?>

Şiddetli kaşıntınız varsa ve bir türlü geçmiyorsa uyuz olabilirsiniz! İşte belirtileri

Özellikle son dönemlerde birçok kişinin şikayetçi olduğu kaşıntı durumu, günden güne daha fazla insanda görünüyor. Bu kaşıntıların çoğunun sebebi ise uyuz olarak biliniyor. İşte uyuz hastalığının belirtileri...

Sağlık - 2 yıl önce

Özellikle son dönemlerde birçok kişinin şikayetçi olduğu kaşıntı durumu, günden güne daha fazla insanda görünüyor. Bu kaşıntıların çoğunun sebebi ise uyuz olarak biliniyor. İşte uyuz hastalığının belirtileri...Abone ol

Koronavirüs aşıları sonrası kaşıntılarının başladığını söyleyen kişiler, bu kaşıntıları aşılara buluyordu. Ancak kişiden kişiye bulaşan bu durumun asıl sebebi uyuz hastalığı. En küçük temasta bile bulaşan uyuz ile ilgili araştırmalar da bu sebeple arttı. İşte uyuz hastalığı ile ilgili bilinmesi gereken tüm konular.

Uyuz belirtileri nelerdir?

Uyuz hastalığının belirtileri arasında sivilce benzeri döküntüler ve yoğun kaşıntı yer alıyor. Gündüz daha hafif olan kaşıntı genellikle gece artar. Hatta uykudan uyandıracak kadar yoğun kaşıntıya rastlanabilir. Aynı zamanda, çocuk ve yaşlılarda kaşıntının daha belirgin olduğu biliniyor.

8 hafta sürebiliyor

Hastalığın kuluçka süresi oldukça uzun olduğundan, kişinin uyuzu nereden kaptığını bulmak bazı durumlarda zor olabilir ve bu süre içerisinde hastalığa yakalanan kişiler yakın temas halinde oldukları başka kişilere uyuzun bulaşmasına sebel olabilir. Kişinin ilk kez uyuza yakalandığı durumlarda, belirtilerin ortaya çıkması 8 hafta kadar sürebilir. Fakat, daha önce uyuz geçirmiş kişilerde belirtiler temastan genellikle 1-4 gün sonra meydana gelir.

Uyuz hastalığı tüm vücutta görülebilir ama en çok el, parmak arası, koltuk altı, dirsek, kasık, meme ucu, cinsel organ, bel bölgesi ve kalça gibi derinin katlandığı bölgelerde daha sık görülür. Çocuklarda ise baş, yüz, boyun, avuç içi ve ayak tabanlarında yayılma görülebilir. Bu bölgelerdeki yayılmaya yetişkinlerde çok sık rastlanmaz.

Bazı durumlarda dişi uyuz akarlarının derinin altına yerleşmesi sonucu burada yaşama ve üreme amacıyla açtıkları tüneller gözlemlenebilir. Bu tüneller, parmak aralarında yoğunlaşır ve 1-10 mm arasında, beyaz-gri renge bürünebilir. Tünelleri her zaman çıplak gözle görmek mümkün olmayabilir. Bu gibi durum da hastalığın diğer bazı döküntülü ve kaşıntılı hastalıklarla karıştırılması ve tanının gecikmesine sebep olabilir. Uyuz döküntülerinin genel anlamda en çok sivilce ve diğer böcek ısırıkları ile karıştırıldığı söyleniyor. Fakat diğer böcek ısırıkları ya da sivilce ve egzama benzeri deri hastalıklarının kişiden kişiye bulaşmayacağı bilinmelidir. 

Uyuz nasıl tedavi edilir?

Uyuz hastalığının tedavisinde öncelikli hedef, kişinin aynı evde yaşadığı kişilerin de tedavi edilmesi ve hastalığı birbirlerine bulaştırmalarının önüne geçilmesidir. Uyuz ilaçla tedavi edilebilen bir hastalıktır fakat tedavi boyunca hijyene mümkün olduğunca dikkat edilmesi de oldukça önemlidir.

Uyuz hastalığının belirtilerinin yaşandığını düşünen herkesin vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurması önerilir. Özellikle uyuz akarıyla ilk defa karşılaşan kişide belirtilerin ortaya çıkması çok uzun süreceğinden, temasta olduğu kişiler için de (aile bireyleri, arkadaşları ya da bir arada çalışılan kişiler) uyuz belirtileri görülüp görülmemesine bakılmaksızın tedaviye bir an önce başlanmalıdır.

