?>

Resmen yürürlükte! Artık 50 bin lira cezası var

Ekonomi - Ölçü ve ölçü aletlerinin muayene, tamir ve ayar işlemlerine ilişkin düzenleyici işlemlere aykırı hareket edenlere, 5 bin liradan 50 bin liraya kadar idari para cezası kesilecek. Ceza, Cumhurbaşkanının imzası ile iki katına çıkarılabilecek.

Ekonomi - 2 ay önce

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Ticarette Tağşişin Men'i ve İhracatın Murakabesi ve Korunması Hakkında Kanun'da yapılan değişiklik kapsamında, kanun uyarınca Resmi Gazete'de yayımlanan hizmet, muayene, bakım, takip ve kontrol faaliyetlerine ilişkin düzenleyici işlemlere veya ürün dışı zorunlu standartlara aykırı hareket eden gerçek veya tüzel kişilere, 12 bin 20 liradan 482 bin 204 liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

Düzenleme, 14 Mart'ta yürürlüğe girecek.

TÜBİTAK, öğrenim ve öğrenim sonrasında üstün başarısıyla kendini gösteren gençleri izleyerek onların yetişme ve gelişmelerine yardım etmek amacıyla Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs Kredi Verilmesine İlişkin Kanun hükümlerine tabi olmaksızın burslar verecek.

TÜBİTAK ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun'da yapılan değişiklik çerçevesinde, Yönetim Kurulu, TÜBİTAK ile diğer kamu kurum ve kuruluşları, gerçek ve tüzel kişiler arasında çıkan ihtilafların hukuki anlaşma veya sözleşme değişikliğiyle neticelendirilmesinde karar vermeye devam edecek ancak Kanun'da yer alan tutarlar değişecek.

Yönetim Kurulu, tutarı 250 bin liraya kadar olmak üzere, maddi veya hukuki nedenlerle kovuşturulmasında, yüksek mahkeme ve mercilerde incelenmesini istemekte yarar bulunmayan açılacak veya açılmış olan dava, icra ve benzeri takiplerden vazgeçmeye, bir hakkın tanınmasına, menfaatin terkinine, uygun ödemeye karar vermeye yetkili olacak. Bu tutar, her yıl yeniden değerleme oranında ve takvim yılı başından geçerli olmak üzere artırılacak.

TÜBİTAK'a yapılacak her türlü yardım, bağış ve vasiyet, kurum dışına verilecek hizmetler karşılığında alınacak olan paralardan kurumun gelirlerine eklenen kısım, yayım ve diğer faaliyet gelirleri, gelir ve kurumlar vergileri ile bu vergiler yerine geçecek diğer vergilerden, kurumun her türlü tesis, bina ve arazisi, bina ve arazi vergilerinden muaf olacak.

Kanun'daki "Bilim Kurulu" ibaresi "Yönetim Kurulu" şeklinde değiştirildi. Buna göre, proje teşvik ikramiyesi ödemeleri, bir kişinin aynı anda birden fazla projede yürütücü olarak görevli olması durumunda en fazla iki, araştırmacı ve diğer personel olması durumunda ise en fazla 4 proje için yapılacak ve buna ilişkin esas ve usuller Yönetim Kurulunca belirlenecek.

Diğer kanunlardaki düzenleme ve kısıtlamalara tabi olunmaksızın, toplu iş sözleşmesi kapsamında bulunanlar dışındaki TÜBİTAK personeline ödenecek aylık net ücret, toplu iş sözleşmesi kapsamındaki personele ödenen ve Yönetim Kurulu tarafından referans olarak belirlenen göreve karşılık gelen pozisyona yapılan ödemelerin iki katını, kurumda görevlendirilen kişilere yapılacak aylık net ödeme ise toplu iş sözleşmesi kapsamındaki personele ödenen ve Yönetim Kurulunca referans olarak belirlenen göreve karşılık gelen pozisyona yapılan ödemeleri geçmemek üzere Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek.

TÜBİTAK'ta görevlendirilecek hakem, izleyici, panelist, kurul ve komite üyeleri ile benzeri kişilere yapılacak net ödeme tutarları, belirlenen sınırlar dahilinde ve 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin ilgili maddesi hariç olmak üzere, diğer kanunlardaki düzenleme ve kısıtlamalara tabi olmaksızın Yönetim Kurulunca belirlenecek ve doğrudan ilgililerine ödenecek. Yönetim Kurulu, bu hüküm uyarınca yapılacak ödemelere ilişkin usul ve esasları belirlemeye, ücretin bir kısmını performansa bağlamaya yetkili olacak.

Söz konusu düzenlemeler, 5 Haziran'da yürürlüğe girecek.

