?>

Psikolojik Bozukluklar Bulaşıcı Olabilir mi?

Psikolojik bozukluğa sahip biriyle konuşurken "ya ben de böyle olursam ya ben de kafayı yersem" düşüncesi, aklınızdan geçmiş olabilir. Gözlemleriniz, duyduklarınız bu iddianızı da desteklemiş olabilir. Fakat gerçekte bu durum böyle midir?

Teknoloji - 2 yıl önce

Çok sevdiğiniz bir kişide şizofreni gibi bir psikolojik bozukluğun oluştuğunu düşünün. Böyle bir durumda ona yardım etmek istersiniz, bu yüzden size yaşadıklarını anlatmasını istersiniz. O da başta korkup kaçacağınızı düşünse de sonra size güvenip anlatmaya başlar. Fakat onun hezeyanlarını dinledikçe bir süre sonra gerçekten korkmaya başlarsınız ve "acaba bana da mı bulaşıyor ben de mi 'delirmeye' başlıyorum" diye düşünürsünüz. 

Tabii ki bu bahsedilen durum herkes için geçerli değil fakat herkesin başına gelebilecek durum ve bu konu hakkında aydınlatılması gereken çok fazla mit var. Psikoloji ve psikiyatri bilimleri uzun yıllardır her bir bozukluk için bozukluğun oluşma nedenleri üzerinde incelemelerde bulunuyorlar. Her bir bozukluğun kendine has dinamikleri bulunuyor ve hiçbir bozukluk zannedildiği gibi tek bir nedenden dolayı oluşmuyor. 

Bozuklukların tek bir nedeni yok!

Sosyal bilimlerin konusu çoğu zaman insan ve onun davranışlarıdır. Etik açıdan bir insanı fare gibi laboratuvara koyup inceleyemeceğiniz için insan üzerinden 'neden-sonuç' içeren araştırmalar yapmak zordur. Daha çok betimsel yani ilişkisel araştırmalar yapabilirsiniz. Yani "bunun nedeni budur demek" yerine bununla şunun arasında şöyle bir ilişki olabilir dersiniz. "Peki bunun ne önemi var?" derseniz eğer, aslında çok önemi var. 

Yaptığınız bir araştırmada insan üzerindeki bütün değişkenleri kontrol edemezsiniz. Tüm değişkenleri kontrol ettiğinizi düşünseniz bile deneye katılan kişi deneyden sıkılabilir, soruların cevaplarını ezberleyebilir. Yani demek istediğim, psikolojik bozukluklarda da aynı şey geçerli. Bozukluğu araştırırken beyindeki bir nörotransmitterin eksikliğinden mi kaynaklanıyor yoksa beyindeki gri maddenin azlığından mı kaynaklanıyor ya da bunlar bir sonuç mu, genetik faktörler mi etkli, çevresel faktörler mi etkili bunu çoğu zaman bilemiyorsunuz. O yüzden sadece ihtimallerden bahsedebilirsiniz. 

Korkmayın, ailenizde var diye sizde de olmak zorunda değil!

Kalıtımla psikolojik bozuklukların ne kadar aktarıldığına dair araştırmalar çok uzun yıllardır yapılıyor. Bu çalışmalar o kadar ciddi ki aileler üzerinde, ikizler üzerinde (tek yumurta ikizleri, çift yumurta ikizleri), evlat edinilmiş çocuklar üzerinde 40 yılı aşan çalışmalar bile yapılıyor. Şizofreni gibi bazı hastalıkların genetik geçişli olabileceği düşünülüyor. Fakat genetik olarak bir hastalığa yatkın olsanız dahi bulunduğunuz olumlu çevresel şartlar sonucunda hiç ortaya çıkmayabilir. 

Beyinde gerçekleşen işlevsel bozukluklardan dolayı oluşan hastalıklar da var.

Beyin görüntüleme çalışmaları, teknolojinin gelişmesiyle birlikte ilerledi. Manyetik Rezonans (MR), Difüzyon Tensor Görüntüleme(DTI), Pozitron emisyon tomografi (PET) gibi görüntüleme teknikleri beyinde gerçekleşmiş olan ve psikolojik bozukluğa yol açabilecek yapısal ve işlevsel bozukluklar hakkında bilgi veriyor.

Fakat burada asıl önemli olan, "beyinde değişimler olduğu için mi bu bozuklukların yaşandığı yoksa bu bozukluklar zaten var olduğu için mi beyindeki bu değişimler yaşandı?" sorusunun cevabıdır. Bu sorunun cevabı, gelinen aşamada henüz bilinemiyor. Aynı şey beyindeki dopamin, glutamat, serotonin, GABA gibi nörotransmitterler için de geçerli. Örneğin depresyon gibi bozukluklarda hastanın serotonin seviyesinin düşük olduğu bilinir ve verilen antidepresanlarla bunun seviyesi artırılmaya çalışılır ve bu, danışana iyi gelir. Fakat bozukluğun tek nedeni serotonin düşüklüğü müdür, yoksa o bir sonuç mudur?

Haftanın Öne Çıkanları

Müstehcen görüntüleri ifşa olan Kısmetse Olur Cansel, hukuki süreç başlattı

2023-01-07 18:02 - Magazin

Citroen C4X Türkiye'de: İşte Fiyatı ve Özellikleri

2023-01-10 14:39 - Teknoloji

Bugün kimin maçı var 8 Ocak 2023? Bugün hangi maçlar var? Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda?

2023-01-08 09:39 - Spor

FB-GS CANLI yayın maç izle! (İLK YARI İZLE) Fenerbahçe - Galatasaray maçı şifresiz izleme linki var

2023-01-08 20:01 - Spor

Bodrum'da acı kaza: Otomobilin çarptığı at öldü

2023-01-08 07:02 - Gündem

Duygu Sarışın'la ayrılan Çağatay Ulusoy, ünlü oyuncuyla sarmaş dolaş eğlendi

2023-01-11 22:56 - Magazin

Son Dakika: Sinan Ateş cinayetinde 3 tutuklama daha! Aralarında azmettirici Doğukan Çep de var

2023-01-07 20:02 - Gündem

Melankolik bir polisiye: ‘Solgun Mavi Gözler’

2023-01-07 18:03 - Yaşam

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kumluca'da: Sayın Putin'e 'beni mahcup etme' dedim

2023-01-07 17:39 - Politika

6'lı masadan Fatih Portakal'a cevap: Safsatadan ibaret

2023-01-07 16:33 - Politika

İlgili Haberler

Killifish'ler Kuyruklarından Nasıl Nefes Alabiliyor?

10:08 - Teknoloji

Nosebo Etkisi Düşüncelerimizi Nasıl Etkiler?

08:08 - Teknoloji

Netflix, FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nın Yayın Haklarını Aldı

00:27 - Teknoloji

Google’dan Arama Sonuçlarını Değiştirecek Yeni "Yapay Zekâ Modu" Geliyor

00:03 - Teknoloji

NVIDIA'nın Run:ai Satın Alımında Avrupa Birliği'nden Onay Geldi

23:23 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Kenan Evren'in kimliksizleştirdiği Suriye'deki Türklerden 'vatandaşlık' isteği

10:23 - Gündem

Sıfırın altında 23,3 dereceyle Türkiye'nin en soğuk ili!

10:17 - Gündem

IMF'den Ukrayna'ya 1,1 milyar dolarlık ödemeye onay

10:13 - Ekonomi

DEM Partili belediyeden SMS ile işçi kıyımı! 204 kişi soba başında hak arıyorlar

10:08 - Gündem

Ankaragücü'nde fatura Kenan Koçak'a kesildi

09:58 - Spor