Uyuzda kullanılan ilaçlar, çoğunlukla vücutta etkilenen bölgelere topikal olarak uygulanan kremler olarak bilinir. Bu kremler uzman doktorun kullanılmasını önerdiği biçimde ve sürede kullanılmalı, kıyafetler sık sık değiştirilip yüksek sıcaklıklarda (minimum 60 °C) yıkanmalı, ütülenmeli ve aynı evde yaşanan kişilerle bu dönemde ortak eşya kullanımı yapılmamalıdır. Ev hijyenine de dikkat etmek, eşyaları mümkün olduğunca havalandırmak, evi elektrik süpürge ile süpürülmeli ve temiz tutulmak oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra yıkanması mümkün olmayan kıyafet ve eşyaların kapalı bir poşette 3 gün boyunca bekletilmesi önerilir.

Kişinin belirtilerin geçtiğini düşünüp ilacı bırakması da iyileşmeyi geciktiren faktörler arasında bulunuyor. Bununla birlikte belirtilerin 2-4 hafta içinde geçmediği vakalara yeniden tedavi uygulanması gerekebilir. Fakat tedavi öncesi bu belirtilerin vücudun akarlara karşı geliştirdiği alerjiden mi yoksa henüz geçmemiş olan akar istilasından mı kaynaklandığının bilinmesi gerekir.

www.idrak34.com
Haftanın Öne Çıkanları

Misafirler gelir gelmez bu mezelere dalacak! İşte masayı donatan meze tarifleri

2022-08-22 14:53 - Gündem

Mardin'de 19 kişinin öldüğü kaza öncesi kalabalığın neden orada toplandığı ortaya çıktı

2022-08-20 23:07 - Gündem

Dizi gitti dostluk bitti! Sevda Erginci dizi biter bitmez sosyal medyadan partnerini sildi

2022-08-22 11:55 - Gündem

İlteriş Kağan kimdir? İlteriş Kağan mezarı nerde? İlteriş Kağan ve 17 arkadaşının hikayesi...

2022-08-24 17:12 - Gündem

Mehmet Yalçınkaya'nın neden sol eli hep cebinde merak ettiniz mi gerçek hikayesi çok başka

2022-08-17 21:21 - Gündem

Freni patlayan tırın arasına daldığı kalabalığın neden orada toplandığı ortaya çıktı

2022-08-20 20:44 - Gündem

Gri Kurt filminin konusu nedir? Gri Kurt filminin oyuncuları kimlerdir?

2022-08-23 15:10 - Yaşam

Samsung Galaxy A04 Tanıtıldı: İşte Özellikleri ve Fiyatı

2022-08-24 13:18 - Teknoloji

3 yıldır hep yanında! Haluk Levent'in Emine Bulut'un kızıyla olan paylaşımı duygulandırdı

2022-08-19 11:07 - Magazin

Annesine bak kızını al! Demet Özdemir'in annesi güzelliğiyle kızını bile geçti

2022-08-18 13:21 - Magazin

İlgili Haberler

Prof. Dr. Şahiner safra kesesi taşı hakkında uyarıyor: Vakalar arttı

14:52 - Sağlık

7 saniyelik hafıza: Enfeksiyonların beyin sağlığı üzerindeki etkileri

12:37 - Sağlık

Dr. Karan Raj'dan uyarı: Bacak ağrısını hafife almayın!

16:43 - Sağlık

Yeni aile hekimliği yönetmeliğiyle acil servislerdeki yığılma azalacak

16:12 - Sağlık

Kahvaltı saatinizi değiştirin: Ömrünüzü 20 yıl uzatın!

14:32 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kar yağışı hızla geliyor! Meteoroloji'den son dakika uyarısı

07:13 - Gündem

Yılın son faiz kararı bugün açıklanacak

07:07 - Ekonomi

Asgari ücret artışını fırsat bilenler yandı! 'Göz açtırılmayacak'

04:38 - Ekonomi

Kerem Aktürkoğlu'nun mutlu günü! Söz yüzüğü taktı

04:23 - Spor

İETT otobüsüne çarpan otomobildeki yolcu yaşamını yitirdi!

04:18 - Gündem