?>

Plan işe yaradı: Türkiye sessiz devrim yaptı, tüm dünya izledi

Türkiye uzun yıllardır enerjide merkez ülke konumuna yükselmek için hem üretim hem de arz güvenliği için birçok yatırımı hayata geçirdi. Enerji krizindeki Avrupa için Putin'den gelen Türkiye önerisi ise Türkiye'nin adımlarını daha da güçlendirdi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Haber7 / Fuat Öner

"Milli Enerji Ve Maden Politikası"nı devreye sokan Türkiye enerjide sessiz bir devrim yaparken enerjide arz güvenliği için attığı adımlarla yıllarca okullarda okutulan ama türlü istenilen şekilde kullanılamayan jeopolitik konumunun verdiği önem ve özellikleri kullanmaya başladı.

ENERJİDE MERKEZ ARTIK TÜRKİYERusya-Ukrayna savaşı ile beraber patlak veren enerji krizi için çözüm Türkiye'de bulundu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Avrupa'ya gaz sevkiyatı için, Türkiye'de büyük bir dağıtım merkezi kurabiliriz" açıklamasıyla uzun yıllardır ilmek ilmek dokunan adımlar bugün tam anlamıyla meyvelerini vermiş duruma geldi.

TÜRKİYE ENERJİDE BUGÜNLERE NASIL GELDİ?

Bu sürece ilk olarak yerli kaynakları tam kapasite kullanmaya başladı. Bu adıma paralel olarak enerjinin arz güvenliği için jeopolitik konumunun özelliklerini kullanan Türkiye, dünya enerji ticareti ve geçiş hatlarının merkezi olma yönünde de emin adımlarla ilerledi. 

TRASİT BORU HATLARI

Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı (ITP)Bakü-Tiflis-Ceyhan Ana İhraç Ham Petrol Boru Hattı (BTC)Trans-Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP)Türkakım Doğalgaz Boru Hattı (TÜRKAKIM)

DOĞAL GAZ BORU HATLARI

Rusya – Türkiye Doğalgaz Boru Hattı (Batı Hattı)Mavi Akım Doğalgaz Boru Hattı (Mavi Akım)Doğu Anadolu Doğalgaz Ana İletim Hattı (İran – Türkiye)Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı (BTE)Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Enterkonneksiyonu (TYE)

Enerjide merkez ülke konumuna yükselmek isteyen Türkiye, bu alanda bağımsız olabilmek için de enerjide çeşitliliği artırmaya pür dikkat odaklandı.Kömür ve HES gibi alternatiflerin yanı sıra nükleer ve yenilenebilir enerji gibi adımları da hızla atan Türkiye, dev bir sismik arama ve sondaj filosu kurdu.Özellikle Doğu Akdeniz'deki tüm engellemelere rağmen bu alanda da emin adımlarla ilerlendi. Denizlerde yapılan arama faaliyetlerinin meyvesi ise kısa süre içerisinde alındı. Türkiye, Karadeniz'de 405 milyar metreküp doğal gaz keşfederek, enerji merkezi üssü iddiasını adeta taçlandırdı.

SİLİVRİ DOĞAL GAZI VE TUZ GÖLÜ DEPOLAMA TESİSİ

Arama faaliyetlerine hızla devam eden Türkiye Silivri'de iki sahada 3 milyar metreküplük rezerv keşfetti. Bu miktar 300 bin konutun 10 yıllık doğalgaz tüketimini karşılayabiliyor. 

Öte yandan Türkiye'nin ilk yer altı doğal gaz depolama tesisi olan Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi inşa edildi. Daha sonra bu projenin halihazırda 3,2 milyar metreküp olan depolama kapasitesi genişletilerek 4,6 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor.

TUZ GÖLÜ DOĞAL GAZ DEPOLAMA TESİSİ

Ayrıca Tuz Gölü Yer Altı Doğalgaz Depolama Tesisi'nde ile de Türkiye 1 milyar metreküplük bir kapasiteye daha sahip. Bu tesisi de genişletme çalışmaların başlayan Türkiye, tesisin toplam depolama kapasitesi 5,4 milyar metreküpe çıkaracak.

