Pentagon inşa edildiğinde güvenlik, bugünkü gibi bir öncelik değildi. Bina, II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerle mücadele için hızla ve ekonomik şekilde inşa edildi.
O dönemde bina güvenliğinden çok, savaşı hızla kazanma amacı ön plandaydı.
Pentagon, 1990'larda asbest tehdidiyle karşı karşıya kaldı.
Bu durum, binanın bir bölümünün tamamen yıkılarak yeniden inşa edilmesine yol açtı. Savunma Bakanlığı, fırsatı değerlendirerek binayı anti-terör önlemleriyle donattı. Önlemler, 2001 yılında gerçekleşen 11 Eylül saldırısında etkinliğini kanıtladı.
11 Eylül saldırısının ardından Pentagon'un diğer bölümleri de aynı güvenlik standartlarına uygun olarak güçlendirildi. Proje kapsamında binanın yapısı ve çevresi, modern güvenlik önlemleriyle donatıldı.
Örneğin, Pentagon’a doğrudan bağlantı sağlayan metro istasyonu kapatıldı ve binanın hemen yanından geçen otoyol yeniden düzenlendi.
Pentagon’un güvenliği sadece binanın kendisiyle sınırlı değil.
Hava sahası, entegre hava savunma sistemleriyle sürekli olarak izleniyor. Washington D.C. ve çevresindeki hava sahasını kontrol eden radarlar ve sensörler, izinsiz giriş yapan uçakları tespit edip gerekli önlemleri alıyor.
Pentagon’a günlük olarak binlerce paket gönderiliyor ancak bu paketler doğrudan binaya gitmiyor. Önce Uzak Teslimat Tesisi’ne ulaşıyorlar ve burada kapsamlı bir güvenlik taramasından geçiriliyorlar.
Tesis, 38 yükleme rampasına sahip ve neredeyse Pentagon kadar büyük. Her paket, didik didik aranıyor, köpek ekipleri tarafından inceleniyor ve en sonunda metal dedektörlerden geçirilerek binaya ulaştırılıyor.
Pentagon’un iç güvenliği de en az dış güvenliği kadar sıkı bir şekilde kontrol ediliyor.
Binaya girmek isteyen herkes, detaylı güvenlik kontrollerinden geçiriliyor. Kontroller arasında; biyometrik taramalar, metal dedektörler ve güvenlik köpekleri tarafından yapılan aramalar bulunuyor.
Yani kısaca; yapısal güçlendirmeler, çevresel güvenlik tedbirleri ve sürekli güncellenen önlemler, Pentagon’un her türlü tehdide karşı korunmasını sağlıyor.
Kaynaklar: Half as Interesting, Identivİlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: