?>

Savunma, havacılık ve uzay sanayi devleri SAHA EXPO’da buluştu

Ekonomi - 120’den fazla ülkeden bin 478 firmanın katıldığı SAHA EXPO, 25-26 Ekim’de halka açık olacak.

Ekonomi - 3 saat önce

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Bu yılın ilk dokuz ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ihracatımız yüzde 12 artış gösterdi. Dünya’nın en büyük savunma ve havacılık firmaları listesinde yer alan Türk savunma sanayi firmalarının sayısındaki artış bizim için ayrı bir gurur vesilesi. Milli Teknoloji Hamlemizin işaret fişeğini yakan bu güçlü ivmeyi asla kaybetmeyeceğiz.” dedi. 

Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi “SAHA İstanbul” tarafından 22-26 Ekim tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) düzenlenecek SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nın açılışı, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar ile dünyanın önde gelen savunma sanayi şirketleri temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Dünyanın dört bir yanından savunma ekosisteminin tüm paydaşlarının SAHA EXPO’da buluştuğunu kaydeden Kacır, şunları söyledi: 

BİN 400’DEN FAZLA FİRMA: Bu yıl dördüncüsünü düzenlediğimiz fuarda; 90 bin metrekare kapalı alanda bin 400’den fazla firmanın en yeni savunma çözümleri sergilenecek. Bu beş günlük organizasyon boyunca savunma sanayinin küresel ölçekte kalbi İstanbul’da atacak. Geçtiğimiz on yılda küresel savunma sanayi harcamaları 1,75 trilyon dolardan yaklaşık 2,5 trilyon dolara çıktı.

MİLLİ VE ÖZGÜN: Dünyadaki krizlerin ve çatışmaların en yoğun yaşandığı coğrafi hat içinde yer alan bir ülke olarak bu tabloya kayıtsız kalma lüksüne sahip değiliz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde; son 22 yılda ortaya koyulan güçlü siyasi irade ve istikrarlı devlet politikaları, millî ve özgün ürünleri önceleyen uzun dönemli Ar-Ge, yatırım ve tedarik planlamaları ve nitelikli insan kaynağı yatırımları ile savunma sanayimiz büyük bir atılım gerçekleştirdi. 

YERLİLİK: Ürün, sistem ve alt sistem bazlı yerlileşme çalışmalarımız neticesinde yerlilik oranımızı yüzde 20’lerden yüzde 80’lerin üzerine çıkardık. Savunma projelerimizin niteliği ve niceliği muazzam bir gelişim gösterdi. 2002’de sadece 62 savunma projesi yürütülürken, bu sayı 1000’in üzerine çıkmış durumda. Hava platformlarından deniz platformlarına, kara araçlarından uzay sistemlerine pek çok kritik alanda, yerli ve milli teknolojileriyle yeni çağın lider ülkeleri arasında yer alma yolunda hızla ilerliyoruz. 

GÜÇ ÇARPANI: Dünyadaki muadillerine göre kabiliyet avantajı sunmasının yanında rekabetçi maliyetleri açısından da ön plana çıkan savunma sanayimiz, ülkemizin stratejik hamlelerinde güç çarpanı olmaya devam ediyor. Muharebe sahasında kendini ispatlayan ve güvenlik güçlerimizin tecrübeleri doğrultusunda sürekli iyileştirilen savunma ürünlerimizin ihracatı geçtiğimiz yılda 5,5 milyar dolara ulaştı. 

İŞARET FİŞEĞİ: Bu yılın ilk dokuz ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ihracatımız yüzde 12 artış gösterdi. Dünya’nın en büyük savunma ve havacılık firmaları listesinde yer alan Türk savunma sanayi firmalarının sayısındaki artış bizim için ayrı bir gurur vesilesi. Milli Teknoloji Hamlemizin işaret fişeğini yakan bu güçlü ivmeyi asla kaybetmeyeceğiz.

TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE: Güçlü üretim ve teknoloji geliştirme altyapımızı ülkemizin uzun vadeli güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak üzere seferber ettik. Attığımız adımların meyvelerini de almaya başladık. Testleri devam eden KIZILELMA ve ANKA-3 ile ülkemizi daha ileri bir noktaya taşıyoruz. Yerli mühimmatlarımızla görev icra edecek yeni nesil İHA’larımızla tam bağımsız Türkiye yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. 

