?>

'Şehir yok eden'e karşı uyarı: 'Savunmasız değiliz' diyerek dört yöntemi açıklad

Uzmanlar, dünyaya doğru gelebilecek olası bir asteroid tehlikesine karşı insanlığın artık böyle bir tehdide yönelik kendini savunabileceği dört yöntemi açıkladı...

Teknoloji - 17 saat önce

Bütün bir şehri yok edebilecek bir asteroidin sekiz yıldan kısa bir süre içinde Dünya'ya çarpma ihtimali çok düşük. Ancak uzmanlar, bu asteroid bize doğru savruluyor olsa bile, insanlığın artık böyle bir tehdide karşı kendini savunabileceğini söylüyor.

NASA Salı günü yaptığı açıklamada, yeni keşfedilen asteroidin 22 Aralık 2032'de Dünya'ya çarpma olasılığının yüzde 3,1'e yükseldiğini ve bunun modern tahminlerde bu kadar büyük bir uzay taşının çarpma olasılığı için en yüksek olasılık olduğunu söyledi.

Avrupa Uzay Ajansı'nın gezegen savunma ofisi başkanı Richard Moissl AFP'ye verdiği demeçte "Panik yapmayın" dedi.

"SAVUNMASIZ DEĞİLİZ"

Sciencealert'in haberine göre, gökbilimciler daha fazla veri topladıkça, doğrudan çarpma olasılığının hızla sıfıra düşmeden önce yükselmesi bekleniyor. Ancak Moissl, olasılığın yüzde 100'e yükselmeye devam etmesi durumunda bile "savunmasız olmadığımızı" vurguladı.

İşte insanlığın 2024 YR4 olarak bilinen asteroidi saptırabileceği veya yok edebileceği yollardan bazıları.

Bütün bir şehri yok edebilecek bir asteroidin sekiz yıldan kısa bir süre içinde Dünya'ya çarpma ihtimali çok düşük. Ancak uzmanlar, bu asteroid bize doğru savruluyor olsa bile, insanlığın artık böyle bir tehdide karşı kendini savunabileceğini söylüyor.

DÜNYA'YA ÇARPMA OLASILIĞI YÜKSELDİ

NASA Salı günü yaptığı açıklamada, yeni keşfedilen asteroidin 22 Aralık 2032'de Dünya'ya çarpma olasılığının yüzde 3,1'e yükseldiğini ve bunun modern tahminlerde bu kadar büyük bir uzay taşının çarpma olasılığı için en yüksek olasılık olduğunu söyledi.

Avrupa Uzay Ajansı'nın gezegen savunma ofisi başkanı Richard Moissl AFP'ye verdiği demeçte "Panik yapmayın" dedi.

Gökbilimciler daha fazla veri topladıkça, doğrudan çarpma olasılığının hızla sıfıra düşmeden önce yükselmesi bekleniyor. Ancak Moissl, olasılığın yüzde 100'e yükselmeye devam etmesi durumunda bile "savunmasız olmadığımızı" vurguladı. İşte insanlığın 2024 YR4 olarak bilinen asteroidi saptırabileceği veya yok edebileceği yollardan bazıları.

1)  BİR UZAY ARACINI ÜZERİNDE PARÇALAMAK

Gerçek bir asteroit üzerinde sadece bir gezegen savunma stratejisi denenmiştir.

2022 yılında NASA'nın Çift Asteroit Yönlendirme Testi (DART) bir uzay aracını kasıtlı olarak 160 metre genişliğindeki Dimorphos asteroidine çarptırarak daha büyük bir uzay kayasının etrafındaki yörüngesini başarıyla değiştirdi.

Dünyadaki Mars'ı görmek için bu şehre akın ediliyor

2)  TRAKTÖR, İYON IŞINLARI, BOYA

Moissl, yerçekimi çekici adı verilen ayrı bir fikrin, asteroitin yakınında uçan büyük bir uzay aracını içerdiğini ve - ona dokunmadan - onu Dünya'dan uzaklaştırmak için yerçekimi çekimini kullandığını söyledi. Moissl, temassız bir başka planın, asteroiti rotasından çıkarmak için "sürekli bir iyon akışı" uygulayacak iticilerle donatılmış bir uzay aracını asteroitin yakınına koyacağını söyledi.

Bilim insanları ayrıca asteroidin bir tarafını sprey boyayla beyaza boyayarak yansıtıcılığını artırmayı ve böylece yavaşça yörüngesini değiştirmesini sağlamayı da düşünmektedir. Bu daha ince stratejiler, asteroide bazı daha ciddi seçeneklerden daha erken ulaşmayı gerektirecektir.

3)  NÜKLEER SEÇENEK

Ya da onu bir nükleer bombayla havaya uçurabiliriz. 1998 yapımı bilimkurgu aksiyon filmi "Armageddon "da tasvir edildiği gibi bir nükleer silahı asteroitin derinliklerine saplamak yerine, yakınlarda bir bombanın patlatılması söz konusu olabilir.

