CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Gençlik Örgütleri Forumu (GoFor)’nun “farklı cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği haklarını güvence altına almayı” da içeren Gençlik Hakları Sözleşmesi’ne imza attı. GoFor’un internet sitesinde Özel’le yapılan görüşmeden de ayrıntılar yer aldı.Buna göre Özel, “CHP adaylarını sözleşmeyi imzalamaya teşvik edeceğini ifade ederek gençlik politikalarına dair 57 üye örgütüyle birlikte GoFor ile çalışma sözü verdi”. Aydınlık, bilgiyi CHP kaynaklarından doğrulattı. Özgür Özel’in birlikte çalışma sözü verdiği 57 üye içinde Türkiye’nin ilk gey lezbiyen örgütü olmakla övünen Kaos Gey Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği (KaosGL) ve Genç Lezbiyen Gey Biseksüel Trans İnterseks Gençlik Çalışmaları ve Dayanışma Derneği de yer alıyor. GoFor, ABD Büyükelçiliği ile Avrupa merkezli kurum kuruluşlar tarafından fonlanıyor.
ÖZEL, CHP'Lİ ADAYLARA DA İMZALATACAK
GoFor, hazırladığı protokolü yerel seçimler öncesinde Özgür Özel’e de imzalattı. Özel’i TBMM’deki makamında ziyaret eden GoFor temsilcileri protokolü siyasi partilerin genel başkanları, belediye başkan adayları ve belediye meclis üyesi adaylarının imzasına açtıklarını bildirdiler. GoFor’un sosyal medya hesaplarından da paylaştığı haberde şu ifadeler yer aldı:
“Özgür Özel, gençlik hakları, yerel yönetimlerde gençlik katılımı ve gençlik örgütlerinin dahiliyetine dair beyanlar içeren Gençlik Hakları Sözleşmesi’ni imzaladı. Gençlerin haklarını ve katılımını önceleyen bir yerel yönetim modelinin öneminden bahseden Özel, gençlik odaklı çalışmalar yürüttüklerini belirtti. CHP adaylarını sözleşmeyi imzalamaya teşvik edeceğini ifade ederek gençlik politikalarına dair 57 üye örgütüyle birlikte GoFor ile çalışma sözü verdi.”
GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI SÖZÜ
Bu 57 örgüt arasında KaosGL, Genç Lezbiyen Gey Biseksüel Trans İnterseks Gençlik Çalışmaları ve Dayanışma Derneği dikkat çekiyor. Özel’in imza attığı sözleşmede gençlik tanımının farklı dil, din ırk, etnisite, millet, cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve sosyoekonomik sınıf gibi sosyal grupları içinde barındırdığına dikkat çekiliyor. Sözleşmede, bu kimliklere uygun “yerel gençlik gündemlerini takip ederek makro ve mikro politikalar geliştirilmesini sağlama” ve bu alanda uzman danışmanlarla çalışma sözü veriliyor.
TOPLUMUN AYRIŞTIRILMASI
GoFor, yerel seçimler öncesinde belediyelerde gençlerin temsiliyeti için “Kaç Genç Var/ Seçim 2024” çalışması başlattı. Çalışmanın tanıtım yazısında, gençlerin temsilinin önüne engeller konulduğu ifade edildi, Türk milleti kimliklere ayrıldı. Yazıda “Var olma mücadelesi veren gençler olarak karşılaştığımız hak ihlalleri ve ayrımcılık, kadın, LGBTİ+, mülteci, Kürt, Roman, Alevi, engelli, işsiz ve sahip olduğumuz diğer birçok kimlikle birlikte daha da derinleşiyor.(…) Bizler bugün ırk, etnik köken, cinsiyet kimliği, cinsel yönelim, inanç, hastalık, engellilik, eğitim seviyesi ve politik görüş gibi nedenlerle ayrıştırılmaya çalışılan, hakları gasp edilen, görmezden gelinenler olarak temel hak ve özgürlüklerimize sahip çıkmak için buradayız.” denildi.
CHP'DEKİ ÇALIŞMALAR GEÇMİŞE DAYANIYOR
CHP içinde “Toplumsal cinsiyet eşitliği” adı altında yürütülen çalışmalar geçmişe dayanıyor. Daha önce de CHP’nin Kadına Şiddet Sorunu için Çözüm Raporu’nda belediyelerde toplumsal cinsiyet eşitliği kurullarının oluşturulması istendi. Doç. Dr. Emel Memiş, 14 Ekim 2022’de yayımlanan raporu hazırlayan Kadına Şiddet Çözüm Masası üyeleri arasında yer alıyor. Memiş ayın zamanda Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği (CEİD)'nin yönetim kurulu üyesi. CEİD'in eşitlik birimleri ile ilgili raporunda ise siyasi partilerin politika olarak bu kurulları benimsemesi gerektiği ifade edildi. 29 belediyedeki Eşitlik Birimleri’nin yürüttüğü LGBT propagandasını Aydınlık açığa çıkarmıştı. CEİD’in Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin İzlenmesi Projesi AB tarafından finanse ediliyor. Projenin bütçesi 1 milyon 628 bin avro. Hedef grubunda cinsiyet odaklı sivil toplum örgütleri, hak temelli izleme yapan örgütler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kamu kurumları, valilikler ve belediyeler var.