?>

Şah damarı tıkanıklığı ölüm riskini artırıyor!

Asya Vasküler Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Hakkı Tankut Akay: Dünyada kardiyovasküler hastalıklarda kalp dışındaki ölümlerden sonra ikinci sırada şah damarı tıkanıklığı yer almakta. Bu hastalıkta ölüm riski oldukça fazla.

Sağlık - 1 yıl önce

Asya Vasküler Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Hakkı Tankut Akay: Dünyada kardiyovasküler hastalıklarda kalp dışındaki ölümlerden sonra ikinci sırada şah damarı tıkanıklığı yer almakta. Bu hastalıkta ölüm riski oldukça fazla.Abone ol

Asya Vasküler Cerrahi Derneği (ASVS) Başkanı Prof. Dr. Hakkı Tankut Akay, dünyada kardiyovasküler hastalıklarda kalp dışındaki ölümlerden sonra ikinci sırada şah damarı tıkanıklığının yer aldığını belirterek, rutin kontrollerin hayat kurtardığını bildirdi.

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Akay, 24. ASVS Kongresi için geldiği Antalya'da, AA muhabirine, şah damarın (karotis) boyun bölgesinin sağından ve solundan beyne oksijen taşıyan iki ana damar olduğunu söyledi.

Türkiye'de şah damarı tıkanıklığının yaygın görüldüğünü aktaran Akay, şunları kaydetti:

"Şah damarı tıkanıklığı son derece önemli bir hastalık. Bu damarın belli bir dereceye kadar daralması ya da tıkanması durumunda inme yani felç karşımıza çıkar. Yaygın kalp ya da bacak damarlarımızı tıkayan her sebep, boyun damarlarımızı da tıkayabilir. Kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, sigara içmek, genetik yatkınlık, beslenme bozuklukları, hareketsiz yaşam tarzı şah damarı tıkanıklığına neden olabiliyor. Bu hastalığın belirtileri göze perde inmesi, görme kaybı, elde, kolda ya da bacakta tutmama, felç olma, uyuşma, karıncalanma, yüz felci, dilimizin bir tarafa doğru çekmesidir."

Ailesinde damar tıkanıklığı olanların dikkatli olmasını isteyen Akay, özellikle 50 yaşından sonra kalp ve damar cerrahına giderek düzenli damar kontrolü yaptırmak gerektiğini ifade etti.

Ultrasonla tarama yaparak, damarda ne kadar darlık olduğunu tespit edebildiklerini aktaran Akay, şöyle konuştu:

"Rutin kontroller çok önemli. MR anjiyo ya da BT anjiyo dediğimiz yöntemlerle darlığın yerini tespit edip, tanısını koyup, tedavisini yapabiliyoruz. Arkasından da tedaviye başlıyoruz. Tedaviyi üç aşamada uygulayabiliyoruz. Tıbbi tedavide, kan basıncının ve kan yağlarının kontrolünün yapılması, yüksek kan şekerinin engellenmesi ve kan sulandırıcı ilaçlar, radyasyon tedavisi. Darlık belli bir dereceye ulaşmışsa da ameliyat ediyoruz. Ameliyat edilemediği durumlarda stent koyuyoruz. Baş boyun kanseri sebebiyle boyunda daha önce geçirilmiş bir cerrahi tedavinin olması ameliyatı zorlaştıracaktır. Bu durumda da stent tedavisi uygun olabilmektedir."

"Yaş arttıkça görülme sıklığı artıyor"

Şah damarı tıkanıklığının toplumda görülme sıklığının yüzde 15 ile 30 oranında değiştiğini dile getiren Akay, yaşlı nüfusun artmasıyla bu hastalığın görülme oranının yükseldiğini bildirdi.

"Yaşlılık hastalığı" olarak da bilindiğini vurgulayan Akay, "50 yaşından sonra sıklık artıyor. 70 yaşından sonra biraz daha, 80 yaşından sonra çok daha fazla artıyor. Yaş arttıkça görülme sıklığı artıyor. Dünyada kardiyovasküler hastalıklarda kalp dışındaki ölümlerden sonra ikinci sırada şah damarı tıkanıklığı yer almakta. Bu hastalıkta ölüm riski oldukça fazla." ifadesini kullandı.

Şah damarı tıkanıklığının tedavisine yönelik Türkiye'de önemli çalışmalar olduğunu aktaran Akay, "Dünyada uygulanan tüm tedaviler ülkemizde de başarılı şekilde yapılıyor. Türkiye, şah damarı tıkanıklığına yönelik tüm tedavileri etkin şekilde uygulanmakta." diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

TikTok'ta göğüs dekoltesi vererek para toplayan 'Laz Kızı' gözaltına alındı

2023-11-27 14:28 - Gündem

Sivasspor - Trabzonspor (CANLI YAYIN)

2023-11-27 19:48 - Spor

CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Kasım GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE!

2023-11-29 16:42 - Spor

Bugün okullar tatil mi? 27 Kasım İstanbul, Bursa, Kocaeli, Sakarya okul var mı, yok mu?

2023-11-27 10:32 - Eğitim

Galatasaray - Alanyaspor maçı (CANLI YAYIN)

2023-11-25 18:28 - Spor

15 günde 45 TL zam geldi: Et fiyatında 'söylenti' oyunu

2023-11-27 10:27 - Ekonomi

SPK'dan 2 hissede 24 kişiye işlem yasağı

2023-12-01 23:58 - Ekonomi

Apandisti patlayan rapçi Eypio, ameliyat oldu

2023-11-25 14:18 - Magazin

File eteğin altına silikonlu iç çamaşırı giyen Hande Ataizi dillere düştü

2023-11-26 09:32 - Magazin

Milyoner'de 100 bin liralık KPSS sorusu! "Çok kolay" diyen herkes yanıldı

2023-11-27 11:37 - Magazin

İlgili Haberler

Prof. Dr. Şahiner safra kesesi taşı hakkında uyarıyor: Vakalar arttı

14:52 - Sağlık

7 saniyelik hafıza: Enfeksiyonların beyin sağlığı üzerindeki etkileri

12:37 - Sağlık

Dr. Karan Raj'dan uyarı: Bacak ağrısını hafife almayın!

16:43 - Sağlık

Yeni aile hekimliği yönetmeliğiyle acil servislerdeki yığılma azalacak

16:12 - Sağlık

Kahvaltı saatinizi değiştirin: Ömrünüzü 20 yıl uzatın!

14:32 - Sağlık

Günün Manşetleri

Emmanuel Boateng resmen Gaziantep FK'da

22:33 - Spor

Beşiktaş: Haklılığımız gasp edilmektedir

22:27 - Spor

Midibüsü mobil kebapçıya çevirdi!

22:23 - Gündem

Şanlıurfa'da 'arazi anlaşmazlığı' kavgası: 1 kişi öldü

22:17 - Gündem

Kar yağışı aniden bastırdı! İki kent beyaza büründü

22:13 - Gündem