4416 kadın ve 4018 erkeğin katıldığı araştırma, 1957’de lise mezuniyet yıllarındaki fotoğraflara göre yapılıyor ve 2000’li yıllardaki mutluluk ele alınıyor.
Öz güven, olumlu öz saygı ve eylemlilik duygularına odaklanan araştırmadan ortaya çıkan sonuçlar, şaşırtmasa da yine de bazı insanların nasıl daha mutlu olduğuna ışık tutuyor.
Yüz güzelliği de psikolojik iyi oluş üzerinde önemli bir etkiye sahip.
Güzel kabul edilen bir yüze sahip olmak, kişinin öz güvenini arttırarak sosyal etkileşimlerde daha rahat olmasını sağlıyor. Bu sayede de kendini daha iyi hissederek genel yaşam kalitesini yükseltmiş oluyor.
Güzel yüz hatlarına sahip bireyler, daha pozitif geri bildirimler alarak bu durumu, psikolojilerine olumlu şekilde de yansıtıyor.
Güzellik priminden faydalanıyorlar.
Güzel olan kişiler, sosyal hayatta olduğu gibi iş hayatında da avantajlı durumda. Güzellik primi sayesinde terfi ederek daha fazla para kazanma eğiliminde oluyorlar. Başka bir araştırma ise artan güvenin güzellik primine yüzde 20 katkı sağladığını gösteriyor.
Psikolojik iyi oluşun cilt sağlığı üzerinde de doğrudan etkileri var.
Güzellik ve psikoloji üzerine yapılan başka araştırmalar, stres ve anksiyete gibi olumsuz duyguların ciltte akne, kızarıklık ve diğer cilt problemlerine yol açabildiğini de gösteriyor. Bu tür cilt problemleri de kişinin yüz güzelliğini olumsuz etkilerken psikolojik sağlığını da kötüleştiriyor.
Fiziksel çekicilik eksikliği ise bazılarında psikolojik sorunlara yol açabiliyor.
Bu kişiler, toplum tarafından daha az kabul gördükleri için öz güven eksikliği ve sosyal anksiyete yaşayabiliyor. Ancak araştırma sonuçları, psikolojik destek ve sosyal farkındalık arttıkça bu olumsuz etkilerin azaltılabileceğini de gösteriyor.
İyi bir psikolojinin yüz güzelliğini de arttırmakla kalmayacağını öz güveni de yerine getireceğini düşününce sadece fiziksel görünümümüze özen göstermeyip psikolojik sağlığımıza da dikkat etmemiz gerekiyor.
Güzel bir gülümseme hem kendimize hem de çevremize verebileceğimiz en güzel hediye.
Kaynaklar: Springer Link, Research Gate, Psychology Today, MediumBu içeriklerimize de göz atmak ister misiniz?: