?>

Sivrisinekler Doğadan Tamamen Silinseydi Ne Olurdu? - Webtekno

Uykusuz geceler, kıpkırmızı izler ve kaşımaktan kabaran bir vücut… Sivrisinekler özellikle yaz aylarında ortaya çıkıp bizi oldukça rahatsız eden ve tabiri caizse başımızın belası olarak gördüğümüz canlılardan. Ancak sivrisinekler tamamiyle yok olsaydı neler olurdu hiç d?

Teknoloji - 2 yıl önce

Doğa, şüphesiz kusursuz işleyen bir dengeye sahip ve bir canlının yok oluşu bile bu düzeni sarsmaya oldukça yeterli. Aslında biz şikayet etsek de her canlının bu düzende olmazsa olmaz bir yeri var ve işlevi tahmin ettiğimizden çok daha fazla.

Düzenli aralıklarla kendimize sorduğumuz “Yahu bu sivrisinekler ne işe yarıyor?” sorusunun cevabını verelim ve eğer bu canlılar tamamen yok olsaydı, doğa ne şekilde etkilenirdi buna bakalım.

Sivrisinekler, yaklaşık 100 milyon yıldan daha uzun bir süredir varlığını sürdürmekte ve bu da binlerce tür sivrisineğin, evrim geçirdiği manasına gelir.

Dünyanın birçok ekosisteminde hayli önemli bir role sahip olan bu canlıların, kesin olmamakla birlikte 3.500 farklı türü var ve aslında yalnızca 100 çeşidi, bizi ısırmak için can atar durumda. Geri kalanları ise bitki ve meyve nektarlarıyla beslenerek, bizlere kesinlikle ilişmiyor.

Pek çok hastalığa davetiye çıkardığı bilinen bu canlılar; başta sıtma, dang humması, sarı humma, chikungunya virüsü ve batı nil virüsünün başlıca sebeplerinden. Peki sivrisineklerin olumlu yanları neler?

Sivrisinekler çok sayıda hayvan için temel besin kaynağı görevi gören canlılardır ve hatta bazı yarasa ve kuş türleri, besin kaynağı olarak neredeyse tamamıyla sivrisineklere bel bağlar. 

Sivrisinekler, bir bakıma tozlayıcı görevi görürler ve en başta kelebekler ve arılar, iyi bilinen tozlayıcılardandır. Tüm sivrisinekler bunu yapmazken, birçoğunun çiçekten çiçeğe polen taşıdığı ve tozlaşma işlemini gerçekleştirdiği gözlemlenir. 

Sivrisineklerin yok olduğu bir durumda da bitkiler, daha az tozlaşır ve bu da üreme başarılarını doğrudan etkiler.Bununla birlikte sivrisineklerin sahip olduğu en önemli etkilerden biri, su ekosistemleri üzerindedir. Bu canlıların larvaları suda yaşar ve genellikle organik maddelerle beslenir. 

Larvalar büyümeye devam ettikçe de büyük miktarlardaki suları filtreleme görevi görmeye başlarlar ve yosunları yok etme noktasında büyük katkı sağlarlar. Yine bu sivrisinek larvaları, alg oluşumunu azaltmada ve su kalitesini iyileştirmede önemli rol oynar. 

Sivrisinekler, başta balıklar olmak üzere suda yaşayan hayvanlar için temel bir besin kaynağıdır.

Küçük balıkların bir kısmı, çoğunlukla sivrisinek larvaları tüketerek hayatta kalır ve eğer bu larvalar yok olursa, balıkların beslenme şekilleri büyük oranda olumsuz biçimde değişikliğe uğrar. Balıkların yanı sıra bazı kuş, böcek, yarasa, kertenkele, kurbağa ve semender türleri de sivrisinekle beslenir. 

Ayrıca bazı su birikintilerinden sivrisineklerin uzaklaşması, tahmin edilenden çok daha büyük sorunlara sebebiyet verebilir. Mesela Doğu Kuzey Amerika’da sivrisinek ve tatarcık türleri hayati bir role sahiptir. 

