?>

Renk Değiştiren Hayvan, Hangi Renk Olacağını Nasıl Biliyor?

Hayvanlar aleminden ahtapot, bukalemun, pisi balığı ve kalamar gibi bazı hayvanlar nasıl oluyor da ne zaman ve hangi rengi alacaklarını "biliyorlar"?

Teknoloji - 8 ay önce

Doğada karşılaşabileceğimiz en şaşırtıcı ve ilginç uyum mekanizmalarından biri olan bu özelliğin ardında, onların gördüğümüzden daha fazlasını içeren fiziksel nitelikleri yatıyor.

Avcılardan saklanmak, avlarını etkilemek veya çevresel koşullara uyum sağlamak için kullanılan bu yetenek, biraz karmaşık olduğu gibi her hayvana göre de değişiklik gösterebiliyor.

Bu hayvanların derilerinde, çeşitli renk pigmentlerini içeren özel hücreler bulunuyor.

Yengeç Örümcek .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Bunlar "kromatofor" adı verilen hücreler. Kromatoforlar içindeki pigmentler, ışığın yansıtılmasına bağlı olarak renk değişikliği sağlıyor. Bir hayvanın derisi; stres, ışık koşulları, çevresel sıcaklık gibi etkenlere tepki olarak bu pigment hücrelerini genişletip daraltabiliyor.

Renk değişikliği yalnızca kromatoforlarla da sınırlı değil. Derin katmanlardaki "iridoforlar" ve "lökoforlar" adı verilen diğer hücreler, ışığı yansıtarak farklı renk efektleri yaratıyor. İridoforlar, özellikle metalik ve parlak renklerin oluşumunda etkili.

Yeşil Ağaç Kurbağası .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Renk değişikliği aynı zamanda hormonal ve sinirsel sinyallerle de kontrol ediliyor. Bu sinyaller, hayvanın hissettiği duygusal duruma veya dış çevresel etkilere göre de değişiyor.

Renk değiştirme ustası: bukalemun

Bukalemunlar, renk değiştiren hayvanlar arasında belki de en ünlüsü ve bu konuda gerçekten de hayranlık uyandıran bir yeteneğe sahipler. Onların bu özel yeteneği, doğa gözlemcileri ve bilim insanları için daima ilgi odağı oldu. Peki, bu renkli yaratıklar çevrelerine nasıl bu kadar ustaca uyum sağlıyorlar?

Bukalemunlar, çevresel değişikliklere ve duygusal durumlara tepki olarak renklerini değiştiriyor. Örneğin, bir diğer erkek bukalemunla karşılaştığında veya bir avcı tarafından tehdit edildiğinde renkleri aniden değişebilir. Aslında hem savunma hem de iletişim amaçlı bir strateji.

Kromatoforların ötesine de sahipler.

Bukalemunların derileri altında, iridoforun yanı sıra yansıtıcı guanin kristalleri içeren özel hücreler bulunuyor. Kristaller, ışığı yansıtarak çarpıcı renk değişikliklerine olanak sağlıyor. Farklı duygusal veya çevresel tetikleyicilere bağlı olarak bu kristallerin yapıları değişirken bukalemunun renkleri de dinamik bir şekilde değişiyor.

Bukalemunlar, yaşam alanlarına göre de renklerini optimize edebiliyor. Ormanlık bir alanda yaşayan bir bukalemun, yeşil tonlarını daha sık kullanırken çöl gibi daha açık renkli ortamlarda yaşayan türler, sarı ve kahverengi tonlarına bürünüyor.

Renk değiştirme yeteneklerini sadece kamuflaj için değil aynı zamanda sosyal iletişim için de kullanıyorlar. Üreme dönemlerinde erkekler, dişileri etkilemek için daha parlak ve çekici renklere bürünüyor. Bu, dişinin dikkatini çekme ve onu etkileme şansını artırıyor.

Renk değiştirme deyince ahtapotları da unutmayalım.

