?>

Spiritüalizm Nedir, Neye İnanır, Temsilcileri Kimlerdir?

Ruhun varlığına inanan ve pek çok ekolden oluşan spiritüalizm, bazen farklı dini grupların çatısı altında toplandığı bir felsefe olsa da zaman zaman sıra dışı metafizik konulara da değinebiliyor. Gelin spiritüalizm nedir, neye inanır, temsilcileri kimlerdir gibi merak edilen so

Teknoloji - 2 yıl önce

İçinde yaşadığımız dünyanın aslında görünenden çok daha fazlası olduğunu, maddenin ötesinde bir şeyler olduğunu hiç düşündünüz mü? Eğer bu tür sorular sorarak biraz araştırma yaptıysanız mutlaka spiritüalizm kavramı ile tanışmışsınızdır. Çünkü spiritüalizm, pek çok detayı olsa da temel olarak bildiğimiz dünyanın ötesinde maddeden fazlası olduğuna yani geniş anlamıyla bir ruh olduğuna inanır.

Spiritüalizm bir felsefedir. Ancak bu felsefi görüş zaman zaman tek tanrılı dinlerin anlayışıyla uyum gösterdiği için bazen bir felsefeden fazlası, dini bir grubun temel aldığı düşünce olabiliyor. Hatta bazı grupların ruh çağırma ve onlarla iletişime geçme gibi bazı konularda uzmanlaştıkları da biliniyor. Gelin spiritüalizm nedir, neye inanır, temsilcileri kimlerdir gibi merak edilen soruları tüm detaylarıyla inceleyelim.

Spiritüalimz nedir, neye inanır, temsilcileri kimlerdir?

Spiritüalizm nedir?Spiritüalizm neye inanır?Spiritüalizmin kurucusu kimdir?Spiritüalizmin inanç ve düşünce yapısıSpiritüalizmin yedi temel özelliğiSpiritüalizmin temsilcileri kimlerdir?Spiritüalizm ile ruh çağırmak mümkün mü?

Spiritüalizm nedir?

Öte âlemcilik, ruhçuluk, tinselcilik gibi isimlerle de anılan spiritüalizm, ruhun varlığına inanan felsefi bir görüştür. Latince ruh anlamına gelen spiritus sözcüğünden türetilmiştir. Ruhun varlığı inancı üzerinden pek çok farklı düşünceye ayrılan spiritüalizm temelli birçok dini, mistik, felsefi grup ve topluluk vardır. Bunlar arasında ruh çağırma seansları yapan medyumlar da bulunmaktadır.

Spiritüalizm neye inanır?

Spiritüalizm adı altında toplanan ekol ve grupların metafizik konular hakkında pek çok farklı düşüncesi ve eylemi olsa bile hepsinin tek bir ortak noktası vardır, o da ruha olan inançtır. Spiritüalstlerin ruh olarak adlandırdığı kavram, bilinen maddi dünyanın ötesindeki manevi bir unsurdur.

Spiritüalist olan ama aynı zamanda İslamiyet, Hıristiyanlık gibi tek tanrılı dinlere inanan gruplar da vardır. Çoğu Hıristiyan olan bu gruplar, bilinenin aksine reenkarnasyona yani ruhun tekrar tekrar dünyaya geleceğine inanmamaktadır. İnananlar da vardır. Bazı spiritüalist gruplar materyalizme tamamen sırt dönmüş ve kendilerini maneviyata adamıştır. Ancak bu tür gruplar radikaldir.

Spiritüalizmin kurucusu kimdir?

Allan Kardec

Spiritüalizmin kurucusu kimdir gibi bir soru sorulduğu zaman işler biraz karışıyor çünkü spiritüalizm son derece geniş bir düşünce olduğu için geçmişi epey eskiye dayanmaktadır. Spiritüalizmin temeline indiğimiz zaman karşımıza antik dönemde yaşamış Platon ve Pisagor gibi pek çok önemli filozof çıkmaktadır. Yani ruha inanç oldukça eski bir düşüncedir. Bu zamanlardan beri sistemli olmasa bile bu düşünce pek çok yerde karşımıza çıkmaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri kaynakları incelendiği zaman karşımıza spiritüalizmin doğum tarihi olarak 31 Mart 1848 çıkmaktadır. Bu tarihte, ABD’nin New York Hydesville bölgesinde oturan Margaret ve Kate Fox'un evinde bir ruh çağırma seansı yapıldı ve yakın zamanda öldürülmüş bir seyyar satıcının ruhu ile iletişime geçildi. Bu dönemden sonra Paschal Beverly Randolph ve Cora Scott gibi medyumlar kıtada oldukça meşhur oldu.

