?>

Sarıyer sahilinde denizanası yoğunluğu

Sabah saatlerinden itibaren Sarıyer sahil bandında yürüyüşe çıkan İstanbullular, çok sayıda denizanasını görünce şaşırdı.

Gündem - 2 yıl önce

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, AA muhabirine, Marmara Denizi'nin Karadeniz'den gelen yoğun ötrofik suların evsel ve endüstriyel kirlilik baskısı altında olduğunu, bunun da bölgede denizanalarının gelişimi için uygun su ortamını sağladığını söyledi.

İklim değişimine bağlı olarak küresel ısınma sebebiyle mevsim normallerinin üstünde bir hava sıcaklığı mevcut olduğunu aktaran Okyar, bu durumun söz konusu organizmaların aşırı artışına neden olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Okyar, kıyısal alanların tahrip edilerek yürüme alanı, park, liman veya yol yapılmasıyla doğal habitatın bozulduğunu anlatarak, bunun denizanaları larvalarının gelişimlerini sürdürebilecekleri ortamlar oluşturduğunu vurguladı.

Sıcaklığın da etkisiyle bu canlıların aşırı artış gösterdiğini belirten Okyar, "Artık ne yazık ki tüm Marmara Denizi için bu denizanası artışları normalleşti. Çünkü denizel ekosistem onların istediği şekle dönüşüyor. Özellikle yoğun insan baskısı altında olan kıyısal alanlar, koy ve körfezlerde bu tarz denizanası artışlarını, küresel ısınma ile daha sık göreceğiz." diye konuştu.

Denizanası artışında çevre ve deniz kirliliğinin de etkili olduğuna dikkati çeken Okyar, şöyle devam etti:

"Marmara Denizi, boğazlarda dahil yoğun evsel ve endüstriyel kirlilik baskısı altında. Bu canlılar üzerinden beslenen uskumru, kolyoz, çaça balığı gibi balıkların yoğun avcılık baskısı altında olması bu canlılarla doğal yollarla mücadele etme imkanımızı azaltıyor. Ayrıca özellikle İstanbul Boğazı girişinde yapılan yoğun endüstriyel balık avcılığı Marmara'da tüm dengelerin değişmesinde önemli rol oynamakta. Bu balıkların avı ile denizanası ile besin yönünden rekabet edecek canlı sayısı azalmakta ve denizanaları, küresel ısınma, habitat tahribatı ve kirlilik gibi faktörlerin etkisiyle sayılarını daha da arttırmaktadırlar."

"Temas halinde ciltte kaşıntı ve yanma meydana geliyor"

Okyar, denizanası artışının önüne geçmek için en kısa zamanda denizdeki kirlilik baskısının azaltılması gerektiğine işaret ederek, "Aynı zamanda kıyısal düzenlemeler konusunda çevresel özellikler dikkate alınarak hareket edilmeli ve aşırı balık avcılığı konusunda, özellikle endüstriyel balık avcılığı konusunda, radikal kararlar alınmalıdır." dedi.

Bu canlıların yakıcı hücreler içerdiklerinden genelde insanlara temas ettiklerinde ciltte kaşıntı ve yanma gibi irritasyon belirtilerine sebep olduklarını anlatan Okyar, "Eğer temas edilen kişi hassas cilde sahipse ve özellikle temas burun, ağız ve göz gibi mukozalara olmuş ise irritasyon belirtileri çok daha şiddetli olur ve kişiye daha kuvvetli ağrı-acı verebilir. Bu kişilerin bölgeyi deniz suyu ile yıkadıktan sonra en yakın sağlık kuruluşuna başvurması önerilir." şeklinde konuştu.

"Temizlenmesini istiyoruz"

Vatandaşlardan Mustafa Kartal da görüntü çok kötü olduğunu anlatarak, "Ben burada çalışıyorum, sabahları yürüyüşe çıkıyorum ama yaklaşık bir haftadır böyle. Daha önce bu kadar yoktu, çoğaldı. Bir önlem alınsa iyi olur. Temizlenmesini istiyoruz." dedi.

Denizanalarının her sene bu manzarayı oluşturduğunu aktaran Miraç Odabaş da "Gemiler balık tutuyorlar, pisliğini, atıyorlar, ondan sonra geliyor buraya birikiyor. Çoluk çocuk buradan geçerken mikrop alıyor hastalanıyorlar." diye konuştu.

Vezir Mavzer de denizanalarının neden sahile vurduğunu bilmediğini dile getirerek, son zamanlarda bu durumun yoğunlaştığını ifade etti.

Haftanın Öne Çıkanları

Canlı maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı Full HD maç izle! 3 Ocak GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE!

2023-01-02 16:29 - Spor

'Dogecoin'in ilhamı olan köpek kansere yakalandı

2022-12-30 16:03 - Teknoloji

Canlı maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı Full HD maç izle! 3 Ocak GÜNÜN MAÇLARI CANLI MAÇ İZLE!

2023-01-03 16:31 - Spor

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş öldürüldü, AKP ve MHP sessiz

2022-12-30 22:39 - Politika

Kadın Düşmanlığıyla Bilinen Andrew Tate Kimdir?

2022-12-30 21:18 - Teknoloji

Oyuncu kalecinin arkasında ise ofsayt olur mu? Kalecinin arkasındaki oyuncu ofsaytı bozar mı? Hangi

2022-12-30 11:23 - Spor

Aslı Sevi kimdir? Aslı Sevi hangi dizilerde oynadı?

2022-12-30 15:22 - Gündem

TikTok, Bir Hesabı 'Sivilceli Yüz' Paylaştı Diye Kapattı

2023-01-03 23:02 - Teknoloji

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş kimdir? Sinan Ateş nasıl öldü?

2022-12-30 15:56 - Politika

Başarılı oyuncu Beril Pozam'ın eski partneri Erdem Kaynarca ile aşk yaşadığı ortaya çıktı

2023-01-02 08:33 - Magazin

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika ekonomi mesajları!

18:47 - Gündem

Narin Güran davasında karar bu gece açıklanacak

18:37 - Gündem

Son Dakika.... Bakan Fidan, ABD'li mevkidaşı ile görüştü: Çok önemli Suriye mesajı

18:32 - Gündem

27 ilde FETÖ operasyonu: 93 şüpheli yakalandı

17:33 - Gündem

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Adıyaman'da kalıcı konut inşaat alanını inceledi

17:27 - Gündem

Günün Manşetleri

Arda Turan 10 gün içinde takımdan ayrılabilir! Yeni durak: Devler Ligi

18:53 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika ekonomi mesajları!

18:47 - Gündem

İmralı'da görüşme sona erdi: DEM Parti'den ilk açıklama!

18:42 - Politika

Dünyaca ünlü marka tarih vererek açıkladı: Doğal sevkiyatı duracak!

18:38 - Ekonomi

Son Dakika.... Bakan Fidan, ABD'li mevkidaşı ile görüştü: Çok önemli Suriye mesajı

18:32 - Gündem