?>

Sosyal Medyada Sonu Gelmeyen Kaydırmaların Beyne Etkileri - Webtekno

Bir hayli sıkıldığımız bir ortamda oranın atmosferinden uzaklaşmak veya gece yatağa girer girmez “Bugün kim ne yapmış?” merağını ortadan kaldırmak için telefonlarımıza sarılırız. Ancak gönderileri bir kez kaydırmaya başladık mı durmamız saatlerimizi alır.

Teknoloji - 10 ay önce

“Şuna da bakayım, şuraya da gireyim” derken alarmın çalmasına yaklaşık 3-4 saat kalmıştır ve dakikaların nasıl uçup gittiğine bir türlü anlam veremeyiz.

Aslında bu durumdan olumsuz etkilenen yalnızca uyku düzenimiz değildir. Beynimiz de bu sonu gelmeyen kaydırmalara bazı tepkiler verir.

Peki sosyal medya mecralarında bu ucu bucağı olmayan kaydırmalarımızdan, beynimizin hangi doğrultuda etkilendiğini hiç düşünmüş müydünüz?

Sosyal medyada veya herhangi bir internet sitesinde bilinçsizce gezindiğimizde, beynimiz bir dizi karmaşık reaksiyona girer.

Bu süreçteki en kilit nokta ise şüphesiz dopamindir. Çoğunlukla memnuniyet, zevk ve mutluluk kavramlarıyla açıklayabileceğimiz bir nörotransmitter olan dopamin, keyifli olduğumuz süre içinde salınır.

Aslında aldığımız her yeni bildirimde ve gördüğümüz her yeni bir gönderide beynimiz, küçük bir dopamin patlaması yaşar ve bundan memnuniyet duyar. Bu memnuniyet de bizi içten içe, bir sonraki dopamin salgısı için telefonu kaydırmaya teşvik eder.

Telefonla bilinçsizce gezinmeyi sürdürdüğümüz esnada dopamin bizi meşgul ederken, bir diğer yandan stres tepkimiz tetiklenebilir. Bu durum, internette herhangi bir olumsuz görsel veya içerikle karşı karşı karşıya kaldığımızda ortaya çıkar. 

Bu noktada tuhaf olan da mutluluk ve stresin birleşimi sebebiyle, kaydırmaya karşı paradoksal bir bağımlılığa maruz kalmamız olur.

Ayrıca sosyal medya veya internette tabiri caizse şuursuzca gezinmemiz, hem kısa hem de uzun vadede dikkat süremiz üzerinde olumsuz etkiler yaratır.

Kısa vadede önemli görevlere odaklanmamız zorlaşır, üretkenliğimiz azalır ve hatta kısa süreli hafıza kayıplarıyla karşı karşıya kalabiliriz.

Uzun vadede ise bu odaklanma problemi, odağımızın çok daha fazla süreler kaybolmasına ve günlük hayatta sabrımızın azalmasına neden olur. Öte yandan bu durum bilişsel yorgunluğu da beraberinde getirir.

Cleveland Clinic’in araştırmasına göre ise bu durum, birisinin paylaşımda bulunduğu parti veya özel günlerin dışında kalma hissi nedeniyle kaygı, depresyon veya uyku sorunlarını beraberinde getirebilir.

Ayrıca Penn State Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışma da sosyal mecralarda gönderileri bilinçsizce kaydırmanın, genellikle bir şeyleri kaçırma korkusundan ileri geldiğini tespit etti.

Sosyal medya ve internetin, bazı açılardan elbette artıları bulunmakta.

Fakat sosyal medyayı nasıl kullandığımızın farkında olmak ve bilinçlenmeye çalışmak, psikolojik ve fizyolojik sağlığımız açısından bir hayli önem taşır.

Bilinçsizce gönderileri kaydırmamızın önüne geçebilmek için, sosyal medyada geçireceğimiz süre için sınırlar koyabiliriz ve telefonu elimize almadan önce internete hangi sebeple girmek istediğimizi sorgulayabiliriz. 

Bu alışkanlık, dopaminin etkisiyle oldukça keyifli gelse de bunun geçici bir memnuniyet olduğunu ve bu davranışı devam ettirdiğimiz sürece âdeta kısır döngüye girerek, çoğu açıdan olumsuz etkilendiğimizi ara ara kendimize hatırlatmakta fayda var. 

Kaynaklar: Medium 1, 2, AsapSCIENCE, Cleveland Clinic, Penn State University

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: 

Haftanın Öne Çıkanları

Çaykur Rizespor - Trabzonspor maçı (CANLI YAYIN)

2024-01-25 20:17 - Spor

Anastasios Bakasetas, Trabzon'dan ayrıldı

2024-01-22 17:02 - Spor

Başakşehir - Fenerbahçe maçı (CANLI YAYIN)

2024-01-24 20:03 - Spor

CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 27 Ocak GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE!

2024-01-27 16:47 - Spor

Shazam'dan kullanıcıları sevindirecek haber!

2024-01-26 23:52 - Teknoloji

Galatasaray, yıldız isimle anlaştı! Sözleşmesi uzatılacak

2024-01-23 10:07 - Spor

Nicolas Anelka: "Benim için Ümraniyespor CEO’su olmak büyük hedefti"

2024-01-26 12:57 - Spor

Beşiktaş - Adana Demirspor maçı (CANLI YAYIN)

2024-01-23 20:03 - Spor

Oyuncu Nazlı Bulum, ilk cinsel ilişki tecrübesini anlattı: İçimde kondom kaldı

2024-01-24 16:07 - Magazin

Türkiye’de kartlı ödemeler 2023’te yüzde 122 büyüdü

2024-01-26 11:52 - Ekonomi

İlgili Haberler

Daha Önce Vücudunuz Hakkında Duymadığınız 14 İlginç Gerçek

09:07 - Teknoloji

Gökkuşağına Bakanlar Neden Farklı Renkler Görür?

08:38 - Teknoloji

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Rusya'yı Karıştırdı

00:03 - Teknoloji

Google 2025'in En Büyük Siber Güvenlik Tehditlerini Açıkladı

23:42 - Teknoloji

Apple, Kaybolan Notlar İçin Düzeltme Adımlarını Açıkladı

23:27 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İki grup arasında silahlı kavga: 4 kişi yaralandı

08:57 - Gündem

Bu hafta Meclis'te görüşülecek: Cezası 192 bin liraya çıkacak!

08:47 - Politika

Bağcılar'da vandal saldırısı: Polis otosuna taşlı saldırı!

08:43 - Gündem

İki grup arasındaki silahlı kavgada 4 kişi yaralandı

08:37 - Gündem

Batman'da eş zamanlı operasyon: 24 şüpheli yakalandı!

08:32 - Gündem