Bugün eminiz 'Hadi birer kahve içelim' denildiği zaman pek çok kişinin aklına Starbucks gelecektir. Hayır bu bir reklam değil çünkü Starbucks, bugün dünyanın en popüler kahve dükkanlarından bir tanesi ve uzun yıllardır da ülkemizde hizmet veriyor. Starbucks ilginç bir marka çünkü tıpkı Apple gibi bazı kullanıcılar bu markayı çok severken bazıları ne olursa olsun tüm ürünlerine karşı çıkarak bol bol eleştiri yapıyorlar.
Kahvenizi nasıl içeceğiniz elbette sizin seçiminiz ama marka hakkında en ilginç nokta, Starbucks bardak boyları ve isimleridir. Biraz İngilizce, biraz İtalyanca olan ve eğer bir müdavim değilseniz çoğu zaman karıştırabileceğiniz Starbucks bardak boyutlarına verilen isimlerin neden böyle olduğunu hiç düşündünüz mü? Gelin biraz geçmişe, Starbucks’ın ilk kurulduğu günlere gidelim ve Starbucks bardak boyutları kaç ml, okunuşu nasıl, bu isimlerden nereden geliyor tüm detaylarıyla görelim.
Starbucks, market içinde küçük bir kahve dükkanı olarak kuruldu:
Öğretmen Jerry Baldwin, tarih öğretmeni Gordon Bowker ve yazar Zev Siegel tarafından kurulan ilk Starbucks, Pike Place Market isimli bir pazar yerindeki küçük bir kahve dükkanı olarak 1971 yılında kuruldu. 1982 yılında Howard Schultz işletmenin ortağı oldu. 1985 yılında Schultz, İtalyan kahve dükkanlarına benzeyen 'II Giornale' isimli bir kahve dükkanı zinciri kurdu.
Starbucks’ın kurucuları Peet's Coffee and Tea mağazasını satın aldıktan sonra hisselerini devrettiler. Böylece Starbucks’ın tek sahibi Howard Schultz oldu ve II Giornale kahve dükkanı zinciri artık Starbucks adıyla hizmet vermeye başladı. Dükkanların sayısı hızla arttı, 1996 yılında yurt dışına açıldı. Ülkemizdeki ilk Starbucks şubesi İstanbul Bağdat Caddesi’nde 2003 yılında açıldı
Starbucks adı, Amerikalı yazar Herman Melville tarafından kaleme alınan Moby Dick adlı romandaki Starbuck karakterinden ilham alınmıştır. Meşhur Starbucks logosu ise bir deniz kızıdır. Bugün ülkemizde yüzlerce, dünyanın onlarca ülkesinde ise on binlerce Starbucks şubesi vardır.
Starbucks üzerindeki bu İtalyan etkisi nereden geliyor?
Starbucks markasının ne kurucuları ne de sonradan tek sahibi olan ortağı İtalyan değil, peki bugün bile fark edilen bu İtalyan etkisi nereden geliyor? Cevap, Howard Schultz’un İtalya seyahatinde gizli. Schultz, 1983 yılında İtalya’ya tatile gitti. Burada gördüğü kahve dükkanlarına tam anlamıyla hayran kaldı.
İtalyan kahve dükkanlarına hayran kalan Howard Schultz, ABD’ye döner dönmez II Giornale kahve dükkanı zincirini açtı. Adından da anlaşılacağı üzere bu dükkanlar buram buram İtalya kokuyordu. Starbucks markasının tek sahibi olup da mağazalarda bu adla hizmet vermeye başlayınca da aynı etki sürmeye devam etti.
