?>

Rusya'dan sürpriz Türkiye açıklaması: Diğer ülkeler de katılabilir

Rusya Başbakan Yardımcısı Novak, Türkiye'de kurulması planlanan doğal gaz merkeziyle ilgili çalışmaların sürdüğünü beliterek, "Diğer ihracatçıların da dahil olacağı yeni bir platform oluşturmaktan bahsediyoruz." dedi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rus devlet kanalı Rossiya-24'e verdiği mülakatta, küresel enerji sektöründeki gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu.ÖDEME KONULARINDA ANLAŞMA SAĞLANDI

Petrol sektöründe sigorta ve dost ülkelere ödeme konularını çözüme kavuşturduklarını anlatan Novak, "Bu sayede mayıs-haziran aylarında durum istikrara kavuştu ve üretimimiz ocak-şubat seviyesine döndü. Şirketlerimiz lojistik planlarını yeniden yapılandırdı ve ödeme konularında anlaşma sağladı." diye konuştu.

Novak, Rusya'nın Ural petrolüne yaptığı indirimin zamanla azalacağını beklediklerini dile getirerek "İndirim oranı yılın başında yüksekti sonra yarı yarıya azaldı ve şimdi belirsizlik yüzünden tekrar arttı. Durumun istikrara kavuşacağından eminim." ifadesini kullandı.

Rusya'nın petrolde tavan fiyat uygulamasına katılan ülkelere petrol ve petrol ürünü tedarik etmeyeceğini vurgulayan Novak, "Petrol üretimimizi düşürmeye hazırız. Gelecek yılın başında üretimimizi günlük 500 ila 700 bin varil yani yüzde 5 ila 7 seviyesinde azaltabiliriz. Bu çok önemli bir miktar değil ancak böyle bir risk bulunuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Novak, Şubat 2023'te ilave ambargoların devreye girmesiyle Avrupa'da petrol ürünlerinin fiyatlarında artış yaşanabileceğini söyledi.

DOĞAL GAZ ÜRETİMİNDE DÜŞÜŞ

Novak, Avrupa'nın doğal gazda tavan fiyat uygulamasının mantık dışı olduğunu, bunun Norveç, Cezayir, ABD gibi ülkeleri etkileyeceğini belirterek "Bana öyle geliyor ki Avrupalı ortaklarımız bu tür araçların gazın yeniden dağıtılmasına yol açacağını tam olarak anlamıyorlar. Bu tür kısıtlamalarda kaynak başka pazarlar arar ve Avrupa'daki gaz likiditesi önemli ölçüde azalabilir." ifadesini kullandı.

Rusya'nın doğal gaz üretiminin bu yıl yüzde 18-20 seviyesinde düştüğünü anlatan Novak, "Ancak gaz endüstrimiz bu yıl 671 milyar metreküp gaz üretecek, bu büyük bir hacim. Bu hacmin yaklaşık 470 milyar metreküpü iç pazara tedarik edilmiş olacak." dedi.

Türkiye'de kurulması planlanan doğal gaz merkeziyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Novak şöyle konuştu:DİĞER ÜLKELERDE AKTİF BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYORUZ"Sadece Rus tedarikçilerin değil, diğer ihracatçıların da dahil olacağı yeni bir platform oluşturmaktan bahsediyoruz. Şu anda bu konuda Türk meslektaşlarımız ve projeye katılabilecek diğer potansiyel ülkelerle aktif bir şekilde çalışıyoruz. Avrupa'ya şu anda gaz, güneyden Cezayir, Katar ve Azerbaycan tarafından tedarik edildiğinden prensip olarak sadece Rus tedarikçileri değil, aynı zamanda diğer ihracatçıları da içerecek bir tür merkez oluşturmaktan bahsediyoruz. Sanıyorum 2023'te karar alınacak."

Novak, Türkiye'deki merkezde fiyatların pazar koşullarına göre belirleneceğini vurgulayarak "Hollanda, İngiltere veya diğer ticaret platformlarında fiyatın nasıl oluştuğu net değil. Botların çalıştığı platformlara alternatif, piyasaya göre fiyat oluşturacak bir merkez oluşturmaktan bahsediyoruz." diye konuştu.GAZ MERKEZİ KARARI 2023'TE ALINACAKRusya'dan yapılan açıklamada, "Türkiye'de potansiyel bir doğal gaz merkezi kurulmasına ilişkin karar 2023'te alınacak" denildi.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, "Türkiye'de potansiyel bir doğalgaz merkezi kurulmasına ilişkin karar 2023'te alınacak" dedi.

Novak, "Türkiye'de kurulacak gaz merkezi, gaz fiyatlandırma mekanizması için uygun araçlar sağlayabilir. Gazprom, Türk yetkililerle Türkiye'de gaz merkezi kurma projesi üzerinde aktif bir şekilde çalışıyor" diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Canlı maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı Full HD maç izle! 23 Aralık GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE!

2022-12-23 16:52 - Spor

Kısmetse Olur Tolga ifşa olayı nedir? Tolga Kandemir ifşa mesajları neler? Kısmetse Olur Aşkın Gücü

2022-12-20 22:52 - Spor

Eren Dişli kimdir? Eren Dişli İnstagram hesabı! Eren Dişli kaç yaşında, nereli?

2022-12-22 19:58 - Spor

Bahar Candan'ın çırılçıplak pozları ifşa edildi! Görenler büyük tepki gösterdi

2022-12-20 12:09 - Magazin

Kıvanç Tatlıtuğ'dan 'Kurt Efe'li paylaşım

2022-12-20 16:32 - Gündem

Evlilik bekleniyordu! Zehra Güneş ve sevgilisinden şaşırtan hamle

2022-12-22 17:58 - Spor

Fenerbahçe - İstanbulspor maçı CANLI izle! A Spor Fenerbahçe İstanbulspor maçı canlı yayın! FB maçı

2022-12-20 20:39 - Spor

TRT 1 canlı maç izle! 2022 Dünya Kupası CANLI izle! TRT HD kesintisiz donmadan canlı yayın izle!

2022-12-18 17:13 - Spor

Canlı maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı Full HD maç izle! 21 Aralık GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE!

2022-12-21 16:39 - Spor

Sosyal medyada gündem oldu: Camide düğün yaptılar, pasta kestiler

2022-12-18 16:14 - Gündem

İlgili Haberler

Antalya'daki firmadan deprem bölgesine 4 katlı 36 dairelik ahşap konut

17:18 - Ekonomi

Bankada işlem yapacaklar dikkat: O tarihte tüm bankalar kapalı olacak!

15:48 - Ekonomi

Türkiye'nin temiz enerjisine "yeni YEKA ihalesi" can suyu olacak

15:13 - Ekonomi

Pazarda 30 liraya kadar çıkan sebzeye 3 liraya alıcı bulamayan çiftçi ürününü sürdü

14:38 - Ekonomi

Mersin’de incirin sezonu 80 lirayla kapatması üreticinin yüzünü güldürdü

14:08 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Konyaspor'dan Fatih Serkan Albayrak: Tahmin ettiğimiz gibi oldu!

17:52 - Spor

Eyüspor'dan Kerem Yavaş: Üzgünüz ama oyundan memnunuz

17:48 - Spor

Bakan Kacır: Türk milletinin iradesi sarsılmaz!

17:42 - Teknoloji

Kahramanmaraş'ta renkli görüntüler! Yeşilçam'ın iki klasik filmi bir arada

17:38 - Gündem

Adana Demirspor - Samsunspor! Maçta 2 gol var

17:33 - Spor