?>

Steroid Nedir, Ne İşe Yarar, Zararları Nelerdir?

Düzenli bir beslenme ve antrenman programı yerine işin kolayına kaçan bazı sporcuların anabolik steroid olarak adlandırılan bir kimyasal kullandıkları biliniyor. Peki bu madde sporcuların gerçekten performansını mı arttırıyor yoksa organları iflas ettirip erken ölüme mi neden ol

Teknoloji - 2 yıl önce

Güçlü ve sağlıklı bir vücudu kim istemez? Özellikle erkekler bu amaç uğruna spor salonlarında sabahlar, kötü alışkanlıkları bırakır ve sıkı bir beslenme programı uygular. İyi ama kim uğraşacak bunlarla? Biraz anabolik steroid alın ve kısa sürede hayalinizdeki güçlü ve şekilli vücuda kavuşun. Böyle güzel bir vücutla uzun yaşayamamanız ne kadar kötü çünkü anabolik steroid kullanımı, sonu ölüme kadar götüren pek çok yan etkiye sahip.

Steroid aslında kötü bir şey değil. İltihapların iyileştirilmesi için kullanılan kimyasal bir madde yani bildiğimiz ilaç. Ancak her ilaç gibi bunun da doktor kontrolünde alınması gerekiyor. Spor performansınızı arttırmak ve vücut gelişimini hızlandırmak için yani keyif için aldığınız zaman ise kısa bir olumlu etki süresinin sonunda geri dönülmez olumsuz sonuçlar alacaksınız. Gelin steroid aslında nedir yakından bakalım ve kullanıldığı durumlarda başınıza gelecek felaketleri görelim.

İlk olarak, steroid nedir?

Vücudumuz her an sayısız hormon üretir. Bu hormanlardan bir tanesi, iltihaplanmalarla savaşma görevine sahiptir. Bu görevi yerine getiremediği zaman dışarıdan destek gerekir. Kortikosteroidler olarak adlandırılan bu madde, vücudun yetersiz kaldığı durumlarda iltihaplanmayı azaltmak için kullanılır. İltihaplı bölgede şişlik, ağrı, sıcaklık, sertlik olması iltihap ile savaşmanın verdiği bir tepkidir.

Şimdi gelelim steroid denilince herkesin aklına gelen anabolik steroide. Anabolik steroid, kortikosteroidlerden farklıdır. Tıbbı amaçla değil, sporcular ve özellikle vücut geliştiriciler tarafından performans arttırıcı olarak kullanılır. İkisi arasındaki ayrım son derece nettir. Çünkü bir tanesi uzman hekimler tarafından tedavi amacıyla kullanılırken bir tanesi sporcuların performans arttırıcı olarak ve çoğu zaman yasadışı yollarla edilendikleri bir üründür.

Peki tıbbi steroid ne işe yarar?

Ağız yolundan tablet olarak, krem olarak, sıvı olarak, enjeksiyon olarak, göz damlası olarak ve benzeri yollarla alınan kortikosteroidler yani tıbbi amaçlı steroidler romatoid artrit, lupus, gut ve benzeri eklemlerde iltihaplanma durumlarında kullanılır. Bu madde kesin bir tedavi değildir ancak bölgeye ya da tüm vücuda nüfuz ederek iltihaplanmayı ve dolayısıyla ağrıyı azaltır.

Sporcuların kullandığı anabolik steroid ne işe yarar? 

Anabolik steroid, testosteron benzeri kimyasal bir maddedir. Anabolik demek, büyüme demektir. Anabolik steroid spor sırasındaki performansı arttırır, kas kütlesinin çok daha hızlı gelişmesini ve kasların şekillenmesini sağlar. Bu nedenle bu tür steroidler görünüm ve performans arttırıcı olarak adlandırılırlar. Uyuşturucu maddeler gibi keyif verici etkileri yoktur.

Anabolik steroidin zararları nelerdir?Kas kütlesinin aşırı artışı kaynaklı karaciğer, böbrek, kalp gibi organ hasarlarıErektil disfonksiyon yani cinsel iktidarsızlıkErkeklerde meme büyümesiYüzde ve vücutta aşırı sivilceSaç güçsüzleşmesi ve dökülmesiCiltte yağlanmaBoy uzaması üzerinde olumsuz etkiTestislerde küçülmeSperm kalitesinde düşüş ve azalmaAdette düzensizlikKadınlarda yüz ve vücut kıllarında artış ile birlikte seste kalınlaşmaSürekli sinirli olma haliDepresyonİntihar eğilimiYüksek tansiyonKolesterol ile diğer kan yağlarında bozulmaSteril olmayan enjeksiyonlara bağlı olarak enfeksiyon riskinde artış

Anabolik steroid kullanımını sonucu kişilerde oluşacak zararlı etkilerden bazıları bu şekilde. Dikkat ettiyseniz kaslar üzerinde etkili olan bu maddenin neredeyse vücudun her yerine zarar verdiği açıkça görülüyor. Çünkü bu maddenin kullanımı direkt olarak hormonlar ve kan üzerinde değişim yaratıyor. Kan ve hormon demek, vücudun temel dengesi demektir.

Bir süre kullanıp bırakacağım, bende bu tür etkiler olmaz diye düşünüyor olabilirsiniz. Evet, birkaç kere kullandığınız zaman hemen bu korkunç etkilerle karşılaşmazsanız ancak birkaç kere kullandığınız zaman performans artışı da hissetmezsiniz. Bu nedenle pek çok sporcu zaman içinde anabolik steroidlere bağımlı hale gelir ve pek çok kimyasal madde gibi kullandıkça yetersiz geleceği için alınan doz artar. Sonuçlar ise ölümcül olur. 

Hiç mi anabolik steroid kullanmamak gerekiyor?

Tıbbi amaçla kullanılan steroid yani kortikosteroidler, kemikleri ve kasları uyarırlar, kırmızı kan hücrelerinin üretimini arttırırlar; cinsel işlev bozukluklarında, geç ergenlik durumunda, kadınlarda kemik erimesinde ve diğer hormon dengesizliklerinde kullanılırlar. Yani tüm ilaçlar ve kimyasal maddeler gibi steroidler de uzman bir hekim tavsiyesi ile destek ya da tedavi amacıyla kullanılabilirler.

Gelelim anabolik steroide; evet, hiç kullanmamanız gerekiyor. Bir yerinizde ağrı yoksa ağrı kesici içmediğiniz gibi iltihaplanmanız yoksa da steroid kullanmazsınız. Tamam performansınız artar, evet kas kütleniz çok daha hızlı gelişir ama kısa sürede bağımlı olursunuz. Organlarınızın iflas etmesini kabul ediyorsanız bile şöyle düşünün, steroid kullanarak geliştirdiğiniz o güzelim vücut, bu maddeyi kullanmayı bıraktığınız anda yok olup gidecektir. 

Diğer sporcu takviyeleri de zararlı mı?

Piyasada bulunan tüm sporcu takviyeleri için zararlı demek mümkün değil. Bazıları şeker, protein ve mineral açısından zengin oldukları için spor sırasında harcanan besinleri doğal olarak yerine koyuyorlar. Ancak doğal malzemelerin yanı sıra bu ürünlerin içerisinde eğer anabolik steroid ve benzer kimyasal maddeler bulunuyorsa evet, bunlar da zararlıdır. En basit bir takviye kullanmadan önce bile konu hakkında uzman bir hekime danışmalısınız. Çünkü kimseye zararı olmasa bile bu tür bir ürün, sizin için zararlı olabilir.

Steroid kullanmayalım, peki ne yapalım?

Öncelikle karar verin, neden spor yapmak istiyorsunuz? Amacınız kilo vermek mi, sağlıklı olmak mı yoksa vücudunuzu şekillendirmek mi? Amacınıza karar verdikten sonra mutlaka uzman bir hekime muayene olun. Sorununuzu anlatın, aklınızda nasıl bir spor yapmak olduğundan bahsedin ve yapacağınız sporun vücudunuz için bir zararı olup olmadığını öğrenin.

Daha sonra biraz araştırma yapmanız gerekiyor. Sporcular ve beslenme uzmanları tarafından yayınlanan makaleleri okuyun. Bütçenize göre dilerseniz bir spor salonuna yazılabilir, dilerseniz evinize bazı spor araçları alabilir ya da alet kullanmadan yapacağınız egzersizleri deneyebilirsiniz. Buna uygun bir beslenme düzenini sıkı bir şekilde uygularsanız hayalinizdeki vücuda kavuşmanız işten bile değil.

Tıbbi amaçla da kullanılan ancak sporcular performans arttırmak için kullandıkları zaman ölümcül etkileri olabilen steroid nedir, ne işe yarar, zararları nelerdir gibi merak edilen soruları yanıtlayarak konu hakkında bilmeniz gereken detaylardan bahsettik. Vücut geliştirme hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz. 

Haftanın Öne Çıkanları

Canlı maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı Full HD maç izle! 3 Ocak GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE!

2023-01-02 16:29 - Spor

'Dogecoin'in ilhamı olan köpek kansere yakalandı

2022-12-30 16:03 - Teknoloji

Canlı yayında stüdyo karıştı! Duydukları karşısında Rahmi yüzüne tükürdü, Müge sinirden ağladı

2022-12-27 23:02 - Gündem

Dünyanın yaşayan en güzel kızı Kristina Pimenova yılbaşı pozuyla büyüledi

2022-12-28 08:43 - Magazin

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş öldürüldü, AKP ve MHP sessiz

2022-12-30 22:39 - Politika

Sıfırıncı Gün'ün Selin'i Damla Colbay kimdir, kaç yaşında?

2022-12-28 15:33 - Yaşam

Kadın Düşmanlığıyla Bilinen Andrew Tate Kimdir?

2022-12-30 21:18 - Teknoloji

Oyuncu kalecinin arkasında ise ofsayt olur mu? Kalecinin arkasındaki oyuncu ofsaytı bozar mı? Hangi

2022-12-30 11:23 - Spor

Aslı Sevi kimdir? Aslı Sevi hangi dizilerde oynadı?

2022-12-30 15:22 - Gündem

7,5 aylık hamile Fahriye Evcen, karnı burnunda pozlarını paylaştı

2022-12-27 14:15 - Magazin

İlgili Haberler

Google Haritalar’da Bulanıklaştırılmış 9 Gizemli Konum

22:07 - Teknoloji

4 Milyon Doları ve 3 Astronotun Canını Kurtaran Bilgi

21:08 - Teknoloji

Tarihin En Büyük Veri Sızıntılarından Biri Yaşandı

20:37 - Teknoloji

Bir Tesla Cybertruck, İngiltere'de Trafikten Men Edildi

20:23 - Teknoloji

Samsung, Over the Horizon'ın Yeni Versiyonunu Paylaştı

20:03 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Bakan Kacır: Türkiye'nin semalarını hava savunma sistemleriyle donatacağız

23:17 - Gündem

Thomas Reis hakeme isyan etti! 'Resmen sonucu etkiledi'

23:12 - Spor

93 yaşına giren Sakine nine, ilk kez doğum günü kutladı!

23:07 - Gündem

Skriniar transferinde flaş gelişme! Maliyeti belli oldu

23:02 - Spor

İzmir'de kahreden olay: 2 kız kardeş hayatını kaybetti

22:53 - Gündem