İsimlerine geçmeden önce Starbucks bardak boyutları kaç ml, okunuşu nasıl bir görelim:
Herkes bilmiyor olabilir ama Starbucks kahve dükkanlarında üç değil, beş farklı bardak boyutu var. Bunlar; short, tall, grande, venti ve trenta. Okunuşları, anlamları ve boyutları şu şekilde;
Short boy: 'Şort' olarak okunur ve 8 oz yani 236 ml boyutundadır. En küçük boyutlu bardaktır.Tall boy: 'Toll' olarak okunur ve 12 oz yani 335 ml boyutundadır. Menüdeki en küçük bardaktır. Grande boy: 'Gırande' olarak okunur ve 16 oz yani 473 ml boyutundadır. İtalyanca büyük anlamına gelir ama orta boy bardaktır. Venti boy: 'Venti' olarak okunur ve 20 oz yani 591 ml boyutundadır. İtalyanca 20 anlamına gelir, soğuk içecekler için venti 24 oz yani 710 ml boyutundadır. Trenta boy: 'Tirenta' olarak okunur ve 31 oz 920 ml boyutundadır. İtalyanca 30 anlamına gelir ve buzlu içecekler için kullanılır.Gelelim asıl meseleye: Starbucks bardak boyları isimleri nereden geliyor?
Howard Schultz İtalya seyahati sonrası ABD’ye dönünce çok etkilendiği İtalyan kahve dükkanlarına benzer olarak İtalyanca isimli II. Giornale kahve dükkanı zincirini açtı. Elbette bu kahve dükkanları yalnızca kahve yapımı ya da tasarım olarak İtalya’ya benzemiyordu, menüde de İtalya ezgileri olması gerekiyordu. Bu nedenle küçük boy bardaklar short, orta boy bardaklar 'tall', büyük boy bardaklar ise 'grande' yani İtalyanca büyük olarak adlandırıldı.
İyi ama tall İngilizce uzun demekken neden küçük bardaklar için kullanılıyor? Bu sorunun yanıtı ise 90’lı yıllarda yapılan bir değişimde saklı. Bu dönemde Starbucks venti boy yani en büyük boy bardağını piyasaya sundu. Menüde üç boyut olmasını daha uygun gören yönetim short boyu menüden çıkardı ve böylece en küçük bardak boyutu tall olarak kaldı.
Starbucks bardak boyları isimleri aslında başarılı bir pazarlama stratejisinin sonucu:
Starbucks bugün dünyanın en büyük kahve dükkanlarından bir tanesi ancak bugünlere o kadar kolay gelmedi. Daha da ilginci bugünlere yalnızca güzel kahve yaparak da gelmedi. Starbucks, dünyanın en başarılı pazarlama stratejilerine sahip markalarından bir tanesi. Özellikle Hollywood filmleri ile adını tüm dünyaya başarılı bir şekilde duyurdu.
Bugün ABD yapımı hangi filmi ya da diziyi açarsanız mutlaka bir sahnesinde işe giderken bir kahve dükkanına uğrayıp karton bardakta kahve alan birini görürsünüz. Bazen bu kahve dükkanlarında herhangi bir isim görmeyiz, bazense Starbucks markasını görürüz. İlginç olan, artık marka görmesek bile karton bardakta kahve gördüğümüz zaman aklımıza ister istemez Starbucks gelir.
Starbucks markasının diğer bir başarılı pazarlama stratejisi ise bu yazımıza bile konu olmayı başaran bardak boyu adları. Eminiz İtalyanca ya da İngilizce doğru sıralamayla küçük, orta, büyük olarak adlandırılsalardı hiçbirimiz bunu merak etmezdik ve ne böyle bir yazı olurdu ne de hem yerli hem de yabancı filmlerde gördüğümüz sayısız esprili sahne olurdu. Yani işinizi iyi yapmanız yetmez, herkesin onun hakkında konuşmasını sağlamalısınız.
Bonus: tolgırentiventi, bitti gitti!
Dünyanın en büyük kahve dükkanı zincirlerinden olan Starbucks bardak boyları kaç ml, okunuşu nasıl, isimleri nereden geliyor gibi merak edilen soruları yanıtladık ve Starbucks tarihi üzerinden bilmeniz gereken detayları paylaştık. Konu hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.
Starbucks hakkında ilginç bilgiler öğrenebileceğininiz diğer içeriklerimiz: