Hız kesmeden devam eden uzay araştırmaları, evrenin derinlikleri hakkında her gün yeni keşifler yapılmasını sağlıyor. Yakın zamanda yayımlanan yeni bir araştırma da şimdiye kadar gözlemlenen en küçük yıldızın bilim insanları tarafından keşfedildiğini gösteriyor.
TMTS J0526B ismi verilen ve “altcüce” türünde olan bu yıldız, Çin’deki Tsinghua Üniversitesinden uluslararası bir araştırma ekibi tarafından keşfedildi. Bulgular, Nature Astronomy üzerinden yayımlandı.
J0526B, Dünya’dan yalnızca 7 kat daha büyük, Jüpiter ve Satürn'den daha küçük
*Bir sanatçının TMTS J0526 yıldız sistemi tasviri.
Çin, Avustralya, ABD ve Avrupa’dan bilim insanlarının oluşturduğu ekibin keşfettiği J0526B, bir ikili yıldız sisteminin parçası. Tsinghua Üniversitesi Ma Huateng Araştırma Teleskobu (TMTS) yoluyla bulunan bu altcüce, Dünya’dan 2.760 ışık yılı uzaklıkta.
Boyutu ise yıldızlar düşünüldüğünde gerçekten çok küçük. Çalışmaya göre J0526B, Dünya’dan yalnızca 7 kat daha büyük. Bu da Jüpiter ve Satürn’den daha küçük olduğu anlamına geliyor. Araştırmacılar, Güneş’in üçte biri kütleye sahip olduğunu ve 2 bin santigrat derece yüzey sıcaklığında helyum yaktığını da ekliyorlar.
J0526B’nin ikili yıldız sistemi parçası olduğunu söylemiştik. Bu sistemin bir diğer üyesi ise J0526A isimli daha büyük bir beyaz cüce. İki yıldız birbiri etrafında her 20 dakikada bir dönüyor. İlginç olan şey ise bilim insanlarının J0526A’yı doğrudan gözlemleyememesi. Ancak yaptıkları açıklamada, bu büyük yıldızın orada olduğunu J0526B’nin üzerindeki çekim gücünün etkileri sayesinde. Hatta bu çekimin çok güçlü olduğu ve J0526B’nin yumurta benzeri bir şekil almasını sağladığı bile söyleniyor.