?>

Silah sanayiinde dev atılımlar! Selçuk Bayraktar: Öğrenilmiş çaresizlik yıkıldı

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Türkiye'nin savunma sanayiindeki atılımları için 'Öğrenilmiş çaresizlik yıkıldı' dedi. Bayraktar, yerli ve milli savunma sanayii ürünlerine tüm dünyadan büyük rağbet olduğunu duyurdu.

Teknoloji - 4 ay önce

TEKNOFEST'in 25 alanda düzenlenen teknoloji yarışmalarının finali, Antalya'daki ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde devam ediyor.

TEKNOFEST Akdeniz Teknoloji Yarışmaları final heyecanına eşlik etmek için fuar merkezine gelen Selçuk Bayraktar, yarış alanında stantları gezdi ve katılımcılardan faaliyetleriyle ilgili bilgi aldı.

Bayraktar, gazetecilere yaptığı açıklamada, TEKNOFEST Akdeniz'in yanı sıra 11 ilde çeşitli kategorilerde yarışmaların devam ettiğini söyledi.

Bu yıl 49 kategoride yarışmanın yapıldığını aktaran Bayraktar, kuantum, finansal ve nükleer enerji teknolojileri, Türkçe Tabanlı Yapay Zeka Dil Modeli Yarışması ile Kablosuz Haberleşme Yarışmaları gibi 10 yeni kategorinin eklendiği yarışmaların geniş yelpazede sürdüğünü dile getirdi.

TEKNOFEST'in bu yıl yine kendi rekorunu kırdığını ve 1,5 milyonun üzerinde başvuru aldığını belirten Bayraktar, Antalya'da 25 alanda yarışan 6 bin 500 yarışmacıdan başarılı olanların 2-6 Ekim'de Adana'da TEKNOFEST Şampiyonlar Ligi'nde yarışacaklarını kaydetti.

Bayraktar, gelecek yıllarda TEKNOFEST'i Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde düzenlemeyi hedeflediklerini bildirdi.

"YÜZLERCE GENÇ GİRİŞİM DOĞDUĞUNU GÖRDÜK"

TEKNOFEST'in hedefinin Türkiye'yi tam bağımsız ve müreffeh kılacak girişimleri ortaya çıkartmak, teknoloji, bilim geliştirme tutkusunu topluma aşılamak olduğuna değinen Bayraktar, şöyle devam etti:

"Bunun yanında büyük bir özgüven kazanmasını sağlamaktı çünkü bu alanlarda öğrenilmiş bir çaresizlik olduğunu söyleyebilirdik. Şu anda dünyaya damgasını vuracak eserlerimizle, özellikle savunma sanayisinde yapılan atılımlarla bu bir anlamda yıkılmış oldu. Sadece savunma sanayisinde değil çok daha geniş bir spektrumda Milli Teknoloji Hamlesi'nin ideali olan tam bağımsız müreffeh Türkiye hedefiyle yarışmalarımızı geniş bir yelpazede düzenlemeye başladık. Bunun yanında o yarışmalarda kurulan takımlarla, dünya markası olacak girişimlerin tohumlarını atmaya başladık. Geçtiğimiz yıl Cumhuriyet'in 100. yılında düzenlediğimiz girişim yarışmamıza büyük bir rağbet ve ilgi olduğunu gördük. TEKNOFEST kuşağı girişimlerini kurmaya başladılar. Yüzlerce genç girişim doğduğunu gördük. Bugün Baykar nasıl insansız hava araçlarında dünyanın en büyük girişimiyse, dünyada da hayatımıza giren en büyük dönüşüm rüzgarı yüksek teknoloji üzerinden geliyorsa ve o yüksek teknolojiyi geliştiren şirketlere de baktığımızda hepsinin kökünde ufak girişimler olduğunu görüyorsak aynen bu dönüşümün ülkemizde de başladığını görüyoruz. TEKNOFEST'te yarışmalara katılıp takım kurup, sonrasında girişimlerini yapan kardeşlerimizin olduğunu görmeye başladık."