Batılı kaynakları incelediğimiz zaman ise karşımıza Allan Kardec ismi çıkıyor. Allan Kardec, 19. yüzyılda Fransa’da deneysel spiritüalizmi kurmuştur. Bu akım spiritizm olarak da adlandırılır. Spiritizm, perispri adını verdikleri yarı maddi bir yapıya inanır. Onlara göre bu yapı, ruh ile beden arasındaki irtibatı sağlamaktadır. Spiritizm aynı zamanda reenkarnasyona da inanmaktadır ve bir felsefeden ziyade dini bir inanç sistemi olarak görülür.

Spiritüalizmin inanç ve düşünce yapısı:

Spiritüalizm, altında pek çok dini, mistik ve felsefi yapıyı barındıran geniş bir çatı oluşturmaktadır. Spiritizm bu çatının dini yapısını oluştururken idealizm gibi farklı düşünceler ise bu çatının felsefi yapısını oluşturmaktadır. Çoğu zaman birbiriyle ters düşen inançları olsa bile spiritüalizm üst başlığı altında toplanabilen tüm bu ekol ve grupların ortak inancı, ruhun varlığıdır.

Spiritüalizm aslında tek tanrılı ve diğer dinlerde de var olan bir kavramdır. Neredeyse tüm dini inançlar bir ruhun olduğu ve beden öldükten sonra bile ruhun var olmaya devam edeceğini söylemektedir. Bu açıdan baktığımız zaman spiritüalizmin dini grupların tanrıya ulaşmak için kullandıkları bir yol olduğunu söyleyebiliriz.

Elbette bazı durumlarda genel spiritüalizm düşünceleri ile dini inançlar birbirine ters düşmektedir. Bazı spiritüalist gruplar reenkarnasyona yani ruhun tekrar tekrar dünyaya gelerek farklı bedenlere girdiğine inanmaktadır. Bu inanç, tek tanrılı dinlere uygun değildir. 

Benzer bir durum, spiritüalizmi Amerika Birleşik Devletleri’nde meşhur eden ruh çağırma seanslarında da yaşanmaktadır. Sayısız şov programına da konu olan ruh çağırma seansları aslında dini inançların büyük bir bölümüne aykırıdır ancak bu tip seansları yapanların büyük bir bölümü Hıristiyanlardan oluşmaktadır. 

Bazı kaynaklarda spiritüalizm, maddeciliğin tersi olarak geçmektedir. Bazı spiritüalistlerin yaşadığımız maddi dünyaya tamamen sırt dönerek kendilerini manevi aleme adadıkları da biliniyor. Toparlamak gerekirse spiritüalizm denilince aklımıza gelen tek ortak nokta ruha inanç olmalıdır. Diğer detaylar, spiritüalizme inanmış gruplar ve ekoller arasında değişiklik göstermektedir.

Spiritüalizmin yedi temel özelliği:

Dua, tanrı inancı ve tanrıyı anlamakTanımaya, bilmeye ve anlamaya çalışmakManeviyata olan inançHissetmek, geniş düşünmek ve hoşgörülü olmakDünyanın ve kendinin bilincinde olarak dış çevreyi doğru algılamaya çalışmakSaygılı ve düşünceli olmakSoğukkanlı olmak ve meditasyon yapmak

Felsefecilere göre spiritüalizmin yedi temel özelliği bu şekilde. Bu özellikler doğrultusunda insan, hayatın önemini ve mantığını kavrayarak içindeki maneviyatı yakalayabilir. Bu nedenle psikologlar spiritüalizmin temel düşüncesinin maneviyata yönelmek olduğunu söylerler. Farklı görüş ise spiritüalizmi tek bir gerçek olduğunu algılama şeklinde ifade eder. Yani tek tanrı inancının temeli spiritüalizmdir. 

Spiritüalizmin temsilcileri kimlerdir?

