?>

Şimşek: Enflasyonda baz etkisi ötesinde bir düşüş olacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, artan enflasyonla mücadelede mevcut maliye politikasının güçlü bir şekilde devrede olduğuna dikkat çekerek para politikasının gecikmeli etkisinin devreye gireceği 2025 yılında enflasyonda baz etkisi ötesinde kalıcı bir düşüş sağlanacağını s

Ekonomi - 4 ay önce

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, artan enflasyonla mücadelede mevcut maliye politikasının güçlü bir şekilde devrede olduğuna dikkat çekerek para politikasının gecikmeli etkisinin devreye gireceği 2025 yılında enflasyonda baz etkisi ötesinde kalıcı bir düşüş sağlanacağını söyledi.Abone ol

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomim'e açıklamalarda bulundu. Enflasyonla mücadelede mevcut maliye politikasının güçlü bir şekilde devrede olduğunu belirten Şimşek, para politikasının gecikmeli etkisinin devreye gireceği 2025 yılında enflasyonda baz etkisi ötesinde kalıcı bir düşüş sağlanacağı vurguladı.

Türkiye ekonomisinin üç yıllık yol haritası niteliğini taşıyan OVP'ye yönelik konuşan Şimşek, programın önemine dikkat çekerek “İş alemi Orta Vadeli Programı kendilerine rehber almalı. OVP’de hedefler kamu için bağlayıcı, özel sektör için rehber niteliğindedir. Özel sektör planlarında OVP’yi dikkate alırsa kendilerinin faydasına olur” dedi.

Ayrıca Şimşek, borsa ve kripto vergilerinin gündemlerinden çıktığını, genel vergi oranlarını artırmaya ya da indirmeye dönük bir vergi paketlerinin olmadığını belirtti.

2025 yılında enflasyonda baz etkisi ötesinde kalıcı bir düşüş sağlanacak

Tasarruf tedbirlerinin etkinliğine yönelik tartışmaların hatırlatılması üzerine Şimşek, bugüne kadar harcama disiplini ve tasarruf tedbirleriyle toplam 814 milyar liralık tasarruf sağlandığı bilgisini verdi. Enflasyonla mücadelede mevcut maliye politikasının güçlü bir şekilde devrede olduğunun alını çizen Mehmet Şimşek, para politikasının gecikmeli etkisinin devreye gireceği 2025 yılında enflasyonda baz etkisi ötesinde kalıcı bir düşüş sağlanacağını aktardı.

Şimşek'in sorulara yanıtları şöyle:

Bütçe ve Cumhurbaşkanlığı Programı çerçevesinde 2025’teki yatırım, özellikle kamu yatırımları yönünden görünüm, tahmin, hedefler nelerdir. Kamuda ödenek tahsisi temelinde hangi yatırımlar öne çıkacak?

2025 yılında yatırımlara ayırdığımız kaynak yaklaşık 1,6 trilyon lira ve bütçenin %10,5’ine karşılık geliyor. Deprem harcamalarındaki azalmanın etkisiyle geçen seneye göre (%14.4) kısmen bir yavaşlama olacak.

2025 yılında kamu yatırımlarında dört konu öne çıkıyor. Deprem yaralarının bir an önce sarılması ve sosyal konut, belirli aşamaya gelmiş olan sulama yatırımlarının hızla tamamlanması, sanayinin lojistik maliyetlerini azaltmak için iltisak hatları yapımlarının hızlandırılması, başlamış olan OSB ve küçük sanayi siteleri yapımlarının hızla tamamlanması olacak.

Özel sektör yatırım önceliklerimiz: Orta yüksek ve yüksek teknoloji imalat sanayii sektörleri (kimya, ilaç ve tıbbi cihaz, elektronik, makine, elektrikli teçhizat, otomotiv ve raylı sistem araçları), tarım ve gıda, enerji, savunma sanayii ve turizm sektörleri olacak.

Nasıl bir politika izlenecek?

Kamu maliyesinin enflasyonla mücadeleye destek olması kapsamında kamuda tasarruf, yönetilen ve yönlendirilen fiyatlar alanında nasıl bir politika izlenecek?

Maliye politikası enflasyonla mücadelede çok güçlü bir şekilde devrede. 2023 yılında bütçe açığının milli gelire oranı %5.2 olarak gerçekleşti. Bakın gelişmekte olan ülkelerin ortalaması %5.5. Dolayısıyla geçen seneki açık, depremin etkilerine rağmen makul bir seviyede. Eğer deprem harcamalarını hariç tutarsak, bütçe açığının milli gelire oranı %1.6’ya düşüyor.

2024 yılı için milli gelire oranla %4,9 seviyesinde bir bütçe açığı bekliyoruz. Deprem harcamalarını ve EYT’nin maliyetini çıkarırsak, bütçe açığı %1’in altına düşmüş oluyor. Geçmiş 20 yılın ortalamaları ile karşılaştırdığımızda, deprem ve EYT faktörünü de bir kenara koyarsak, burada da iyi bir performans söz konusu.

2025 yılında enflasyonda baz etkisinin ötesinde kalıcı ve belirgin bir düşüş olmasını bekliyoruz. Çünkü; para politikasının gecikmeli etkisinin devreye girmesini, negatif mali itkinin olmasını (yani bütçe açığını milli gelire oran olarak %4.9’dan %3.1’e düşüreceğiz), gelirler politikasının daha destekleyici olmasını ve yönetilen/yönlendirilen fiyatların enflasyon hedefiyle daha uyumlu olmasını bekliyoruz.

Haftanın Öne Çıkanları

Deniz Akkaya babasını kaybetmenin acısıyla sarsıldı

2024-09-25 23:18 - Magazin

Dilan Polat'ın namaz paylaşımı Nevşin Mengü'yü çıldırttı! Ulan sanki...

2024-09-25 15:47 - Magazin

AK Parti Adana Milletvekili Ahmet Zenbilci istifa etti

2024-09-30 16:08 - Politika

Hadi Özışık, Yunus Emre Geçti'ye neden çöp poşeti giydirildiğini açıkladı

2024-09-26 00:38 - Gündem

Kayserispor'dan hakem tepkisi! "Amatör maç yönettirmem"

2024-10-01 00:02 - Spor

Raspberry Pi ve Sony'den Yapay Zekâ Destekli Kamera

2024-09-30 14:07 - Teknoloji

Kia Otomobillerin Hacklenmesine Neden Olan Bir Açık Ortaya Çıktı

2024-09-28 00:12 - Teknoloji

'Muhalif gazeteci açıkladı! İmamoğlu'nun davası işte bu yüzden gündemde

2024-09-27 17:18 - Gündem

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 2. hafta heyecanı yarın başlayacak

2024-09-30 10:48 - Spor

Fenerbahçeli Nigel Hayes-Davis'ten skandal soykırım paylaşımı

2024-09-27 00:13 - Gündem

İlgili Haberler

Bakanlık 5 markayı böyle ifşa etti! 5 peynir markasında gıda hilesi

01:43 - Ekonomi

VakıfBank, Taksim Otelcilik'teki pay oranını yüzde 68,57'ye yükseltti

23:07 - Ekonomi

Sömestir pastırmacılara yaradı!

21:28 - Ekonomi

BİST bir hisseye açığa satış ve kredili işlem yasağı getirdi

18:58 - Ekonomi

Altın fiyatları zirveye yaklaşıyor

17:53 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Bakanlık 5 markayı böyle ifşa etti! 5 peynir markasında gıda hilesi

01:43 - Ekonomi

Serdal Adalı: Böyle zaferler için buradayız!

01:17 - Spor

Fatih Terim'in takımı 2 golle kaybetti

23:57 - Spor

Ön rapor tamamlandı! Grand Kartal Otel için karar verildi

23:53 - Gündem

Belediye başkanının içinde bulunduğu araca silahlı saldırı

23:47 - Gündem