?>

Prof. Dr. Naci Görür'den merak edilen soruya yanıt: Bölgede nerelerde yeni deprem riski var?

Hatay'da 3 dakika arayla 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Deprem sonucu kentteki bazı hasarlı binalar yıkıldı. Son bilgilere göre depremde can kaybı 6'ya yükseldi. Yaralı sayısı ise 294 oldu. Jeolog Prof. Dr. Naci Görür canlı yayında, Bölgede yeni depremler be

Gündem - 2 yıl önce

Kahramanmaraş depremlerinde en çok hasar alan kentlerden biri Hatay'dı. Kent bir önceki depremin yaralarını sarmaya çalışırken dün akşam saatlerinde yeniden sarsıldı. Prof. Dr. Naci Görür, Hatay'daki 6,4 büyüklüğündeki depremin ardından NTV canlı yayınına katılarak soruları yanıtladı. 

Prof. Dr. Naci Görür'ün açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Bir yerde deprem olduğu zaman açığa çıkan enerjinin bir kısmı da o fayın uzanımına göre örneğin kuzey güney uzanıyorsa bir kısmı kuzeyine bir kısmı güneyine enerji transfer edilir. Yani tümüyle enerji boşalıp atmosfere dağılmaz. Bir kısmı iki uca doğru transfer edilir.

Kahramanmaraş depremleri olduğunda dedik ki güneyde Adana havzasına ve Hatay yöresine dikkat etmek gerekiyor. Oralarda da kırılmamış faylara enerji transferi olacağı için kırılıp deprem üretebilirler. Şimdi Hatay'da bu deprem oldu. 6,4 küçük değil. Daha Türkiye sınırları içerisinde Ölüdeniz fayında yani Maraş'tan Hatay'a kadar olan kısımda büyük bir deprem beklemiyoruz. Belki Türkiye sınırları dışarısında olursa o da bizi şu an pek ilgilendirmiyor.

Adana'da biraz dikkatli olmak gerekiyor. Orayı bekliyoruz çünkü orada Doğu Anadolu fayının kolları var. Oraya enerji transfer edilmiş olabilir, onlardan biri tetiklenmiş olabilir ve deprem üretebilir. Adana'da dikkatli olmak lazım.

Bir bu Maraş depremleri özellikle Malatya civarlarında Sürgü fayı kırılınca 7.6, belki Malatya fayı batısında, kuzeyinde Ovacık fayı ve daha doğuya doğru gidince Karakoçan fayında da biraz enerji transferi olmuş olabilir. Oralara da dikkat edilmesi lazım. Hem halk bilsin, hem yerel yönetimler bilsin yani bir bakıma teyakkuzda olmak bakımından.

DEPREMLER OLDUĞU ZAMAN...

İki büyük deprem bölgedeki fay sistemlerini zorladı. Bölge hareketli bu zaman içerisinde durulacaktır. Burada halkı rahatlatacak bir şey söyleyeyim. Adana'da belirli bir deprem olduktan sonra, olma ihtimali var. Kıbrıs'ta da var. Adana veya Kıbrıs'ta bizim beklediğimiz depremler olduğu zaman. Bir de Bingöl Karlıova'yla Göynük arasında depremler olduğu zaman Doğu Anadolu büyük ölçüde enerjisini bitirmiş olacak. Dolayısıyla Doğu Anadolu fayının etrafında olan bütün kentler büyük bir depremle karşı karşıya kalmayacak.

Diyelim ki Erzincan ile Bingöl arasındaki Yedisu fayı depremi üretip İstanbul depremi de olup biterse uzun zaman boyunca Kuzey Anadolu fayı boyunca da büyük depremler olmayacak. Yani Türkiye bu iki kuşakta depremsiz uzun yıllara girecek. Böylece depreme dayanıklı kentler inşa etme şansı olacak.

"TAM ZAMANI BİLİNMİYOR"

Düşünün Ölüdeniz fayındaki depremin ardında 7,7 depremin ardından 7,6'lık deprem oldu. Aradaki fark dokuz saatti. Bir hafta da olabilir bir ay da olabilir. Zaman olarak bilemiyoruz. Tam zamanını bilemiyoruz. Öngörüyle söylüyoruz.