Tuz Gölü tesisinin kapasite artışının tamamlanmasıyla, Türkiye doğalgaz tüketiminin yaklaşık yüzde 20'sini depolayabilir hale gelecek.

DÜNYANIN EN BÜYÜK FSRU GEMİSİ TÜRKİYE’DE

Doğal gazda arz güvenliği için yatırımlarına devam eden Türkiye Türkiye'nin ilk yüzer depolama ve gazlaştırma ünitesi (FSRU) gemisi olan Ertuğrul Gazi'yi devreye soktu. 

Ertuğrul Gazi gemisi, 1 yılda 24 LNG transferi gerçekleştirirken 2,1 milyar metreküp doğal gazı sisteme aktardı.

Bu doğal gaz miktarı İstanbul'un 6 aylık, Ankara'nın 1 yıllık, İzmir'in ise 3 yıllık konutlardaki doğal gaz tüketimine denk geliyor.

 

Buna ek olarak BOTAŞ tarafından FSRU'lardan transfer edilen doğalgazın ulusal doğalgaz şebeke sistemine aktarılabilmesi için, Edirne'nin Saros Körfezi'nde Saros Yüzer LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Ünitesi inşaatını sürdürüyor.

TÜRKİYE'NİN DOĞAL GAZ VE PETROL ARAMA FAALİYETLERİ

Türkiye, enerji bağımsızlığı adımlarını hızlandırırken "Milli Enerji ve Maden Politikası" kapsamında 3 sondaj gemisi ve 2 sismik araştırma gemisini filosuna kattı.

SONDAJ GEMİLERİ-Fatih sondaj gemisi-Kanuni sondaj gemisi-Yavuz sondaj gemisi 

SİSMİK ARAŞTIRMA GEMİLERİ-Barbaros Hayreddin Paşa gemisi-MTA Oruç Reis gemisi

TÜRKİYE'DE GÜNEŞ VE RÜZGAR ENERJİSİYenilenebilir enerjinin üretimdeki payını artırmak için çalışmalara hız veren Türkiye, Rüzgar enerjisinde kurulu gücünü 2021 yılında 11 bin 101 megavata yükseltti. 

Güneş enerjisinde ise büyük potansiyeli olan Türkiye, 2022 yılı itibarıyla 8,3 gigavat kurulu kapasiteye ulaştı ve toplam elektrik üretimi içerisindeki payı yüzde 7,8'e yükseltti.

HİDROELEKTRİK'TE DÜNYADA İLK 10 ÜLKE ARASINDAYIZTürkiye'nin hidroelektrik kurulu gücü 2021 yılında 31 bin 436 megavata ulaştı. Bu süreçte Türkiye, 2 bin 200 megavatla 2020'de Çin'den sonra en yüksek hidroelektrik kapasitesini devreye alan ülke oldu. 

Hidroelektrik kapasitesinde ilk 10 ülke (2021 verileri)1-Çin: 370bim NW2- Brezilya: 103 bin NW3- ABD: 102 bin NW4- Kanada: 82 bin NW5-Hindistan: 50,5 bin NW6- Japonya: 49,9 bin NW7- Rusya: 49,9 bin NW8-Norveç: 33 bin NW9- Türkiye: 31 bin NW10- Fransa: 25,5 bin NW

DÜNYANIN JEOTERMAL KAPASİTESİNİN YÜZDE 11,5'İ TÜRKİYE'DE

Dünyada yaklaşık 80 ülke jeotermal enerjiyi, ısıtma ve soğutma alanında enerji olarak kullanırken, 24 ülke ise elektrik üretiminde kullanıyor. Küresel jeotermal enerji kurulu gücünde yüzde 11,5'lik paya sahip olan Türkiye, kurulu kapasite bakımından dünyada dördüncü, Avrupa'da ise ilk sırada yer alıyor. Türkiye'nin jeotermal enerji kapasitesi 6 ilde bulunan santrallerle 1676 bin megavata çıkarken, kurulu gücün yüzde 98'inin bulunduğu Ege Bölgesi, en yüksek kapasiteye sahip bölge olarak ön plana çıkıyor.