Bedri Ruhselman

Spiritüalizm çatısı altında toplanan sayısız ekol ve grup olduğu için kesin olarak spiritüalizmin temsilcileri şunlardır gibi bir tanım yapılamaz. Platon, Pisagor, sonrasında gelen idealist filozoflar, spiritizmin kurucusu Allan Kardec, ülkemizde Bedri Ruhselman gibi isimler spiritüalizm temsilcilerinden kabul edilebilir. 

Spiritüalizm ile ruh çağırmak mümkün mü?

Pek çok dini inanca göre ruhlar ölmez ve varlıklarını sürdürürler. Spiritüalizm de buna inanır. Ancak özellikle tek tanrılı dinlere aykırı olarak bazı spiritüalistler reenkarnasyona ve ruh çağırmaya inanırlar. Özellikle 19. yüzyıl ABD’sinde zirveyi gören ruh çağırma seanslarının pek çoğu göz yanılsamalarından oluşan gösterilerdir. Hatta meşhur illüzyonist Harry Houdini, bu gösterilerden yapmıştır. İşin inanç kısmını bir kenara koyarsak ruh çağırma seansları spiritüalizmin radikal bir yönünü oluşturmaktadır.

Yaşadığımız maddi dünyadan çok daha fazlasının, manevi bir alemin ve ruhun olduğuna inanan felsefi yaklaşım spiritüalizm nedir, neye inanır, temsilcileri kimlerdir gibi merak edilen soruları yanıtlayarak bilmeniz gereken detaylardan bahsettik. Spiritüalizm hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz. 

www.idrak34.com

Haftanın Öne Çıkanları

Misafirler gelir gelmez bu mezelere dalacak! İşte masayı donatan meze tarifleri

2022-08-22 14:53 - Gündem

Mardin'de 19 kişinin öldüğü kaza öncesi kalabalığın neden orada toplandığı ortaya çıktı

2022-08-20 23:07 - Gündem

Dizi gitti dostluk bitti! Sevda Erginci dizi biter bitmez sosyal medyadan partnerini sildi

2022-08-22 11:55 - Gündem

Bakan Kurum'dan CHP'li Tunç Soyer'e: Örtme çabanız boşadır

2022-08-17 17:34 - Ekonomi

Bugüne Kadar Kullandığınız En Efsane Telefon Hangisiydi?

2022-08-17 15:53 - Teknoloji

Mehmet Yalçınkaya'nın neden sol eli hep cebinde merak ettiniz mi gerçek hikayesi çok başka

2022-08-17 21:21 - Gündem

Freni patlayan tırın arasına daldığı kalabalığın neden orada toplandığı ortaya çıktı

2022-08-20 20:44 - Gündem

Gri Kurt filminin konusu nedir? Gri Kurt filminin oyuncuları kimlerdir?

2022-08-23 15:10 - Yaşam

3 yıldır hep yanında! Haluk Levent'in Emine Bulut'un kızıyla olan paylaşımı duygulandırdı

2022-08-19 11:07 - Magazin

Annesine bak kızını al! Demet Özdemir'in annesi güzelliğiyle kızını bile geçti

2022-08-18 13:21 - Magazin

İlgili Haberler

Samsung Galaxy M16'nın Gerçekçi Konsept Tasarımı Oluşturuldu

16:52 - Teknoloji

NVIDIA app Uygulamasının Düşük Performans Sorunu Çözüldü

16:33 - Teknoloji

Hepsini aynı anda patlatmışlardı! Eski Mossad ajanları 10 yıllık planı tek tek anlattı!

16:33 - Teknoloji

İran, WhatsApp ve Google Play Yasağını Kaldırdı

16:18 - Teknoloji

10 Yılbaşı Hediyesi Tavsiyesi

16:07 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Kaçak FETÖ'cüler sınırda yakalandı

17:07 - Gündem

Serdal Adalı yönetim kurulunu tanıttı

17:03 - Spor

CHP’li belediyeden şaka gibi karar! Davalık olduğu vatandaşa yasak koydular

16:57 - Gündem

Göztepe'de 21 golde Tijanic ve Romulo imzası

16:53 - Spor

Yer: Esenyurt! Yolda yürüyen genç silahlı saldırıya uğradı

16:48 - Yaşam