Geçen yıl ABD'li araştırmacılar bu teoriyi laboratuarda misket büyüklüğünde sahte bir asteroit üzerinde test ederek, nükleer bir patlamadan kaynaklanan x-ışınlarının asteroitin yüzeyini buharlaştıracağını ve onu ters yönde fırlatacağını buldular.

Uzaya nükleer bomba göndermenin etik, siyasi ve yasal sorunlarını bir kenara bıraksak bile, bu daha çok dinozorları yok eden asteroit gibi kilometrelerce genişlikteki asteroitler için bir son çare planı olarak görülüyor. Ve yine, nükleer bir patlamanın Dünya'ya doğru savrulan öngörülemeyen parçalar gönderme riski var.

4)  LAZER SİLAHLARI

Daha az tehlikeli ama benzer çizgide bir başka fikir de bir uzay aracından lazer ışınları göndererek bir asteroidin yan tarafını buharlaştırmak ve onu uzağa itmektir.

Betts, laboratuvar deneylerinin bu planın uygulanabilir olduğunu gösterdiğini, ancak incelenen "en iyi tekniklerden" biri olmadığını söyledi.

Evinin kapısının önüne meteor düştü! Sesi ilk kez bu kadar net kaydedildi...

PEKİ YA BAŞARISIZ OLURSAK?

Moissl, gerekirse bu asteroidi saptırmanın "yapılabilir olduğunu, ancak bunun gezegen olarak hareket etme hızımıza bağlı olduğunu" söyledi. Uzmanlar ve uzay ajansları tavsiyelerde bulunacak olsa da, asteroidle nasıl mücadele edileceğine ilişkin karar nihayetinde dünya liderleri tarafından verilecek.

Moissl, her şey başarısız olursa, "gezegen katili" olmayan ve en fazla bir şehri tehdit edebilecek olan asteroidin çarpma bölgesi hakkında iyi bir fikre sahip olacağımızı söyledi.

Bu da çarpışmaya hazırlıklı olmanın, eğer bölgede yerleşim varsa tahliye de dahil olmak üzere, son savunma hattı olacağı anlamına geliyor. "Yedi buçuk yıl hazırlanmak için uzun bir süre" diyen Moissl, asteroidin Dünya'yı ıskalama ihtimalinin yaklaşık yüzde 97 olduğunu bir kez daha vurguladı.

Haftanın Öne Çıkanları

Meta'dan 50 bin kilometrelik deniz altı internet kablosu projesi

2025-02-18 12:38 - Teknoloji

Kocaeli'de zemin etüdü sırasında metan gazı çıktı

2025-02-17 23:13 - Gündem

CHP'deki şaibeli kurultay soruşturmasında CHP'li üye ifade verdi: Para teklif edildi

2025-02-15 00:03 - Politika

Meta da İnsansı Robot Geliştiriyor!

2025-02-15 17:58 - Teknoloji

Ahmet Çakar derbinin hakemini açıkladı!

2025-02-17 00:37 - Spor

Çılgın maçta gol yağmuru! 52 şut atıp 17-0 kazandılar

2025-02-15 23:13 - Spor

Selçuk İnan: Oyuncularımı tebrik ediyorum

2025-02-15 17:18 - Spor

Edin Dzeko'dan Fenerbahçe'ye kötü haber!

2025-02-14 19:23 - Spor

Ankara ve İstanbul'a kar yeniden geliyor

2025-02-15 21:32 - Gündem

MÜSİAD: Çözüm odaklı yaklaşım ve ekonomik kalkınma olmalıdır

2025-02-15 18:28 - Ekonomi

İlgili Haberler

Günde 4-6 Saat Uykunun Yeterli Geldiği Kısa Uyuyan Sendromu

08:08 - Teknoloji

Uzayda Duyulan Tuhaf Ses Neyin Nesi?

23:17 - Teknoloji

Nothing Phone (3a) Serisinin En Merak Edilen Özelliği Ortaya Çıktı

23:13 - Teknoloji

Yapay Zekâ Kullandığı Öne Sürülen Öğrenci Okuldan Atıldı: Şimdi Üniversiteyi Mahkemeye Verdi!

23:08 - Teknoloji

PlayStation Özel Oyunları Neden PC'ye Gelmeye Devam Ediyor?

22:53 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Beylikdüzü'nde kar küreme aracı devrildi

07:12 - Gündem

İstanbul'a yeni kar dalgası geliyor! Okullar için pazartesiye dikkat

06:38 - Gündem

Ankara'da akaryakıt istasyonunda tehlikeli sızıntı

06:28 - Gündem

Emine Erdoğan'dan UNEP'in sıfır atık çağrısına ilişkin paylaşım

03:32 - Gündem

Hacıosmanoğlu'nun açıklamaları sonrası Konyaspor'dan 'Tekrar' talebi!

02:02 - Spor