Her yıl dünyada 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor. Bu miktar o kadar büyük ki dünyada üretilen toplam gıda miktarının 3'te 1'ine denk geliyor. Gıda üretimi, tüm dünyadaki sera gazı emisyonlarının dörtte birinden sorumlu olduğu için gezegenimize ciddi bir zararı oluyor.
Bu yüzden israf konusunda daha bilinçli olmak gerekiyor. Bu konuda oldukça hassas olan Canan Günaştı, israf etmediği gibi başkasının israf ettiği hâlâ kullanılabilir gıdaları toplayarak onlardan faydalanıyor. O bir "modern toplayıcı".
Ekonomik değil ekolojik sebeplerle market, manav, pazarlarda çöpe atılan sebze ve meyveleri toplayıp yemek yapıyor.
Adana'da doğup büyüyen 32 yaşındaki Canan, liseyi bitirince 1 yıl değişim programı ile Almanya'da yaşadı. Sonra üniversite için İstanbul'a yerleşti. Pandemi sürecinde Adana'da daha sık bulunmaya başladı ve resmi olarak çiftçi oldu, pek çok sebze ve meyve yetiştiriyor.
Birçok sektörde farklı işler yaptı. Şu anda da birçok farklı işi aynı anda yapmaya devam ediyor. Oyunculuk ve çiftçilik bunlardan bazıları. Ayrıca bir süredir vegan ve bunun aktivizmini de yürütüyor. Çöpten yiyecek toplamaya ise 11 yıl önce başladı.
Kendisine birtakım sorular yönelttik ve içtenlikle cevapladı:
Çöpten yiyecek toplamanın istifçilikten farkı nedir?
"İstifçilik bildiğim kadarıyla eşyaları ayırt etmeden alıp onları atmama durumu. Evimde çok az eşya var ve biriktirme gibi bir huyum yok genel olarak. Minimalist bir yaşamım var. Uzun yıllardır yemek dışı çok az alışveriş yapıyorum. Arkadaşlarımızla kıyafet değişimi yapıyoruz, tekstil ürünleri satın almamaya çalışıyorum.