?>

Spermler Nasıl Keşfedildi?

İnsanlar, mikroskop icat edilmeden önce de cinsiyet ve üreme gibi konulara dair doğru sayılabilecek fikirlere sahipti. Ancak, 17. yüzyılın sonlarına kadar kimse spermin ne olduğunu bilmiyordu. Peki, keşfeden bilim insanının dahi tiksinmesine sebep olacak sperm, nasıl keşfedildi?

Teknoloji - 2 yıl önce

Sperm, erkeklerde ergenlik döneminden itibaren testislerde ortaya çıkan bir sıvı olduğunu neredeyse herkes bilir. İnsanlığın varoluşundan itibaren de cinsellik, üreme gibi konular hakkında zaten insanların fikirleri vardı fakat spermin ne olduğu, keşfedilene kadar tam olarak bilinmiyordu.

Keşfeden bilim insanının mikroskopta karşılaştığı görüntüden dolayı dehşete kapıldığı ve bilim dünyasına açıklarken utanç duyduğu spermin keşif hikayesini içeriğimizde derledik.

İlk olarak herkesin mutlaka duyduğu sperm, tam olarak nedir?

İlkokul düzeyinde biyoloji bilgilerimizden de hatırlayabileceğimiz üzere hücre, vücudun en küçük yapı birimi. Sperm ise kısaca sadece erkeklere ait olan üreme hücresi olarak tanımlanabilir. Sperm, erkek testislerinde üretilir ve tek başına dışarı atılmaz. Vücuttan dışarıya atılırken meni denilen bir sıvıyla karışık halde atılır, yani tek başına sperm görülmez.

Hepimiz bir spermin kadındaki yumurta ile birleşmesi sonucu dünyaya geldik. Spermin baş kısmında bulunan ve DNA olarak adlandırılan kalıtsal bilgiler ise bizi biz yapan özelliklerin yarısını oluşturuyor. Sperm, mikroskopta incelendiğinde tıpkı bir solucan gibi bir baş ve bir kuyruktan oluştuğu görülüyor. Kuyruğundan dolayı da kıvrılarak hareket ettiği gözlemlenmiştir.

İnsanlığın varoluşundan beri, cinsiyet ve üreme konuları hakkında insanların fikri vardı. Fakat spermin tam olarak ne olduğu 17. yüzyılın sonlarına doğru anlaşıldı.

Mikrobiyolojinin babası olarak da görülen Antonie Philips van Leeuwenhoek, o dönem bilim dünyasında sesini duyurmaya başladı.

Leeuwenhoek, bilim dünyasında bu kadar ünlü olacak keşifler yapmadan önce aslında bir manifaturacıydı. Bir süre sonra, aslında sadece ipliklere ve kumaşlara daha detaylı bakabilmek için kendi lenslerini ve mikroskopunu geliştirdi. Kendisini hiçbir zaman bir bilim insanı olarak yetiştirmedi fakat güçlü bir zekaya sahip olması, bilim dünyasının yararına olmaya başladı.

Mikroskobuyla, bakterilerden, arı iğnelerine, göl mikrobundan saç bitine kadar bir sürü şey keşfetti. Bu keşiflerini de o zamanların önemli sayılabilecek bir dergisinde anlattı. Haliyle, Avrupalı ve bilim konusunda eğitimli insanlar bu keşifleri okuyunca hayret ettiler. Leeuwenhoek ise bu şekilde adını duyurmaya başladı.

Bilim dünyasında tanınmaya başlayan Leeuwenhoek'tan, meniyi incelemesi istendi.

Leeuwenhoek, dergilere yazdığı araştırma sonuçları sayesinde bilim dünyasında özellikle mikrobiyoloji alanında tanınmaya başladı. Hollanda'da yaşamasına rağmen, İngiltere'de de tanınır hale geldiği için krallık sekreteri Henry Oldenburg, sürekli meniyi incelemesini istiyordu. Şu ana kadar iğrenç olduğu düşünüldüğü için spermin de içinde bulunduğu meniyi kimse incelemek istememişti.

Leeuwenhoek, burjuva sınıfında bir aileden geliyordu ve dini inançları vardı. Meniyi incelemesine dair ısrarla istek yağıyordu. Ancak, bu teklifleri reddetmesine dair tek sebep dini inançlarıydı. Bu keşfi yanlış ve hatta tiksindirici bulsa da ısrara dayanamadı.

Haftanın Öne Çıkanları

Bitcoin 5 ayın zirvesinde: Kripto para piyasalarında son durum (21 Ocak 2023)

2023-01-21 20:10 - Gündem

Akın akın geliyorlar! Almanya yerine Türkiye'yi seçtiler

2023-01-17 12:58 - Ekonomi

Turgut Özatay öldü mü, kaç yaşında vefat etti? Turgut Özatay ne zaman öldü, hastalığı neydi? Turgut

2023-01-17 22:39 - Spor

Serenay Sarıkaya'nın yılanla kendini tatmin ettiği sahne Şahmaran dizisine damga vurdu

2023-01-21 16:09 - Magazin

Kısmetse Olur Yaren düşen poposu hakkında konuştu!

2023-01-16 23:51 - Gündem

Poposu düşen Kısmetse Olur Yaren iddialar karşısında sessizliğini bir bozdu pir bozdu

2023-01-15 17:13 - Magazin

Hafsanur Sancaktutan, bileklerini keserek intihara teşebbüs ettiği iddiasını yalanladı

2023-01-16 10:39 - Magazin

Demet Özdemir ve Engin Akyürek'in başrolü paylaştığı Adım Farah dizisinden ilk kare geldi

2023-01-20 12:23 - Magazin

Sigara fiyatlarına ikinci indirim

2023-01-17 13:51 - Ekonomi

Ogün Samast kimdir? Kaç yaşında, nereli, şu an nerede? Ogün Samast'ın son hali!

2023-01-19 09:28 - Spor

İlgili Haberler

Silivri'de deniz suyu çekildi!

23:08 - Teknoloji

20 Milyon ChatGPT Kullanıcısının Verileri Sızmış Olabilir

21:07 - Teknoloji

Kimsenin Kıramayacağı İddia Edilen Yeni Bir Şifreleme Sistemi Oluşturuldu

20:43 - Teknoloji

9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi başladı

20:42 - Teknoloji

Kısa Videolar İzleyebileceğiniz Bluescreen Uygulaması Kullanıma Sunuldu

20:37 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Düzce’de çarpışan iki araç kara saplandı! 5 yaralı

23:48 - Gündem

Rize'de heyelan! Acı haber duyuruldu

23:43 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli'ye hakaret eden astrolog tutuklandı

23:37 - Gündem

Sivasspor'un kaptanı hastaneye kaldırıldı!

23:22 - Spor

Enflasyon tahmini sonrası Bakan Şimşek'ten ilk açıklama! Çarpıcı kira vurgusu

23:17 - Ekonomi