde yer alıyor.
Feodal yapıyı da başarılı bir şekilde işleyen Crusader Kings II, dönemin sosyal, kültürel ve politik yapısıyla ilgili de birçok tarih dersi niteliğindeki bilgiyi bizlere verebiliyor. Eğer Crusader Kings II’yi yeterince oynadıysanız ve hâlâ tarihe doyamıyorsanız Crusder Kings III, 2020 yılında piyasaya sürülüyor.
Biraz da Birinci Dünya Savaşı'na bakalım: Verdun
Birinci Dünya Savaşı temalı FPS oyunu olan Verdun, Birinci Dünya Savaşı temasını en gerçekçi şekilde yansıtan savaş oyunlardan birisi. Doğal olarak Verdun’ın en güçlü olduğu nokta da tarihsel doğruluğu oluyor. Süngü savaşlarının siper savaşları kadar önemli olduğu Verdun’da gerçekten Birinci Dünya Savaşı cephelerinin kurulduğu bölgelerde modellenmiş olarak bulunuyor.
Oyunun ekstra gerçekçiliğinden ve tarihsel doğrulundan oyunda kullanılan silahlar da nasibini alıyor. Birinci Dünya Savaşı silahlarından birebir her ince detayına kadar kopyalanan silahlar, sadece gerçeği gibi görünmekle kalmayıp aynı zamanda orijinal versiyonları gibi de ateş ediyor.
Gerçek savaş alanlarında tarihçilerle birlikte çalışan geliştirici ekip, askerlerin üniformalarına kadar birçok detayı gerçeğiyle birebir şekilde aktarmayı başarıyor. Battlefield ve Call of Duty serilerinin, dünya savaşlarının alternatif tarihini oluşturduğu oyun dünyasında Verdun, Birinci Dünya Savaşı'nı gerçeğe en yakında şekilde yansıtan FPS savaş oyunu olarak yerini alıyor.
Moğol istilasını anlatan: Ghost of Tsushima
2020 yılının en iyi oyunlarından biri olarak kabul edilen ve bugüne kadar en iyi çıkış yapan PlayStation 4 özel oyunu olan Ghost of Tsushima, her ne kadar karakterler bakımından sadece gerçek tarihsel kişilikleri yansıtacak karakterler kullansa da oyunda geçen olaylar bir hâyli gerçek.
13. yüzyıl Feodal Japonya'sında geçen oyunda 1274 yılında gerçekleşen ilk Moğol istilası detaylı bir şekilde işleniyor. Oyunun açılış sahnesinde Lord Shimura'nın esir düştüğü Komoda sahilinde gerçekleştirdiğimiz savaş ise tarihin yeniden işlenmesi. Gerçekte de oyunda Lord Shimura olarak karşımıza çıkan Tsushima adasının yöneticisi Sukekuni, 80 kişilik Samuray birliğiyle 8.000 kişilik Moğol ordusunun karşısında durmuştur.
Tüm bunların yanı sıra oyundaki karakterimiz Jin Sakai'nin giydiği zırhlar, Tsushima istilasında savaşan Samuray'ların bulunduğu tablolardan esinlenilmiştir. Tsushima efsanesine göre Sukesada isimli bir Samuray Komoda savaşında tek başına 25 Moğol askerini öldürmüş ve canlı olarak savaş alanından çıkmıştır. Bu efsanede bulunan Sukesada isimli Samuray ise Ghost of Tsushima oyunundaki ana karakterimiz Jin Sakai'ye ilham veren isimdir.