Ölçüler ve Ayar Kanunu'nda yapılan değişiklik de yürürlüğe girdi. Bu kapsamda, Kanun'un "İdari cezalar" başlığı altındaki fiiller haricinde, ölçü ve ölçü aletlerinin muayene, tamir ve ayar işlemlerine ilişkin olarak Kanun'a dayanılarak çıkarılan düzenleyici işlemlere aykırı hareket edenlere, 5 bin liradan 50 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.

KOSGEB'e ilişkin hükümler

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Teşvik ve Muafiyetleri Kanunu'nda da değişikliğe gidildi. Buna göre Başkanlık bütçesinin gelirleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının bütçesine konulacak ödenekler, Kamu İktisadi Teşebbüsleri hakkında ilgili mevzuata tabi teşekkül, müessese ve bağlı ortaklıkların yıllık ve kurumlar vergisi matrahına esas karlarının binde 1'i nispetinde ödeyecekleri aidatlar, sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası kamu kurum ve kuruluşlarına ait bankaların kurumlar vergisine matrah olan yıllık karlarının yüzde 2'si nispetinde ödeyecekleri aidatlar, dış kaynaklardan sağlanan krediler, Başkanlığa yapılacak bağış ve yardımlar ile Başkanlığın sahip olduğu mal ve haklardan kaynaklanan sair gelirler ve faaliyet gelirlerinden oluşacak.

Başkanlığın gelirleri arasındaki Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonunun (TESK) yıllık safi gelirinin yüzde 2'si, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) yıllık safi gelirinin yüzde 2'si nispetinde ödeyeceği aidatları, Cumhurbaşkanınca iki katına kadar artırabilecek.

Düzenleme, 4 Haziran'da yürürlüğe girecek.

Başkanlık, işletmelere ve girişimcilere yönelik belirlenen destek politikalarının tasarım süreçlerinde faydalanılmak ve sunulan hizmetlerin hızlı, kaliteli, basitleştirilmiş ve düşük maliyetli şekilde yerine getirilmesini sağlamak üzere kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerden işletme ve girişimcilere ait Başkanlığın görev alanına giren konular kapsamındaki bilgi ve verileri ilgili mevzuat çerçevesinde almaya ve analiz etmeye, raporlamaya, gerçek ve tüzel kişilerle paylaşmaya yetkili olacak.

Söz konusu düzenleme, 9 Ağustos 2024'ten itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Haftanın Öne Çıkanları

ChatGPT'yi Safari'de Varsayılan Arama Motoru Yapabilirsiniz

2025-02-25 11:17 - Teknoloji

ChatGPT'nin Yeni Yapay Zekâ Aracı "Operator" Daha Fazla Ülkeye Açıldı!

2025-02-21 22:47 - Teknoloji

Galatasaray, Abdülkerim Bardakcı ile yeni sözleşme imzaladı

2025-02-22 21:48 - Spor

Google ve Meta uyardı! Avrupa'daki yapay zeka gelişimi sınırı aştı...

2025-02-21 18:58 - Teknoloji

Konyaspor, 10 kişilik Sivassspor'a diş geçiremedi

2025-02-22 19:12 - Spor

Müjde Ar ve eşi trafik kazası geçirdi

2025-02-25 12:53 - Magazin

İmamoğlu'nun diplomasındaki usulsüz "yatay geçiş" bilmecesi!

2025-02-23 00:22 - Gündem

İstanbul Üniversitesi’ne 'İmamoğlu’nun diplomasını iptal edin' yazısı gönderildi mi?

2025-02-26 10:58 - Gündem

Kerem ve Orkun geceye damga vurdu! Benfica rahat kazandı

2025-02-22 23:37 - Spor

MHP'den kısmi af çıkışı! Feti Yıldız duyurdu kimleri kapsayacak?

2025-02-24 09:23 - Gündem

İlgili Haberler

Dünya Bankası'ndan altında bu yıl yeni rekor beklentisi

23:17 - Ekonomi

Eleman yetişmediği için ayakkabıcılık mesleği ölüyor

21:33 - Ekonomi

Bakan Şimşek açıkladı! O verginin süresi uzatıldı

18:08 - Ekonomi

İDDEF’in 2025 yurtdışı vacip kurban ücretleri belli oldu

17:28 - Ekonomi

Tarımda AR-GE Destek Programı kapsamında mayısta 20. proje çağrısına çıkılacak

17:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

2042'ye kadar ehliyetine el konmuştu: Son yaptığı "yok artık" dedirtti!

00:52 - Gündem

Türk devlerine müjde! İngiliz ekibi küme düştü: Sözleşmedeki madde devreye girdi

00:48 - Spor

Arsenal'a İngiltere'de PSG darbesi

00:22 - Spor

Fenerbahçe Beko EuroLeague'de Final-Four'da!

00:08 - Spor

Kilis’te acı olay: Hamile eşinin ölümüne neden oldu!

23:52 - Gündem