Pirireis Denizaltısı göreve başlıyor! 138 yıllık hayal gerçek oluyor

Ekonomi - Pirireis Denizaltısı’nın göreve başlaması için düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yaklaşık 138 yıllık hayalimiz olan kendi denizaltımızı inşa etme hedefimize MİLDEN Projemizle ulaşmayı ümit ediyoruz" dedi.

Ekonomi - 3 hafta önce

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aksaz Tersanesi Komutanlığı Açılış ve Deniz Platformları Teslim Töreni'nde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Topraklarımızda huzur içinde yaşamak için hem mavi vatanımızda hem de uzak coğrafyalarda güçlü ve etkin bir donanmaya sahip olmamız gerektiğinin bilincindeyiz. Bugün burada olduğu gibi Türkiye'nin attığı adımları dostlarımız gıptayla, kardeşlerimiz minnet ve destek duygularıyla muarızlarımız ise korkuyla takip etmektedir" ifadelerini kullandı.

HIZIRREİS denizaltısını 2025, MURATREİS denizaltısını da 2026 yılında hizmete almayı planladıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan "Yaklaşık 138 yıllık hayalimiz olan kendi denizaltımızı inşa etme hedefimize MİLDEN Projemizle ulaşmayı ümit ediyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Deniz Kuvvetlerimizin gücünü ve etkinliğini artıracak gemilerin teslimi ve Aksaz Tersanesi Komutanlığımızın hizmete girişi vesilesiyle bir aradayız. Bu özel günde tersane komutanlığımızla birlikte ordumuz için kritik önemi haiz Pirireis denizaltımızı hizmete alıyor. Hızırreis denizaltımıza bayrak çekiyor ve seyir testlerini başlatıyoruz. Muratreis denizaltımızın havuz donatım faaliyetlerine başlıyor. İlaveten 2-3-4 numaralı akaryakıt gemileriyle 3 bin tonluk denizaltı havuzunu da hizmete veriyoruz. Gemilerimizin ve denizaltımızın inşasında emeği geçen her bir kardeşime kalpten teşekkür ediyor, ülkemiz ve Türk Silahlı Kuvvetlerimiz için hayırlı olmasını diliyorum.

Sözlerimin hemen başında vatanımızın bekası milletimizin istiklal ve istikbali uğrunda can veren aziz şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum. Kahraman gazilerimize ülkem ve milletim adına şükranlarımı arz ediyor, rabbim hepsinden razı olsun diyorum.

"MAVİ VATAN'DA GÜÇLÜ BİR DONANMAYA SAHİP OLMALIYIZ"

Üç tarafı denizlerle çevrili tüm dünyanın gözü üzerinde olan bir ülkeyiz. Asırlar boyunca küresel güç mücadelelerine sahne olmuş bir coğrafyanın tam merkezinde yer alıyoruz. Bu topraklardaki bin yıllık mevcudiyetini şehitlerinin mübarek kanlarına ve fedakarlıklarına borçlu olan bir milletiz.

Topraklarımızda huzur içinde yaşamak için hem mavi vatanımızda hem de uzak coğrafyalarda güçlü ve etkin bir donanmaya sahip olmamız gerektiğinin bilincindeyiz. Bu anlayışla 2002'den beri "Güçlü Türkiye Güçlü Ordu" şiarıyla TSK'yı her alanda güçlendirmenin çabası içindeyiz. Bugün burada olduğu gibi Türkiye'nin attığı adımları dostlarımız gıptayla, kardeşlerimiz minnet ve destek duygularıyla muarızlarımız ise korkuyla takip etmektedir.

Deniz Kuvvetlerimizin ihtiyacı olan her türlü platform için bütün imkanları seferber etmiş durumdayız. Donanmamızı hedeflediğimiz seviyeye bir adım daha yaklaştırıyoruz. Deniz Kuvvetlerimizin stratejik unsurlarının başında denizaltılarımız vardır. Bugün hizmete giren TCG Pirireis, 6 adet havadan bağımsız tahrik sistemine sahip denizaltılarımızın ilkidir. Reis sınıfı denizaltılarımız dünyadakilere kıyasla üstün özelliklerle donatıldı.

