Aralık 2021’de uzaya fırlatılan ve yaz aylarında faaliyetlerine başlayan James Webb Uzay Teleskobu, uzayın derinlikleriyle birlikte kendi yıldız sistemimizden de görüntüler göndermeye devam ediyor. Teleskop, son olarak Satürn’ün en büyük ve sıra dışı görünüme sahip uydusu Titan'ı görüntüledi.
Güneş Sistemi’ndeki en ilgi çekici uydu olan Titan, James Webb’in görüntüsünde de sıra dışı renkleriyle göz aldı. Pek çok kişi tarafından ‘Alternatif gerçeklikteki Dünya’ olarak anılan Titan’ın yeni görüntüsü bu şekildeydi:
James Webb'in gözünden Titan:
Sol: Titan alçak atmosferi ve bulutları (NIRCam), Sağ: Titan atmosferi, yüzeyi ve bulutları (F212N)4 Kasım – 6 Kasım tarihleri arasında Titan’daki bulutların 30 saatlik değişimi (Sol: NIRCam, Sağ: Keck NIRC-2 ekipmanı)Titan, fotoğraflarda da açık bir şekilde görebildiğiniz üzere Dünya benzeri bir yapıya sahip gibi duruyor. Fakat aslında Titan’ın yüzeyinde gördüğümüz ‘su’ ile Dünya’daki su arasında büyük bir fark bulunuyor: Titan’daki bulutlar, denizler, göller ve nehirler, aslında bir su değil. Bunlar, sıvı metan ve etan karışımından oluşuyor.
James Webb, Titan uydusundan önümüzdeki aylarda daha önce hiçbir şekilde ulaşamayacağımız veriler gönderecek. MIRI ekipmanıyla elde edilecek bu verilerin Mayıs-Haziran 2023 döneminde gelmesi bekleniyor. Veriler, Titan’ın atmosferindeki gaz hakkında önemli bilgi sunacak, ayrıca Titan’ın neden böylesine yoğun bir atmosfere sahip olduğu konusunda ipuçları sunacak.
Evrenin ilk galaksilerini bile gözlemleyebilen James Webb, burnumuzun ucundaki Titan'ı neden net gözlemleyemedi?
Sizlerin de gördüğü üzere Titan fotoğrafı pek de net değil. Tamam da milyarlarca ışık yılı uzaklıktaki galaksileri gözlemleyebilen James Webb Uzay Teleskobu, kozmik anlamda burnumuzun ucundaki Titan'ı ya da diğer gezegenleri neden net görüntüleyemiyor? Bu sorunun yanıtını, yine James Webb'in çekmiş olduğu ilk Mars fotoğrafını sunduğumuz içeriğimizde açıklamıştık. Göz atmak için hemen aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.