"TÜRK SAVUNMA SANAYİİNE BÜYÜK İLGİ VAR"

Öte yandan Baykar'ın çalışmalarına ilişkin bilgi veren Bayraktar, 20 yıllık hedeflerinden biri olan Kızılelma üzerine çalışıldığını, bunun yanında Bayraktar TB3 yeni platformunun kurulduğunu anımsattı.

Bayraktar, uzay alanında da çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Fergani adlı girişimimizi kurduk. Bir anlamda Baykar'ın 10 sene önceki hali gibi düşünün. 70-80 kişilik bir mühendis ekiple şu anda çalışıyor ve uzay alanında alçak yörünge uydu konstelasyonu, takım uydular üretiyor. Bu yıl ilk uydusunu fırlatacak ve bunun yanında yörünge transfer araçları ve fırlatma sistemleri üzerine çalışmaları bir yandan yürütüyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin savunma eserlerinin ilgi gördüğünü anlatan Bayraktar, şöyle konuştu:

"Tüm dünyadan Türkiye'nin savunma eserlerine büyük bir rağbet var. Akıllı mühimmat sistemleri, insansız hava araçları, insansız sistemlerden başlamak üzere çok geniş bir yelpazede tüm ürünlerinin artık dünyada hem tanınırlığı hem de bir anlamda marka değeri var. Bundan 20 sene öncesine döndüğünüzde Türkiye yüzde 85 oranında dışarıya bağımlı bir ülkeydi. Şu an ise çok yüksek bir yerlilik oranıyla SİHA'larımız da bu yüzde 90'ların üzerinde, diğer alanlarda da yüzde 60 ila 70'lerin üzerinde olacak şekilde, neredeyse bize ambargo uygulanan her ürünün öncelikle muadili, sonrasında daha iyisini yapan bir savunma ekosistemi var. "

Haftanın Öne Çıkanları

Sema Silkin Ün'den CHP'lilere 'teğmen yemini' cevabı

2024-09-05 13:58 - Politika

Brent petrolün varil fiyatı 76,33 dolar

2024-09-02 10:27 - Ekonomi

Trabzonspor'dan transfer! İşte yeni golcü

2024-08-31 19:53 - Spor

Oğuz Murat Aci'nin babasından özel bilirkişi raporuna sert tepki

2024-09-04 19:07 - Gündem

İmamoğlu bir kez daha merhum Kadir Topbaş’ın eserini açtı... Yine metro yine AK Parti

2024-09-01 18:42 - Politika

Fatih Tekke'den Trabzonspor açıklaması!

2024-08-31 03:13 - Spor

Kerem Aktürkoğlu resmen Benfica'da! Serbest kalma bedeli dudak uçuklattı

2024-09-03 03:28 - Spor

İmamoğlu 'gezi' rekorunu kırıyor: Ağustosta 1 dünya, 4 şehir turu

2024-08-31 21:13 - Politika

Ahu Tuğba'nın ölümü şüpheli bulundu

2024-09-04 09:58 - Magazin

Meteoroloji'den 7 il için uyarı: Çok kuvvetli geliyor...

2024-09-02 01:08 - Gündem

İlgili Haberler

OPPO Find N5'in Ne Kadar İnce Olacağını Gösteren Görseller

11:33 - Teknoloji

Bitcoin, Bir Kez Daha Rekor Kırdı

11:03 - Teknoloji

Limon ve Portakalın Kokusu Neden Farklı?

10:12 - Teknoloji

Trump'ın Memecoin'i 30 Dakikada Çakıldı: İşte Nedeni

08:38 - Teknoloji

Yüzlerce Xbox Oyunu %90'a Varan Oranda İndirime Girdi!

21:12 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Eyüpsultan’da başıboş sokak köpekleri kediyi böyle parçaladı

11:58 - Gündem

YEKA ihalesi 1,2 milyar dolarlık yatırım getirecek

11:53 - Ekonomi

Dünya Ekonomik Forumu'nun "Davos Zirvesi" başlıyor

11:48 - Ekonomi

Musullu 2025 yılında yüzde 30 büyümeyi hedefliyor

11:43 - Ekonomi

Kalp krizi geçiren Erdoğan Arıkan'ın son durumu hakkında açıklama

11:38 - Spor