138 YILLIK HAYAL GERÇEK OLUYOR

Reis sınıfı tüm denizaltıları 2029'a kadar hizmete alacağız. Biliyorsunuz halihazırda kendi savaş gemisini tasarlayan inşa eden ve idamesini gerçekleştirebilen sayılı ülkeler arasındayız. Tabii ki bununla yetinmiyoruz. Yaklaşık 138 yıllık hayalimiz olan kendi denizaltımızı inşa etme hedefimize MİLDEN projemizle ulaşmayı ümit ediyoruz. Böylece kendi denizaltısını dizayn edip inşa edebilen dünyadaki lider ülkeler arasına girmiş olacağız. MİLDEN projemizle ilgili çalışmalarımızda kendi mecrasında ilerliyor. Pirireis denizaltısıyla ilgili vurgulanması gereken bir diğer nokta şudur. Denizaltımızın inşasında birçok savunma sanayi firmamız alt yüklenici olarak görev almış böylece MİLDEN için büyük bir birikim elde edilmişti.

“4. TERSANEMİZE KAVUŞUYORUZ”

Deniz kuvvetlerimizin ihtiyaç duyduğu imkan ve kabiliyetlerine erişebilmesi için çok önemli projeleri hayata geçirdik. Tersane altyapımızı güçlendiriyoruz. Şimdi 4. tersanemize kavuşuyoruz. Aksaz Tersanesi Komutanlığı toplam 113 bin metrekare alana sahiptir.  Aksaz Tersanesi Ege ve Akdeniz'in kesiştiği konumda olduğu için stratejik açıdan fevkalade önemlidir.

SAVUNMA SANAYİ FİRMA SAYIMIZ 3 BİN 500’E ÇIKTI

Yıllarca kaderine terk edilen, hatta bir dönem kumarhane olarak kullanılan Savarona Gemisini aslına sadık kalarak baştan aşağı yeniledik. Savunma sanayiinde devrim yaptık. Savunma sanayi firmalarımız 3 bin 500'e çıktı. Mavi Vatan'a masal diyen bedahlara aldırmadan, engellere takılmadan, kesinlikle geri adım atmadan Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda emin adımlarla yürüyeceğiz.

Haftanın Öne Çıkanları

Miras kavgasında kan aktı: 2 kişi hayatını kaybetti

2024-08-18 09:02 - Gündem

Yavaş'tan İmamoğlu'na: Terbiyesizlik etti! CHP kurultayı öncesi bomba kulisler

2024-08-23 17:37 - Gündem

Tekirdağ'da korkunç cinayet: Anneni öldürdüm eve git bak

2024-08-24 14:18 - Yaşam

Dilan Çıtak 'Tatlıses' soyadını kaldırdı

2024-08-24 13:27 - Magazin

Dilan Polat fenomenliğe devam edecek mi? Avukatı Sevinç Horoz açıkladı

2024-08-21 14:48 - Magazin

Fransız aktör Alain Delon hayatını kaybetti

2024-08-18 10:22 - Magazin

Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan Osmaniye'ye ziyaret

2024-08-23 19:38 - Sağlık

Mario Balotelli'ye Türkiye'den sürpriz talip!

2024-08-20 04:42 - Spor

Beşiktaş - Antalyaspor MAÇI (CANLI YAYIN)

2024-08-18 21:33 - Spor

Tekirdağ'da fabrika yangını: Çok sayıda ekip bölgede!

2024-08-19 20:58 - Gündem

İlgili Haberler

Alışverişte yeni dönem başlıyor! Fiş vermeyen de, almayan da yandı

00:58 - Ekonomi

Bakan Işıkhan duyurdu: Daha da artırılmasını hedefliyoruz

00:33 - Ekonomi

SPK'dan bir yatırımcıya işlem yasağı

23:02 - Ekonomi

Kavunun kilosu 3 liraya kadar düştü!

21:53 - Ekonomi

'First Lady’likten oyunculuğa uzanan yol!

21:12 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Çalımbay'dan sert yanıt! 'Kanıtlansın bırakırım'

04:27 - Spor

Kızını öldüren babadan pes dedirten savunma!

04:18 - Gündem

Kadir İnanır'ın sağlık durumuyla ilgili yeni gelişme!

03:23 - Gündem

Gider gitmez büyüledi! Aktürkoğlu için Premier Lig iddiası!

01:38 - Spor

Muhalefettin skandal yalanı ortaya çıktı! "Diyanet'e itibar suikastı!"

01:02 - Gündem