Yılda bir kez, temmuz ortasından ağustos sonuna kadar Dünya, gezegenimizi bir kum tanesinden daha geniş olmayan binlerce küçük uzay kayasıyla dolduran kozmik bir çöp yığınından geçer. Bu yıllık olaya Perseid meteor yağmuru veya kısaca Perseid denir.
Perseid meteor yağmuru bu yıl 11 ve 12 Ağustos arasındaki karanlık geceyi aydınlatacak. Ancak uzmanlara göre aynı saatlerde gökyüzünde parlak dolunayın olması bu görsel şöleni gölgeleyebilir. NASA'ya göre, dolunay olmayan bir gecede 50-60 civarı Perseid görebilirken, dolunay olduğu zaman 10 ila 20 arasında meteor görebilirsiniz.
1992’den kalma enkazı izliyoruz
Perseid meteor yağmuru, yılın en popüler ve tutarlı meteor yağmurlarından biridir. Perseidler her yaz, 1992 yılında Dünya’ya son yakınlaşmasını yapan Swift-Tuttle kuyruklu yıldızının geriye bıraktığı enkazdan geçerken ortaya çıkar. Dünya, kuyruklu yıldızın buzlu, gök taşı artıkları arasında hızla ilerlerken, küçük enkaz parçaları atmosferimize dalıyor, bu yıldızlar 1.650 Santigrat'tan fazla ısınıyor ve gökyüzünde 160.000 km/s üzerinde hızla ilerliyor.
Bu küçük göktaşlarının çoğu atmosferde kıtır kıtır yanarken, nadir birkaç çarpışma gezegenin yüzeyine düşer ve bunun üzerine yeni "göktaşı" unvanını kazanırlar. Perseidler birkaç hafta sürerken, en büyük gösteri Dünya, Swift-Tuttle kuyruklu yıldızının enkaz bulutunun en yoğun kısmından geçtiğinde başlar.
Perseid meteor yağmuru Türkiye'den nasıl gözlemlenir?
Bu yıl 11 Ağustos’u 12 Ağustos’a bağlayan gece gökyüzünde dolunay olacağı için bu görsel şöleni çok net göremeyeceğimiz tahmin ediliyor. Ancak uzmanlar, 12 Ağustos gecesi şafak sökmeden önce şehrin ışıklarından uzak, bulabileceğiniz en karanlık yerde meteor yağmurunu rahatlıkla gözlemleyebileceğinizi söylüyor.
Gözlerinizin karanlığa alışması 30 dakika kadar sürebileceği için bu yere erken gitmeniz öneriliyor. Tam kuzeye bakarsanız parlak W şeklindeki takımyıldızı Cassiopeia’nın arkasından gelen Perseus takım yıldızını görebilir ve meteor yağmurunu çıplak gözle görebilirsiniz.
www.idrak34.com