TÜM DÜNYADA SES GETİRDİ: Yüksek manevra kabiliyeti ve düşük radar izine sahip beşinci nesil savaş uçağımız KAAN bu yıl ilk uçuşlarını gerçekleştirdi. Hem hava-hava hem de hava-kara görevlerinde çok rollü kabiliyetleri ile öne çıkan uçağımız tüm dünyada ses getirdi. Elektronik harp yeteneğine sahip yeni nesil otonom su üstü deniz platformu MARLIN’i de ordumuzun envanterine kazandırdık. Şimdi bu platforma KUZGUN mühimmatımızı entegre ediyoruz. 

ÇALIŞMALAR BAŞARIYLA DEVAM EDİYOR: Kamikaze dronları asimetrik savaş ortamında, düşman savunma hatlarını aşmak ve beklenmedik noktalardan saldırı gerçekleştirmek için son yıllarda etkili bir araç haline geldi. Milli kamikaze dron sistemlerimiz KARGU, ALPAGU ve KARGI farklı ve üstün özellikleriyle ön plana çıkıyor. Bölgesel tehditlere karşı caydırıcı, uzun menzilli hipersonik balistik füze sistemlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalarımız başarıyla devam ediyor. 

ÇELİK KUBBE: Siber güvenlikte değişen dinamikler doğrultusunda kabiliyet havuzumuzu genişletecek projeleri öncelikli olarak değerlendiriyoruz. Farklı irtifa ve menzildeki hava tehditlerine karşı ülkemiz için güvenlik kalkanı vazifesi görecek yapay zeka destekli hava savunma sistemi Çelik Kubbe için düğmeye bastık. 

UZAYDAKİ GÖZÜMÜZ “İMECE”: Dünya; kara, deniz ve hava kuvvetlerinin ardından uzay kuvvetlerinden söz ediyor. Türkiye; uzay bilimi ve teknolojilerindeki nitelikli insan kaynağı, güçlü tasarım ve mühendislik kabiliyetleriyle uzaydaki hak ve menfaatlerini korumaya her zamankinden çok daha hazır konumdadır. “Uzaydaki gözümüz” İMECE ile yer yüzünün her noktasından hiçbir kısıt olmadan yüksek çözünürlüklü görüntü alabiliyoruz.

GÜÇLÜ DESTEK: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, askeri ve siyasi bağımsızlığımızı perçinleyecek inisiyatifleri bugüne kadar nasıl desteklediysek “Türkiye Yüzyılında” da en güçlü şekilde destekleyeceğimizi vurgulamak isterim. Yatırım yeri tahsisinden insan kaynağı desteklerine, altyapıdan finansman imkanlarına pek çok farklı teşvik enstrümanını yatırımcılarımızın hizmetine sunuyoruz. 2002 yılından bugüne savunma sanayinde 883 yatırım teşvik belgesi düzenledik. 128 milyar liranın üzerinde sabit yatırımın önünü açtık.  Dünya’da az sayıda ülkenin sahip olduğu, alanında en gelişmiş test ve üretim merkezlerini ülkemize kazandırdık.

MİLLİ TEKNOLOJİ: Milli araştırma kurumumuz TÜBİTAK aracılığıyla bin 493 savunma sanayi projesine ve 2 bin 233 bilim insanına ve gencimize 38 milyar lira destek sağladık.  Savunma sanayimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştirdik. Milli hava-hava füzeleri GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN, İHA ve insansız deniz aracı platformlarından atılabilecek yeni nesil füze ailesi KUZGUN, milli muharip uçağımız KAAN emniyetli ve yüksek performanslı uçuşu için kritik ana yönetim bilgisayarları ve gerçek zamanlı işletim sistemi. Hepsi TÜBİTAK bünyesinde görev yapan, Milli Teknoloji Hamlemiz için alın ve akıl terini esirgemeyen mühendislerimizin, teknisyenlerimizin eseridir.

Programda, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar da birer konuşma yaptı. 

SAHA EXPO ZİYARETÇİLERİNİ AĞIRLIYOR

SAHA EXPO'ya, 120’den fazla ülkeden 1478 firma, 178 yabancı alım heyeti, 25’i bakan düzeyinde olmak üzere 312 resmi heyet katılıyor. SAHA EXPO’yu 22-24 Ekim tarihlerinde uluslararası düzeyde ve Türkiye’den profesyoneller ziyaret edebilecek, fuar 25-26 Ekim’de ise halka açık olacak.