Herhangi bir böcek suda boğulduğunda tatarcıklar leşlerini çiğnerken, sivrisinekler ise atık ürünlerle beslenir. Bu da bitkiler için önemli olan besinlerin üretimine katkı sağlar ve sivrisinekler olmadan, bitki gelişimi de etkilenebilir.

Eğer sivrisineklerin nesli tükenirse onların besin zincirindeki yerini, çok yüksek ihtimalle böcek türleri alır ve dünya üzerinde tahmin etmesi oldukça zor olan dev bir dalgalanma meydana gelir.

Örneğin besin kaynağı anlamında büyük oranda sivrisineklere bel bağlayan yarasalar, hayatta kalmak için bir hayli zorlanır. Yarasalar ölürse, yine besin kaynağı olarak yarasaya bağımlı olan diğer hayvanlar etkilenir ve yarasalar ortadan kayboldukça, diğer böcek türlerinde inanılmaz bir artış meydana gelir.

Tüm bunların yanı sıra doğa, bilinmezlikler ve sürprizlerle dolu ve buraya kadar bahsi geçen tüm durumlar, yalnızca ön görülebilir olanlar. Özetle bilim insanları, sivrisineklerin tamamen ortadan kaybolması noktasında dengelerin nasıl değişeceğini hayal etmekte bile güçlük çeker vaziyette.

Kaynaklar: BBC, New Scientist, Barefoot Mosquito, A-Z Animals

Haftanın Öne Çıkanları

Yarın Adel Kalemcilik’in üzerinde tedbirler olmadan işlem görecek

2023-07-05 16:48 - Ekonomi

Arda Güler'in sevgilisi var mı? Arda Güler'in sevgilisi kim, adı ne?

2023-07-06 19:32 - Spor

Özkan Uğur'un ölüm haberi alan Melek Baykal gözyaşlarına boğuldu

2023-07-08 18:23 - Magazin

2024 Mercedes-Benz CLE Tanıtıldı: İşte Özellikleri - Webtekno

2023-07-05 23:12 - Teknoloji

Ümit Güler kimdir, ne iş yapıyor, ne paylaştı? Arda Güler hakkında ne paylaştı?

2023-07-06 11:45 - Spor

En fazla para çıkışı olan hisseler 06/07/2023

2023-07-06 21:07 - Ekonomi

Bayramda kaçan kurbanlık keçi, 5 gün sonra bulundu!

2023-07-05 11:17 - Gündem

Cuma mesajları resimli, yeni, kısa cuma mesajları sayfası 2023

2023-07-07 08:53 - Gündem

Batuhan Karacakaya sevgilisi kim, gerçek adı ne? El ele yakalandı sonra ayrıldı

2023-07-06 12:28 - Magazin

Batuhan Karacakaya yeni sevgilisi boyu kaç, kaç kilo, adı ne?

2023-07-06 12:47 - Gündem

İlgili Haberler

Geralt’ın Sesi, The Witcher 4’teki Büyük Değişim Hakkında Konuştu

20:37 - Teknoloji

Deve Kuşlarının Taş Yemesinin Onlar İçin Hayati Olan Sebebi

20:32 - Teknoloji

Kediler Neden Sırtlarını Kamburlaştırıp Kabartır?

19:58 - Teknoloji

Netflix Bombayı Patlattı: İki Kişilik Oyunlar Geliyor!

19:28 - Teknoloji

Xiaomi, Otonom Park Hatası Nedeniyle Binlerce Aracı Geri Çağırdı

19:23 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Samsunspor - Gaziantep FK! Tek gol var... CANLI

21:23 - Spor

Bakan Bak'tan Derin Rüyam Kamiloğlu için taziye mesajı

21:17 - Spor

Resmi açıklama geldi! İsmail Kartal'ın yeni takımı belli oldu

21:12 - Spor

EKK toplantısı sona erdi: Enflasyon açıklaması

21:07 - Ekonomi

Grand Kartal otelin yangın alarmları bu yüzden kapatılmış!

20:48 - Gündem