YUSUF ELİ BARAJI

Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise 'çift eğrilikli ince kemer baraj tipi' kategorisinde 3'üncü en yüksek barajı Yusufeli Barajı'nda ise sona gelindi. Bu baraj 680 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip olacak. Barajın kurulu gücü 558 megavat olacakken, her biri 186 megavatlık 3 üniteye sahip olacak. Türkiye Yusufeli barajı ile yıllık 1 milyar 888 bin kilovatsaat enerji üretecek.

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ 2023'TE ÜRETİME BAŞLIYOR

Ve yarım asırlık bir hayal daha 2023'te gerçekleşmiş olacak.2018'de temeli atılan ve 2023 yılında ilk enerjinin üretilmesi planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

1200 megavatlık 4 reaktör olarak planlanan tesiste kurulu güç 4 bin 800 NW olacak. Bu tesis yılda 35 milyar kilovatsaat elektrik üretimi yapacak ve bu miktar Türkiye'nin elektrik talebinin yüzde 10'unu karşılayacak.

Haftanın Öne Çıkanları

Canlı maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı Full HD maç izleme linki! 12 Ekim GÜNÜN MAÇLARI CANLI YAYIN İZLE!

2022-10-12 22:09 - Spor

Reyting rekortmeni dizinin güzeli Afra Saraçoğlu iç çamaşırsız pozuyla yıktı geçti

2022-10-10 17:21 - Magazin

Canlı maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı Full HD maç izleme linki! 13 Ekim GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE!

2022-10-13 18:45 - Spor

Gürsel Tekin'in kendisinden 26 yaş küçük eşi Mehtap Özkan, paylaştığı minili pozuyla büyüledi

2022-10-07 19:45 - Magazin

Trabzonspor-Monaco maçı canlı izle! Trabzonspor-Monaco maçı hangi kanalda? Muhtemel 11'ler!

2022-10-13 18:33 - Spor

Murat Yıldırım ve Iman Elbani çiftinin ilk bebekleri dünyaya geldi

2022-10-08 13:44 - Magazin

Sevilen oyuncu Beril Pozam öyle bir dekolteli fotoğraf paylaştı ki! Gören bir daha baktı

2022-10-08 12:24 - Magazin

Herkes öpüşüyor demişti Kerimcan Durmaz Mehmet Dinçerler samimiyetine cevap verdi

2022-10-09 11:18 - Magazin

Tank Gibi Zırhlı SUV: Rezvani Vengeance

2022-10-14 14:13 - Teknoloji

Özel okuldan öğretmene çirkin mesaj: Çocuklar var, türbanlı istemiyoruz

2022-10-14 09:43 - Gündem

İlgili Haberler

Asgari ücret belli oluyor! İşte masadaki o rakam

06:57 - Ekonomi

Adalet Bakanlığına 20 stajyer kontrolör alınacak

03:28 - Ekonomi

Yıldız Dağı Kayak Merkezi dolup taştı

01:48 - Ekonomi

Bağcılar’da Ece Sitesi’nin temeli atıldı

00:53 - Ekonomi

Suriyeliler yeni yaşamları için altınlarını bozduruyorlar!

22:02 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Otopark yangını! Çok sayıda halk otobüsü küle döndü

07:43 - Gündem

Kabine toplanıyor! Erdoğan talimatı verecek...Milyonlar bunu bekliyordu

07:32 - Politika

Cenaze yolunda kahreden kaza: Çok sayıda yaralı

07:07 - Gündem

Asgari ücret belli oluyor! İşte masadaki o rakam

06:57 - Ekonomi

Kar geliyor..Meteoroloji'den son dakika açıklaması...

06:53 - Gündem