KACIR’DAN SANAYİ VE TEKNOLOJİ DİPLOMASİSİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi “SAHA İstanbul” tarafından İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen, 120’den fazla ülkeden 1478 firma, 178 yabancı alım heyeti, 25’i bakan düzeyinde olmak üzere 312 resmi heyetin katılım sağladığı SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı kapsamında bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

Bakan Kacır, ilk görüşmesini ikili ilişkilerin her alanda ilerleme kaydettiği, 2011 yılından bugüne ise “stratejik ortaklık” seviyesinde yürütülen Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha ile görüştü. 

Kacır, Irak Sanayi ve Madenler Bakanı Prof.Dr. Halid Battal Necim ile görüşmesinde; KOSGEB’in uygulayıcı kurum olarak belirlendiği Kobiler Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması (YKTK) Anlaşması gibi konular ele alındı. 

Kacır, Avrupa Birliği (AB), Güneydoğu Avrupa İş Birliği Süreci (GDAÜ), Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) ve NATO gibi platformlarda ikili siyasi, diplomatik, askeri ilişkilerin çok katmanlı olarak devam ettiği Romanya’nın Ekonomi, Girişimcilik ve Turizm Bakanı Ştefan Radu Oprea ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede daha önce imzalanan Türkiye-Romanya Ortak Sanayi Çalışma Grubu (OSÇG), Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması (YKTK) Anlaşması ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Desteklenmesine Yönelik Mutabakat Zaptı konuları değerlendirildi.

Kacır, Somali Savunma Bakanı Abdulkadir Mohamed Nur ile görüşmesinde; Uzay Araştırmalarında Kullanılacak Uzay Bilimleri, Teknolojileri ve Uygulamaları Aracılığıyla Dış Uzay ve Yer Sistemlerinin Kullanımı Alanında İşbirliği Anlaşması, Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması, Ayni Hibe Desteği Anlaşması, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti İle Somali Federal Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Kalkınma İş Birliği Anlaşması, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması anlaşması konuları ele alındı. Görüşmede ayrıca, uluslararası finans kuruluşlarının desteği ile başta KOBİ’ler olmak üzere sınai kalkınma alanında da iş birliklerini artırmak, Somali kalkınmasını hızlandırmak gibi konular da gündeme geldi.

Haftanın Öne Çıkanları

Meta'da Yeni Toplu İşten Çıkarma

2024-10-17 09:53 - Teknoloji

Meta, o çalışanlarını işten çıkardı

2024-10-18 07:57 - Ekonomi

Meta, Yeni Bağımsız Yapay Zekâ Aracını Duyurdu

2024-10-19 12:28 - Teknoloji

META'dan yeni skandal: Mustafa Şentop'a sansür!

2024-10-18 22:13 - Gündem

Emtia piyasasında geçen hafta değerli metaller pozitif ayrıştı

2024-10-21 12:07 - Ekonomi

Meta Ünlülerin Sahte Reklamlarını Yüz Tanımayla Engelleyecek

2024-10-22 11:28 - Teknoloji

WhatsApp, Meta AI ile Daha Kişisel Deneyim Sunacak

2024-10-19 23:52 - Teknoloji

Çeltik üretiminde damla sulama, metan gazı salımını ve su sarfiyatını azaltıyor

2024-10-21 16:52 - Teknoloji

Hakkari'de feci kaza: Asansör boşluğuna düşen kadın öldü!

2024-10-19 23:33 - Gündem

Günün önemli şirket haberleri 18/10/2024

2024-10-18 08:28 - Ekonomi

İlgili Haberler

EBRD'den Nakkaş Otoyol Yatırım'a 240 milyon avroluk kredi

21:12 - Ekonomi

Demir yolu araçlarındaki tekerlek ve ray aşınmalarına yerli çözüm

21:08 - Ekonomi

Merkez Bankası'ndan iki depo alım ihalesi

20:53 - Ekonomi

SAHA EXPO'da Türk savunma sanayi şovu!

20:38 - Ekonomi

Denizli’de beyaz altın hasadı başladı

20:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Mersin’de din hizmetlerine yön veren toplantı: İlçe müftüleri Yenişehir’de bir araya geldi

22:28 - Gündem

Süper Lig'deki "19 kulübün 9'u" PFDK'lık oldu

22:22 - Spor

Silahını temizlerken ağabeyini vurdu

22:17 - Gündem

Galatasaray'dan Yunus Akgün kararına tepki

22:13 - Spor

Ampute milli oyuncudan babası hakkında suç duyurusu!

22:08 - Spor