Ahtapotların derisinde, bukalemunlarda olduğu gibi kromatofor adı verilen pigment hücreleri bulunuyor. Ancak ahtapotlardaki kromatoforlar, kaslarla çevrili ve bu kaslar, sinir sinyalleriyle kontrol ediliyor. Ahtapot bir tehdit algıladığında, beyin hızla sinyaller gönderiyor ve bu sinyaller kasları harekete geçiriyor. Kaslar kasıldıkça da kromatoforlar genişliyor ve derinin rengi değişiyor.

Ahtapotlar sadece renk değiştirmekle kalmıyor, doku ve şekillerini de değiştirebiliyor. Bir kaya parçası gibi görünmek için derilerini pürüzlendirebiliyor veya bir yılan balığı taklidi yaparak düşmanlarını yanıltabiliyor. Bu yetenekleri de onları denizlerin en ustaca kamuflaj yapan hayvanlar hâline getiriyor.

Pisi Balığı .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Doğadaki bu tarz mucizelere bakınca hem evrimsel biyoloji hakkında çok fazla şey öğreniyoruz hem de hayvanların karmaşık yaşam ağının ne kadar önemli bir parçası olduğunu. Bu sayede belki de kendi hayatımızda uyum sağlama şeklimizi yeniden düşünebiliriz.

Kaynaklar: Science News, National Geographic, Discover Wild Life, Animal Fan Facts, World Atlas

Hayvanlar âlemiden diğer içeriklerimiz:

Haftanın Öne Çıkanları

Borsacı Ferhan Kaya ve birlikte hareket ettiği söylenen 3 kişi tutuklandı

2024-04-29 18:58 - Ekonomi

CHP'li başkan adayı ölü bulundu! Başından vurmuşlar...

2024-04-30 12:13 - Gündem

Dilan Polat kızı ile ilgili talebine jandarma izin vermedi, duruşma boyu ağladı

2024-04-25 16:52 - Magazin

Yıldız Tilbe'den görenlere ne gerek vardı dedirten dişsiz paylaşım

2024-04-27 11:37 - Magazin

Safiye Soyman’ın hayat arkadaşı Faik Öztürk felç geçirdi

2024-04-25 13:17 - Magazin

Fenerbahçe - Beşiktaş maçı (CANLI YAYIN)

2024-04-27 18:18 - Spor

Xiaomi SU7 küresel pazara geliyor! CEO tarih verdi

2024-04-25 22:07 - Teknoloji

ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Eadeh'tan F-16'lar için flaş açıklama

2024-04-26 21:58 - Gündem

Kuşadası-Manisa etabını Van den Broek kazandı

2024-04-26 19:47 - Spor

Trabzonspor - Gaziantep FK / Canlı yayın

2024-04-28 18:28 - Spor

İlgili Haberler

Tarih verdiler: 51 Bölge'nin gizli sırlarını açıklayacaklar! Orada dünya dışı şeyler var!

11:02 - Teknoloji

Eski İnsanlar Rüzgâr ve Güneşin Gücünü Nasıl Kullandılar?

10:08 - Teknoloji

Tuvaletler Neden Genellikle Beyazdır?

08:07 - Teknoloji

Astronotların Oksijen Tankları Kaç Saatlik Oksijen Depolar?

22:38 - Teknoloji

Gökyüzünde Çıplak Gözle Görebileceğiniz En Uzak Yer Neresi?

22:08 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Son Dakika: Bakan Güler'den Suriye açıklaması

12:03 - Politika

Almanya'dan terör örgütü YPG'ye açık destek: Mücadelenin sembolü oldular!

11:58 - Politika

Son dakika: Fuat Oktay'dan son dakika açıklamaları

11:52 - Politika

Bu yıl 4 bin 579 gemi denetlendi

11:48 - Ekonomi

Resmen açıklandı: TOKİ'den 13 bin TL taksitle 2+1 daire imkanı!

11:37 - Ekonomi