ABD’li iş insanı Elon Musk’un sahibi olduğu Neuralink isimli şirket, daha önce bir domuzun ve bir maymunun beyinleriyle haberleşebilen, 1 TL madeni para boyutundaki çipini tanıtmıştı. 10 ile 15 dakikalık bir operasyonla beyne çok sayıda kılcal elektrotun bağlanmasını gerektiren Neuralink'in alternatifi de Çin'de geliştiriliyor.
Çinli araştırmacılar, tarihte ilk kez bir maymunun beynini "girişimsel arayüz" yöntemi ile bilgisayara bağlamayı başardılar. Elbette bu bağlantı, Musk’ın Neuralink’inden çok daha fazlasını vadediyor. Çünkü hastaya verilen zararı minimum düzeye indiriyor.
Daha gidilecek çok yol olsa da bu başarılı yöntem sayesinde hastalar, neredeyse hiç risk almadan düşünce yoluyla uzuvlarını hareket ettirebilecekler:
Nankin Hastanesi Başkent Tıp Üniversitesi’nde gerçekleştirilen operasyonda, maymun beyninin serebrovasküler bölümüne “girişimsel elektroensefalografi (EEG)” uygulandı. Böyle ifade edince son derece karmaşık görünen bu işlem, aslında daha modern ve zararsız bir yöntem olan “girişimsel beyin-makine arayüzü” kurulduğu anlamına geliyor. Bir başka deyişle dünyada ilk kez bu yöntemle bir primatın beyni bilgisayara bağlandı. Aynı operasyon daha önce bir koyun üzerinde de başarılı sonuçlanmıştı.
Araştırma ekibinden Ma Yongjie, gerçekleştirdikleri beyin-bilgisayar arayüzü sayesinde motor işlev bozukluğu olan hastaların sorunlarını çözmek istediklerini belirtiyor. Bir başka deyişle beynin verdiği komutu uzuvlarıyla gerçekleştiremeyen hastalar, bu beyin-bilgisayar arayüzünü kullandıklarında uzuvlarını hareket ettirebilecekler. Yongjie’ye göre elde edilen başarıya rağmen daha yapılması gereken pek çok geliştirme var.