"HAKKARİ YÖRESİNDE BÜYÜK BİR DEPREM OLABİLİR"

Benim bir öngörüm var. Ben Hakkari yöresinde de sıkıntı olabilir diyorum. Maraş depremleri Doğu Anadolu'yu hareket ettirdi ya Arabistan levhası kuzeye doğru gitti. Kuzeyde Hakkari yöresinin sıkıştırmış olabileceğini düşünüyorum. Orayı da bilimsel öngörüyle uyarıyorum. Dikkatli olmak lazım diyorum, zaman söyleyemiyorum.

Doğu Anadolu fayında olan bu hareketler özellikle kuzey kısmında yani Bingöl Karlıova'yla Göynük arasında olabilecek bir hareket ki orada deprem bekliyoruz 7.2. Kuzey Anadolu fayını belli ölçüde kırılmamış kesimini de tetikleyecektir. Unutmayın 1939 Erzincan depremi 1971 Bingöl depremini tetiklemiştir.

Yani bu tetikleme denince bu oluyor arkasına diğeri oluyor diye anlaşılıyor, öyle değil. Enerji transferleri birbirleriyle geometrik ilişkide olan faylarda mümkündür. Ben şimdi bu Doğu Anadolu fayının büyük hareketleri sonucu özellikle Bingöl'den Erzincan'a kadar olan o kesimde de hareket hızlandırmış olabileceğini düşünüyorum."

Haftanın Öne Çıkanları

Müge Uzun Zan kimdir? Müge Uzun Zan kaç yaşında, nereli? Gökhan Zan'ın eşi Müge Uzun Zan kim?

2023-02-20 11:10 - Spor

Rönesans Rezidans sakini: Volkan Demirel de orada oturuyordu

2023-02-14 12:10 - Gündem

Uzmanından bağışıklığı ve sinir sistemi zayıflayan depremzedelere ilişkin uyarı

2023-02-20 08:32 - Gündem

Tabak kırılmayan binanın müteahhidi Akın Öncül kimdir?

2023-02-16 17:21 - Gündem

Naim Süleymanoğlu nasıl kaçırıldı? Naim Süleymanoğlu Bulgaristan'dan nasıl kaçtı?

2023-02-19 21:48 - Spor

Ece Erken, Taha Duymaz'la yazışmalarını paylaştı! Mesajdaki bir detay yürek burktu

2023-02-19 15:46 - Magazin

Hatay’da depremde mezarlar da hasar gördü

2023-02-19 19:39 - Gündem

Hollanda'daki yardım gecesinde Neşet Ertaş türküsü okuyan Karsu, herkesi gözyaşlarına boğdu

2023-02-16 15:33 - Magazin

Merakla bekleniyordu: Enkaz altındaki Taha Duymaz hakkında yeni gelişme

2023-02-16 22:28 - Gündem

5 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı! Eda Apartmanı 28 kişiye mezar oldu

2023-02-14 17:18 - Gündem

İlgili Haberler

Çanakkale sahillerinde müsilaj görülmeye başlandı

23:38 - Gündem

FETÖ üyeliğinden 6 yıl 3 ay hapisle aranan hükümlü yakalandı

22:37 - Gündem

Beşiktaş'ta deniz kirliliği! Vatandaşlardan tepki

22:23 - Gündem

Tolga Karel'den sektör itirafları! "FETÖ çökertildi, Ayşe Barım kaldı"

22:12 - Gündem

Narin Güran cinayetinde yeni gelişme! Sanıklar farklı cezaevlerine sevk edildi

22:07 - Gündem

Günün Manşetleri

Çanakkale sahillerinde müsilaj görülmeye başlandı

23:38 - Gündem

Fenerbahçe'de Maximin defteri kapandı!

23:32 - Spor

Eyüpspor'dan Berke Özer açıklaması! 'Fenerbahçe'nin söz hakkı yok ama...'

23:27 - Spor

Trabzonspor yeni yıldızına kavuştu!

22:47 - Spor

FETÖ üyeliğinden 6 yıl 3 ay hapisle aranan hükümlü yakalandı

22:37 - Gündem