Çıktığı gibi oyun dünyasının gündemine bomba gibi düşen Starfield, aylar öncesinden de sürekli konuşuluyordu. Kimileri oyunu dört gözle beklerken kimileri de oyuna yönelik heyecanın gereksiz büyüdüğünü ve oyunun bunu karşılayamayacağını söylüyordu. Fakat ilk deneyimlere baktığımızda oyunun gayet beğenildiğini görüyoruz.
Fakat Starfield oldukça katı sistem gereksinimlerine sahip olan bir oyun. Zira minimum GTX 1070 Ti ekran kartı ve 125GB depolama alanı talep eden, devasa bir oyundan bahsediyoruz. Bilgisayarınız böyle bir oyunu kaldırmayabilir, özgürlüğü uzay konseptinde tatmak istemeyebilirsiniz veya en basitinden Starfield’ın türünü seviyorsanız benzerlerini merak edebilirsiniz. Listemizde her bir durum için oyun var.
Starfield Benzeri 10 Oyun:
Fallout 4No Man’s SkyThe Outer WorldsThe Elder Scrolls V: SkyrimStar Wars Jedi: SurvivorMass Effect Legendary EditionThe Outer WildsAstroneerDestiny 2Star CitizenStarfield özgürlüğünü kıyamet sonrası bir dünyada tadın: Fallout 4
Temelde uzayda geçmiyor olsa da Fallout 4, Starfield’daki özgürlüğü bir başka Bethesda yapımı olarak sunuyor. Oyunun hikâyesi olsa da istediğiniz gibi gezip, malzemeler üretip, kendinize istediğiniz şekilde bir hayat kurabiliyorsunuz. Kıyamet sonrası bir dünyada geçen Fallout 4’te iyi veya kötü biri olmanız da tamamen size bağlı.
Hikâyesini beğenmeseniz bile silahlı/silahsız dövüş mekanikleri, yapı mekanikleri ve açık dünyası gibi artıları sizi bekliyor olacak.
“Tek başıma ne yapayım ben orada?” diyenlere: No Man’s Sky
Birçok kişi için Starfield ve No Man’s Sky birbirinin aynısı. Bir gezegene iniyorsunuz, kaynak topluyor, maceralara atılıyorsunuz ve birbirinden farklı çok sayıda gezegende de farklı maceralar sizleri bekliyor. Eğer “uçsuz bucaksız uzayda tek başıma sıkılırım” diyorsanız No Man’s Sky’ı arkadaşlarınızla oynayabilirsiniz. Çapraz platform desteği olan oyunda örnek olarak PlayStation üzerinde oynuyorsanız, bilgisayardaki arkadaşınıza katılabilir, birlikte keşif yapabilirsiniz.
Pek de iyi bir çıkış yapmayan oyun şu an oldukça sağlam hâle gelmiş durumda ve hâlâ ücretsiz büyük güncellemeler almaya devam ediyor.
Hikâye anlatımını Fallout tarzı oynanışla birleştiren The Outer Worlds:
Kara mizahın her köşede görülebildiği fakat kendisini bununla sınırlı tutmayan The Outer Worlds, son Fallout oyunlarını oynadıysanız yabancılık hissetmeyeceğiniz bir yapım. Bu da demek oluyor ki oyunda izleyebileceğiniz tek bir yol yok. Birileriyle sadece konuşarak problem çözmek isteseniz bile konuşmanızı farklı şekillerde gerçekleştirebilirsiniz. Aynı durum dövüş mekanikleri için de geçerli.
“Kafanı çok fena çarptın. 2330? Uzay gemileri? Bırak şimdi bunları, Alduin’i alt etmeye gidiyoruz” diyerek The Elder Scrolls V: Skyrim’e geçelim.
Ana hikâyenin 34 saat, tüm oyunun bir ömür sürdüğü Skyrim, uzay konseptinden uzak kalsa da Starfield’a ilham olduğu su götürmez bir gerçek. Açık dünyaya atılır atılmaz kendi hikâyenizi yazdığınız bu oyunda; büyünün mü, kılıçların mı yoksa diplomasinin mi sizi tanımlayacağına yine siz karar vereceksiniz. Diyaloğa geçebileceğiniz sayısız NPC, içine daldığınızda çıkamayacağınız derinlikte bir hikâye ve detaylı mekânlarla Skyrim eskimeyi reddediyor.
Starfield manzaralarını seviyorsanız Star Wars Jedi: Survivor’a da bir bakın deriz.
Jedi: Survivor, Starfield kadar özgürlük sunmuyor ve özünde çizgisel bir oyun. Fakat bir Mafia oyunu kadar da çizgisel diyemeyiz. Zira farklı gezegenlerde farklı ekosistemler görüp bu gezegenleri keşfetme imkânını da sunuyor. Güzel grafikleri de bununla birleştirdiğimizde Star Wars Jedi: Survivor, göz alıcı manzaraları sağlam dövüş mekanikleriyle oyuncuya sunuyor.
Oyun hakkında kafanızda soru işareti varsa incelememize bakabilirsiniz.