Âdeta devasa bir balon gibi şişirilen bu uzay istasyonları uzayda yaşamı mümkün kılmanın yanı sıra derin uzay keşifleri için de heyecan verici çözümler sunuyor.
Bu yenilikçi bir yandan da teknoloji daha hafif ve daha ekonomik uzay istasyonları kurmamıza olanak tanıyor.
Şişirilebilir uzay yapıları fikri aslında 1960'lara dayanıyor.
NASA’nın Echo Projesi ile ilk defa ince yapılı balon uydular kullanılmış ve Dünya’daki iki nokta arasında mikrodalga sinyalleri yansıtılmıştı.
Sovyetler Birliği’yse 1965 yılında Voskhod 2 uzay aracıyla insanoğlunun ilk uzay yürüyüşünü gerçekleştiren kozmonot Alexei Leonov için şişme bir hava kilidi kullanarak bu teknolojiyi daha ileri bir boyuta taşınmıştı.
21. yüzyıla gelindiğindeyse Bigelow Aerospace gibi şirketlerin yenilikçi çalışmaları sayesinde ciddi gelişmeler kaydedildi.
Bugünse Sierra Space, Max Space ve Lockheed Martin gibi şirketler, şişirilebilir modülleri daha da ileri taşıyor.
Hedeflerininse Dünya yörüngesinde başlayan bu inovasyonu Ay ve Mars’a kadar genişletmek olduğu söyleniyor.
Örneğin Sierra Space’in geliştirdiği LIFE habitatı ise kendi serasını, tıbbi merkezini ve bilimsel deney alanlarını içeren üç katlı bir yaşam alanı olarak düşünülüyor.
Genişletilebilir tasarımı sayesindeyse uzun süreli görevlerde astronotlara büyük konfor sunması planlanıyor.
Peki, nasıl oluyor da bir çeşit kumaş gibi görünen yumuşak bir malzeme, uzayın sert koşullarında bir astronotun evi olabiliyor?
Vectran gibi güçlü malzemelerle kaplı bu yapı uzayda çarpışmalara ve radyasyona karşı koruma sağlayarak güvenli bir ortam da sağlıyor.
Şişirilebilir uzay istasyonlarının en büyük avantajıysa büyük hacimli olmalarına rağmen çok hafif olmaları!
Uzaya fırlatılacak bir aracın hacmi sınırlı olduğundan dolayı şişirilebilir uzay istasyonları katlanıp uzayda şişirilerek yerden tasarruf sağlıyor.
Özetle, şişirilebilir uzay istasyonları sadece bilimsel araştırmalar için değil, aynı zamanda uzun vadede uzayda kalıcı olacak bir insan varlığını sağlamayı hedefleyen bir yaşam alanları olarak görülüyor.
Sierra Space gibi şirketler bu tarz projelerle Dünya yörüngesinin ötesinde sürdürülebilir yaşam alanları kurma hedefini gerçekleştirmeyi ve uzayda kolonileşme yolunda atılan en büyük adımlardan birini temsil etmeyi amaçlıyor.
Kaynak: Spaceİlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: