Dünya çapında VR aksesuarlarını kullanan 171 milyon insan bulunuyor. Meta şirketinin Oculus ekipmanı ise bunlardan en popüleri. Ayrıca HTC'nin Android tabanlı sistemler için ürettiği Vive'da bulunuyor.
Yeni bir araştırma VR kullanan kullanıcıların risk altında olduğunu gösterdi. ReasonLabs isimli bir siber güvenlik şirketi Android tabanlı VR cihazlara uzaktan bağlanabilen ve ekranını kaydedebilen yeni bir saldırı türü keşfetti. Big Brother adındaki kötü amaçlı yazılım bir kullanıcının bilgisayarına girdiğinde ve kullanıcı Android telefonunda 'Geliştirici Modu'nu etkinleştirmişse bu yazılımın kurbanı oluyor.
Big Brother kötü amaçlı yazılımı aynı ağda bir VR cihazı tespit eder etmek bir TCP bağlantı noktası açıyor. Daha sonra kullanıcının gözlüğündeki her hareketi kaydetme özelliğine elde ediyor. Cihaz, virüslü bilgisayarla aynı WiFi ağında olduğu her an kayıt yapabiliyor ve başka bir sunucuya bu görüntüyü aktarabiliyor.
Birçok nedenle VR aksesuarları kullanan endüstriler bulunuyor. Sağlık, ordu ve eğitim alanında VR kullanımı oldukça yaygın. Bu uygulamaları yüklemek için 'Geliştirici Modu'nun etkinleştirilmesi gerekiyor. Tüm bireysel kullanıcılar için büyük bir risk oluşturmasa da kötü amaçlı yazılım birçok kişiyi tehdit ediyor.
Günlük sıradan VR kullanıcılarını çok etkilemese de başka bir sunucuya anlık veri aktarımı oldukça fazla veri yiyebiliyor. Kötü amaçlı yazılımı tespit etmenin en kolay yolu bu nedenle ağ trafiğini izlemek. Ayrıca mobil veri kullanırsanız bu kötü amaçlı yazılım paketinizin bitmesine ve yüksek fatura ödemenize neden olabiliyor.
KAYNAK : Haber7www.idrak34.com